ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Strandhäll lovar: Inget vinsttak i vården

  • Foto: TT

Nej, det blir inget vinsttak i vården. Det beskedet ger sjukvårdsminister Annika Strandhäll (S). 
”Vi tror ju inte att den modell som Ilmar Reepalu föreslår med ett vinsttak är det vi vill se inom sjukvården", säger hon. 

I stället kommer utredningen att ha ”ett bredare uppdrag” som tar sig an hur vården ska styras. Men om Ilmar Reepalu var ett namn som bidrog till att fördjupa skyttegravarna är nästa utredare en person som ”har respekt i båda läger”, enligt Annika Strandhäll.

”Jag ser inte framför mig ett förslag som kommer att leda till att vi inte har några privata intressenter inom hälso- och sjukvården. Däremot är det viktigt att resurserna nyttjas för det som de är avsedda för”, säger Annika Strandhäll som ser stora orättvisor i hur vården nyttjas i olika samhällslager. 

För skolan kommer riksdagen att få ta ställning till ett vinsttak, enligt Reepalu-modell, enligt Strandhäll. Propositionen lämnas till riksdagen i mars. 

”När det gäller skolan har vi i Sverige idag en helt unik modell där vi exempelvis har aktiebolag i skolan. Vi ser att segregationen har ökat kraftigt och att vi haft försämringar i resultatet.”

Vad är poängen med att lägga fram ett förslag som ni vet inte kommer att gå igenom riksdagen?
”Det finns ett väldigt stort och starkt stöd från den svenska befolkningen för att få bort vinstjakten i välfärden", säger hon och utesluter inte att något parti byter sida i frågan. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer