1515
Annons

Strandhäll välkomnar M-samarbete: ”Otroligt viktigt för det svenska näringslivet”

Ett samarbete mellan S och M är viktigt för Sveriges företag, menar miljöminister Annika Strandhäll. Hon välkomnar Moderaternas invit för samtal om miljötillstånd.

”Det är otroligt viktigt för det svenska näringslivet om det kan finnas en bred samsyn i Sveriges riksdag”, säger hon.

Foto:Petronelle Halvorsen

Miljö- och tillståndsprövningar har hamnat i politiskt fokus, inte minst efter bråket om Cementas fabrik i Slite på Gotland.

Tidigare i veckan öppnade såväl M-ledaren Ulf Kristersson som den nytillträdde näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson för samarbete kring att förenkla processerna.

Nu välkomnar även klimat- och miljöminister Annika Strandhäll en dialog med Moderaterna.

”Utifrån att det finns en sådan enorm potential och att vi har en industri som vill, så ska vi politiker göra allt vi kan för att skapa förutsättningarna. Och om vi kan hitta samsyn i en dialog med Moderaterna som gör att vi kan komma fram snabbare, så är det klart att vi ska föra de samtalen. Sen får man se om vi kör fast eller inte”, säger hon i Di TV.

Annika Strandhäll säger sig vara beredd att förhandla om lösningar för snabbare tillståndsprocesser, så länge dessa inte innebär sänkta miljökrav, säger hon.

”Det är otroligt viktigt för det svenska näringslivet om det kan finnas en bred samsyn i Sveriges riksdag. Det skapar mer långsiktiga och trovärdiga planeringsförutsättningar för industrin och näringslivet.”

Även kärnkraften tas upp i intervjun i Di TV. Enligt Strandhäll finns i dag inget konkret intresse från någon kommersiell aktör att bygga ny kärnkraft i Sverige.

”Kärnkraften kommer fortsatt att spela en stor roll under ganska lång tid framöver, det tror jag att vi måste vara ganska klara över.”

Men det finns inget stort intresse från något företag för att bygga ut kärnkraften, menar Strandhäll.

”Det stora intresset vi ser är till exempel havsbaserad vindkraft. Om jag bara tittar på de ansökningar som ligger nu och väntar så motsvarar de ett elbehov som är mer än dubbelt vad Sverige använder på ett år. Jag säger inte att alla kommer att få ja eller att alla kommer lösa sig, men det säger någonting om potentialen som finns i den havsbaserade vindkraften, och också var pengarna finns just nu”, säger hon.

Se hela intervjun med Annika Strandhäll i tv-klippet.

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Så hjälper Sveriges science parks företag att vara relevanta på sikt

Science parks för samman offentlig sektor, akademi och industri och fungerar som en plattform för större innovations- och utvecklingsprojekt. Syftet med många av de gränsöverskridande samarbeten som uppstår är att bidra till den hållbara omställningen.

– Vi ser till att den forskning som finns om hållbarhet når en bredare målgrupp, säger Robert Kingfors, vd på Södertälje Science Park.

Läs mer om branschorganisationen för science parks och inkubatorer, SISP 

När Sveriges första science parks bildades för cirka 40 år sedan var fokus att skapa en plats i närheten av universitet och lärosäten där akademi och näringsliv kunde mötas för att laborera och driva olika projekt tillsammans. Idag jobbar landets science parks även mycket med affärsutveckling.

– Det handlar om att gynna svenska bolags tillväxt i samhället, och då framförallt bolag som kan bidra till en hållbar omställning, förklarar Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.
Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Hållbar produktion

Södertälje Science Park, vars huvudpartners och grundare är AstraZeneca, KTH, Scania och Södertälje kommun, är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver parken olika affärsutvecklingsprogram med hållbarhetsfokus.

– Ett exempel är projektet Liften där vi samlar företag som vill ha hjälp med att identifiera sina utvecklingsbehov och lära sig hur de blir mer hållbara. Det kan handla om allt från att skapa mer hållbara produkter och tjänster till att bli mer ekonomiskt hållbara, säger Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd, och tillägger:

– Att inte arbeta med hållbarhetsfrågan som företag kan innebära att man plötsligt inte har något existensberättigande på marknaden. Programmet blir därför ett sätt att hjälpa företag att fortsätta vara relevanta på sikt.

Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.
Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.

Nationella och internationella samarbeten

I dag finns det en ambition från Sveriges politiska beslutsfattare, storbolag och akademi att få igång ett förändringsarbete med hållbarhet i fokus på bred front. Johan Ödmark och Robert Kingfors menar att landets science parks roll blir att fungera som spindeln i nätet.

– Därför är viktigt att vi tittar på hur vi kan kombinera en lokal och regional tillväxt med att göra nytta nationellt och internationellt. Det är bara genom breda samarbeten som science parks kommer att vara relevant för finansiärer och intressenter också i framtiden. Då syftar jag även på samarbeten mellan våra medlemmar där vi redan i dag ser stora synergier, säger Johan Ödmark.

Läs mer om Södertälje Science Park, mötesplatsen för hållbar produktion  

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Musk i blåsväder efter Twitterinlägg om Ukraina

Teslagrundaren Elon Musk får vass kritik efter att ha skrivit flera Twitterinlägg om de olagligt annekterade områdena i Ukraina.

Elon Musk.
Elon Musk.Foto:Patrick Pleul/AP

Musk gjorde en omröstning där han bland annat skrev:

”Ukraina-Ryssland fred: – Gör om omröstningarna i de annekterade regionerna med FN:s tillsyn. Ryssland lämnar om folket vill det. – Krim blir formellt en del av Ryssland, som det varit sedan 1783 (tills Chrusjtjovs misstag)”.

Twitteranvändare kunde sedan rösta ja eller nej.

Ryssland annekterade olagligen ukrainska Krim 2014.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj svarar med en egen, syrlig omröstning på Twitter.

”Vilken Elon Musk tycker du om mer?” med alternativen ”En som stöttar Ukraina” och ”En som stöttar Ryssland”.

Musks Twitterinlägg möts också av upprörd kritik från Ukrainas ambassadör i Tyskland, Andrij Melnyk.

”Dra åt helvete är mitt mycket diplomatiska svar till dig Elon Musk”, och ”Det enda det här kommer leda till är att ingen ukrainare NÅGONSIN kommer att köpa din j...a Teslaskit”, skriver han.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera