Annons

Strategen: Köp bjässen som ger jätteutdelning i många år

Börsjättens urstarka finanser bäddar för fet direktavkastning under många år framöver. Det säger SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall, som ser köpläge efter det senaste börsfallet och tror på ett lyft för aktiekursen.

”De har en superstark balansräkning”, säger han.

Esbjörn Lundevall, strateg på SEB.
Esbjörn Lundevall, strateg på SEB.Foto:Jesper Frisk

Esbjörn Lundevall tror att oron efter kollapsen i amerikanska Silicon Valley Bank är övergående, och att marknaden snart närmar sig läget som var före förra veckan. Därför ser han köplägen efter den senaste nedgången.

”Jag tycker man ska utnyttja den här typen av – vad jag tror är – temporära skakningar på börsen, till att köpa aktier och då i solida och bra bolag”, säger han i Di TV.

Ett sådant bolag där Esbjörn Lundevall ser köpläge är AB Volvo VOLV B +0,96% Dagens utveckling . Han kallar det för ett väldigt välskött bolag och pekar på att Volvo har förbättrat såväl kassaflöde som lönsamhet under lång tid.

”Vi har sett det pågå under ett antal konjunkturdippar och andra typer av nedgångar i efterfrågan under ett antal år. De har en superstark balansräkning vilket gör att man får runt 7 procents direktavkastning under många år framöver, tror vi.”

Han tror också att AB Volvo är en vinnare på elektrifieringen:

”De har lärt sig av personbilsindustrins misstag och ligger själva i framkant när det gäller att utveckla eldrivna, tunga fordon.”

En lågkonjunktur borde i vanliga fall slå ganska hårt mot fordonstillverkare, men Esbjörn Lundevall menar att den nuvarande situationen skiljer sig från många tidigare lågkonjunkturer på en avgörande punkt: efter leveransproblem och komponentbrist finns en uppdämd efterfrågan som tillverkarna nu kan börja leverera på.

”Vi får olika faktorer som balanserar ut varandra och därmed kommer de på ett ovanligt bra sätt att klara av den här begynnande lågkonjunkturen. Det ser också ut som att den här svackan i industrikonjunkturen i Europa blir betydligt mildare än vad man befarade för bara några månader sedan.”

Det är främst fallande priser på energi, transporter och råvaror som dämpar konjunkturnedgången för industribolagen, säger han. Och i Volvos fall spelar även Kinas förändrade covid-politik och återöppnande en roll.

”Det finns förstås många bolag som gynnas av det. I Volvos fall gäller det främst Volvo CE, anläggningsmaskinerna, som har 40 procent av sin försäljning i Kina”, säger Esbjörn Lundevall.

SEB har en köprekommendation på Volvo och en riktkurs på 245 kronor. Det skulle innebära en kursuppgång på cirka 20 procent från dagens nivå.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera