1515
Annons

Strategen: Tre guldkorn som slår börsen i år

Den globala börsoron har tagit ny fart och det finns inga tecken på att en långsiktig botten är nådd än. Det menar Erik Hansén som är fortsatt negativt inställd till marknaden.

Nu berättar marknadsstrategen varför man inte ska gå emot centralbankerna och pekar ut nyckelgraferna att hålla koll på för en vändning. 

”Vi är i en björnmarknad och då ska man inte hoppas på en V-botten”, säger han.

Dessutom öppnar börsprofilen upp den privata portföljen igen och bjuder på tre guldkorn som han spår slår börsen i år.

Erik Hansén, marknadsstrateg på Neuroquant.
Erik Hansén, marknadsstrateg på Neuroquant.Foto:Pressbild / Mostphotos

Efter en svag inledning på börsåret 2022 studsade Stockholmsbörsen upp över 15 procent på mindre än två veckor i mars.

Då manade Erik Hansén, medgrundare till den nylanserade analystjänsten Neuroquant, till försiktighet och delade för första gången med sig av några av innehaven i den privata portföljen som till stor del bestod av kassa. 

Den försiktiga inställningen till marknaden har lönat sig för marknadsstrategen vars portfölj gått klart bättre än den skakiga börsen.

Efter den senaste veckans branta fall är har Stockholmsbörsen rasat över 27 procent från toppen den 4 januari och halva coronauppgången är nu utraderad. 

Det finns heller inga signaler som talar för att börsen närmar sig en långsiktig botten, menar Erik Hansén.

”Egentligen är det ingenting som har förändrats under de senaste månaderna förutom att värderingarna fallit. Inflationen har fortsatt överraska på uppsidan och tillväxtdata har fortsatt sakta in.”

Det i sin tur leder till att centralbankerna tvingas gå ännu hårdare fram i åtstramningarna för att få kontroll på den stigande inflationstakten, säger han.

Den främsta orsaken till att marknadsstrategen är fortsatt defensivt inställd till marknaden är just centralbankernas räntehöjningar och åtstramningar. Framför allt tittar Erik Hansén noga på vad dem amerikanska centralbanken Federal Reserve, Fed, gör.

”Det är centralbankerna som styr mycket av risksentimentet där ute. Efter att ha eldat på kommer de nu att strama åt finansiella förhållanden. Det är inte åtstramningen i sig som är problemet utan att det sker samtidigt som tillväxten faller tillbaka.”

Erik Hansén tror inte att Fed kommer ta en paus i åtstramningarna förrän den stigande inflationstakten avtagit.

”Fed har legat fel i prognoserna och måste nu vinna tillbaka förtroendet genom att uppnå prisstabilitet. De kommer inte kunna vända lika snabbt som 2018”, säger han.

Strategen spår att konjunkturen saktar in som en följd av åtstramningarna vilket kommer att slå hårt mot hushållens konsumtion och den ekonomiska tillväxten i bolagen.

Framtidsutsikterna kommer från Neuroquants modeller som baserat på förändringarna i inflation och tillväxt visar vilken ”regim” som marknaden handlas i och är på väg emot.

”Förändring av tillväxt och inflation styr det mesta. Under Q2 har ekonomin varit i vad vi kallar för 'slowdown', vilket betyder att inflationen accelererar och tillväxten faller. För Q3 pekar prognoserna på 'contraction', vilket innebär att både inflationen och tillväxten faller tillbaka. Det är också en negativ marknadsregim för tillgångsslaget aktier.”

Vilka tillgångsslag brukar gå bra i dessa marknadsregimer?
”När marknaden handlar på 'slowdown' ser vi ökad volatilitet och diskrepans mellan olika marknader. Råvarurelaterat brukar fungera bra. Även defensiva sektorer såsom stapelvaror och hälsovård brukar gå starkt i relativa termer. Dollarn brukar också stiga. Något som inte följt det historiska beteendemönstret är obligationer som fallit.”

”När marknaden handlar på 'contraction' är det svårt att gömma sig. Dollar och guld brukar stå emot. Icke-konjunkturkänsliga aktier brukar gå bättre i relativa termer. Ofta kan vi se att sektorer som redan tagit väldigt mycket stryk börjar bottna ur.”

Därför tror Erik Hansén på en fortsatt svag börs under året.

”Data pekar på att nedgången kan hålla i sig. Stigande dollar, olja och räntor är aldrig en positiv signal. Inte heller hög volatilitet. Vi är i en björnmarknad och då ska man inte hoppas på en V-botten som vid covidkraschen. Det är väldigt höga jämförelsetal för Q2-rapporterna. Men jag försöker vara öppen för allt och vill inte låsa in mig i ett scenario.”

För att marknadsstrategen ska bli mer positiv till börsutvecklingen vill han dels se att centralbankerna börjar minska på åtstramningarna men också att tidigt cykliska marknader vänder upp och att volatiliteten minskar.

”Jag kikar extra mycket på tech och småbolagen i USA som lett nedgången. Bitcoin har varit ett bra mått på riskaptit, men jag är osäker på om bitcoin kommer att vara ledande i återhämtningen. För marknaden som helhet vill jag se lägre volatilitet, bra bredd och högre volymer. Mina modeller kommer också att fånga upp när marknaden börjar handla på en återhämtning i tillväxten.”

Men den som räknar med en snabb bottenformation, som vid coronakraschen i mars 2020, gör bäst i att inte hoppas för mycket, menar Erik Hansén. 

När de globala börserna toppade vid årsskiftet pågick toppfasen i flera månader. Strategen tror att även bottenfasen kommer att bli en mer långdragen historia.

”Bitcoin och amerikanska småbolag toppade först, sedan tech och därefter aktier med lägre beta. En större cykelbotten brukar vara en process. Våra modeller lyssnar på marknaden och försöker avkoda budskapet.”

I en tidigare intervju med Di avslöjade Erik Hansén att han hade Astra Zeneca, Betsson, B3 Consulting, Prevas, Pfizer och Corteva i den privata portföljen. 

Samtidigt som de globala börserna fortsatt att falla står samtliga ovannämnda aktier emot starkt.

”Många av de här bolagen äger jag fortfarande i dag eftersom de levererat. Under året har jag undvikt aktier med hög volatilitet. Jag handlar inte endast aktier. Jag har ägt obligationer med lång löptid och det har varit en dålig trade. Dollarn har fungerat bra medan guldet gått sådär. I en björnmarknad handlar det om att försöka skydda kapitalet”, säger Erik Hansén

Portföljen består fortfarande till en stor del av kassa men ett guldkorn som fortfarande finns i strategens portfölj är läkemedelsjätten Astra Zeneca

”Det är en aktie som uppvisar fortsatt starkt momentum. Aktien brukar klara sig väl i den här typen av marknadsregimer. Den rankas också högt upp på fundamentala faktorer.”

Spelbolaget Betsson är ett annat bolag som ligger kvar i Erik Hanséns portfölj. 

”Betsson rankas högt på mina fundamentala faktorer med bra vinstutveckling och attraktiv värdering.”

Under de senaste veckorna har investeraren plockat in en helt ny aktie i portföljen: bilkedjan Bilia.

”Bilia visar på bra vinstutveckling, bra lönsamhet med attraktiv värdering. Aktien ser ut att vända upp från en fallande trend vilket är en intressant bottenformation”, säger Erik Hansén.

 


Innehåll från Transfer GroupAnnons

Experten: Säkerhet allt viktigare för företag

Skjutningar och sprängdåd är vanligt förekommande i Sverige, visar statistik från bland andra Brottsförebyggande rådet och Polismyndigheten. 

Det har fått många verksamheter att se över sin säkerhet.

– Många av de som i dag efterfrågar våra tjänster har ingen egen hotbild mot sig – de har bara fel grannar, säger säkerhetsexperten Magnus Ahde från Altum Security AB.   

 

Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå

En studie från Brottsförebyggande rådet, Brå, konstaterar att Sverige är det värst drabbade landet i Europa när det gäller dödligt skjutvåld. I studien har svenska dödsskjutningar jämförts med 22 andra europeiska länder under perioden 2000 till 2019.

Även sprängdåd har varit vanligt förekommande under de senare åren, visar statistik från polismyndigheten. 2021 anmäldes 79 stycken i Sverige.

Ökad efterfrågan på säkerhet

En konsekvens har blivit att efterfrågan på fysisk säkerhet har ökat. Det berättar Magnus Ahde, som har arbetat över 20 år i säkerhetsbranschen och i dag är säljare på Altum Security AB.

– Eftersom det är svårt att rikta bomber mot en speciell mottagare riskerar alla inom en viss area att bli drabbade vid en explosion. Man behöver alltså inte ha en hotbild mot sig för att drabbas. Och det betyder att allt fler inser att de behöver skydda sig mot den typen av händelser, säger han.

Snyggt – och farligt

Från att tidigare framför allt haft ambassader och myndigheter som kunder så märker Magnus Ahde och hans kollegor, som är experter inom säkerhetskonsultation och skalskyddslösningar, att även andra typer av verksamheter efterfrågar deras tjänster.  

– Exempelvis kan en sådan sak som att ha en glasfasad på sitt huvudkontor idag utgöra en stor säkerhetsrisk. Det är snyggt – men väldigt farligt om det skulle ske en explosion.

Kombinationslösningar

Altum Security är en del av säkerhetskoncernen Transfer Group AB som förutom skalskyddslösningar erbjuder allt inom fysisk säkerhet; från bevakning och säkerhetskontroller till larm, och mjukvarulösningar som förenklar och effektiviserar helhetserbjudandet. 

– Vår styrka är att våra bolag täcker olika delar av fysisk säkerhet och att vi därför kan erbjuda olika typer av kombinationslösningar, förklarar Transfer Groups vd Pernilla Jennesäter.

– Vi gjorde exempelvis nyligen en kombinationslösning på en ambassad tillsammans med vårt systerbolag Sensec AB för att skydda både byggnaden och inpassering. Sensec stod för röntgen och metalldetektion, och Altum för beskjutnings- och explosionsskydd, berättar Magnus Ahde. 

Unika inom högsäkerhet

Magnus Ahde menar att det finns få andra bolag i branschen som jobbar så heltäckande med skalskyddlösningar som Altum Security. 

– Många fokuserar på en specifik produkt eller lösning, medan vi kan leverera en mängd olika produkter inom högsäkerhet, allt från skottsäkra fönster och dörrar till panic rooms. På så sätt sticker vi ut, säger han. 

 Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå 

 

 

 

Mer från Transfer Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Transfer Group och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?