Strandade semestersvenskar snart på väg hem

Hundratals svenska semesterfirare sitter fortfarande fast på Gran Canaria efter det att en sandstorm lamslagit flygtrafiken.

Det verkar som om väntan kan vara över för några – andra får åka hem först i morgon.

Situationen har varit väldigt krävande med många som har tvingats övernatta på flygplatsen, säger John Eckhoff, presschef på SAS.

Många semesterfirare fick avsluta sin vistelse på Gran Canaria med en natt på flygplatsen och i värsta fall kan det bli ännu en för de 360 passagerare som väntar på att få åka med SAS till Arlanda.

Flera hundra svenskar som skulle ha rest hem med Ving, SAS, Norwegian och TUI drabbades av en massiv sandstorm på lördagskvällen, en så kallad röd calima, som fört med sig röd sand från Sahara till Kanarieöarna. Vädret verkar nu bli bättre och flyget ska komma i gång under dagen.

SAS meddelar att de under söndagen kommer att flyga hem passagerare till Göteborg och Köpenhamn, däremot får resenärer till Stockholm, Oslo och Kristiansand vänta till tidigast i morgon måndag.

Presschefen John Eckhoff konstaterar att det krävs noggranna kontroller av flygplanen.

Det tar sin tid och det är beklagligt, naturligtvis. Vi jobbar med att försöka hitta hotell till de som måste övernatta igen men det är svårt att hitta ledig kapacitet.

TT: Kan det bli så att en del får övernatta på flygplatsen ännu en natt?
I värsta fall blir det en natt till på flygplatsen men vi jobbar hårt för att hitta lösningar, säger John Eckhoff.

Även på svensk mark har resenärer drabbats, som inte kunnat åka iväg på sina planerade solsemestrar. SAS har ställt in tre flighter till Kanarieöarna under förmiddagen, från Stockholm, Oslo och Köpenhamn.

Norwegian har ställt in tio flyg till och från Skandinavien under dagen, varav två från Sverige. I ett pressmeddelande konstaterar flygbolaget att vädersituationen påverkar flygningarna under söndagen och att de informerar sina kunder löpande via sms. Bolaget har åtta flygplan parkerade på Gran Canaria och tre på Teneriffa.

”Vi har jobbat under natten för att hjälpa våra kunder på bästa möjliga sätt med hotellövernattningar och matkort. Det är en krävande situation eftersom alla flygbolag berörs och de flesta hotell är fulla. Säkerhet är vår viktigaste prioritet och flygplanen måste genomgå tekniska inspektioner för att säkerställa att de inte fått skador från sandstormen”, skriver Norwegian i pressmeddelandet.

Ving har en planerad hemresa klockan 12.30 till Arlanda för sina 370 passagerare som befinner sig på Gran Canaria.

De befinner sig just nu på hotell. Vi hoppas att sandstormen inte ska påverka de planerade avgångarna i dag och den information jag har är att planen lyfter som de ska, säger Charlotte Hallencreutz, informatör på Ving.

Två Ving-plan fick under lördagen mellanlanda i Faro, Portugal, i stället för att flyga direkt till Gran Canaria.

Det var ett flyg från Umeå som kunde åka vidare i natt till Gran Canaria och det andra planet ska åka från Faro till Gran Canaria kl 10.30.

Researrangören TUI räknar med att köra ner semesterfirare till Gran Canaria och Teneriffa under dagen. Men resenärerna får räkna med förseningar.

Det handlar om 1–2 timmar i snitt på de olika avgångarna. Vi följer givetvis läget och uppdaterar så fort vi kan, säger Adelina Dankova på TUIs presstjänst.

Videoklipp som har publicerats i sociala medier visar hur himlen färgats disigt gulbrun av sanden.

Erik Asp, en av de drabbade resenärerna som tvingades övernatta på flygplatsen, säger till Expressen :

Vi tittade ut genom fönstret och såg inte ens planen. Sikten var i princip obefintlig.

Spaniens nationella väderinstitut har varnat för kraftiga vindar tills på måndag, enligt Reuters.

Värst drabbat är Gran Canaria, Fuerteventura och Lanzarote. Väderprognosen för Teneriffa är däremot god.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?