Strandhäll lovar: Inget vinsttak i vården

Nej, det blir inget vinsttak i vården. Det beskedet ger sjukvårdsminister Annika Strandhäll (S). 
”Vi tror ju inte att den modell som Ilmar Reepalu föreslår med ett vinsttak är det vi vill se inom sjukvården", säger hon. 

Bild:TT

I stället kommer utredningen att ha ”ett bredare uppdrag” som tar sig an hur vården ska styras. Men om Ilmar Reepalu var ett namn som bidrog till att fördjupa skyttegravarna är nästa utredare en person som ”har respekt i båda läger”, enligt Annika Strandhäll.

”Jag ser inte framför mig ett förslag som kommer att leda till att vi inte har några privata intressenter inom hälso- och sjukvården. Däremot är det viktigt att resurserna nyttjas för det som de är avsedda för”, säger Annika Strandhäll som ser stora orättvisor i hur vården nyttjas i olika samhällslager. 

För skolan kommer riksdagen att få ta ställning till ett vinsttak, enligt Reepalu-modell, enligt Strandhäll. Propositionen lämnas till riksdagen i mars. 

”När det gäller skolan har vi i Sverige idag en helt unik modell där vi exempelvis har aktiebolag i skolan. Vi ser att segregationen har ökat kraftigt och att vi haft försämringar i resultatet.”

Vad är poängen med att lägga fram ett förslag som ni vet inte kommer att gå igenom riksdagen?
”Det finns ett väldigt stort och starkt stöd från den svenska befolkningen för att få bort vinstjakten i välfärden", säger hon och utesluter inte att något parti byter sida i frågan. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?