1515

Strandade förhandlingar om makten i Göteborg

Förhandlingarna om makten i Göteborg har avbrutits. Varken allianspartierna eller uppstickarpartiet Demokraterna är beredda att släppa sina positioner kring det omstridda infrastrukturprojektet Västlänken.

Foto:Ellen Andersson

Förhandlingarna hade knappt hunnit starta innan Demokraterna avslutade dem, uppger SVT Väst. Det nya partiet Demokraterna, som fick 17 procent av rösterna i valet till kommunfullmäktige i Göteborg, har haft som vallöfte att stoppa Västlänken. 

Moderaterna ska dock ha stängt den dörren i förhandlingarna. 

"Att komma till en förhandling och säga att det inte går att diskutera Västlänken som de vet är en hjärtfråga för oss är märkligt, säger Demokraternas informationsansvarige Jan-Olof Ekelund till SVT Väst. 

Att både Socialdemokraterna och Miljöpartiet tappat i kommunvalet, har skapat möjligheter för ett maktskifte i Göteborg, som styrts av Socialdemokraterna i 24 år, trots att även Moderaterna tappat kraftigt till förmån för Demokraterna. 

"Alliansen spelar bort chansen till maktskifte", säger Demokraternas ledare Martin Wannholt till Göteborgs-Posten. 

Moderaternas gruppledare Axel Josefson tycker i stället att det är Demokraterna som missar en historisk möjlighet till maktskifte, enligt samma tidning. Han säger också att Alliansens inställning till Västlänken varit känd sedan länge. Man vill inte avbryta projektet, som man ser som viktigt för staden. Dessutom är det ett statligt infrastrukturprojekt. 

Därmed är frågan om vem som ska styra i Göteborg fortfarande vidöppen. 


Innehåll från VerizonAnnons

Därför är 5G en central del av den fjärde industriella revolutionen

Med 5G är framtidens affärsmiljö redan här, men det är privat 5G som kommer att förändra industrin. Det anser Fredrik Hallenborg, nordisk chef på Verizon Business.

– Vi ser 5G som en katalysator för framtida innovationer. Vi arbetar redan nära våra kunder för att hjälpa dem att inse den verkliga potentialen med 5G – och vad den kan göra för deras företag, säger han.

Ta en titt på de senaste artiklarna för att ta reda på trenderna i den snabbrörliga 5G-världen för företag. 

Vi närmar oss slutet av pandemin och även fast många bolag har brottats med stora utmaningar har även många affärsstrategier blivit starkare. Företag över hela världen har inte bara tvingats välkomna distansarbete, många har dessutom lyckats öka sin produktivitet tack vare de förändringar som genomfördes i början av 2020. Under det senaste året har de omfamnat ny teknik för att skynda på sin digitala transformationsresa. I dag är många företag mer flexibla – och bättre rustande inför framtiden. 

– Vi har sett företag förändras genom fyra faser till följd av pandemin. De har först reagerat sedan optimerat verksamheten för att i slutfasen justerat sina positioner för att de ska vara redo att accelerera på marknaden, säger Fredrik Hallenborg, nordisk chef på Verizon Business. 

Han tror att den teknik som nu växer fram, som exempelvis privat 5G, kommer att vara drivkraften för många branscher som vill överleva i framtiden. Det rör allt från detaljhandel med förändringar kring hur vi köper och handlar, men även själva upplevelsen till tillverkningsindustrin där övervakning, skydd och spårning är i fokus. 

Råder ofta förvirring

– På grund av de olika anslutningstekniker som finns tillgängliga på marknaden idag, som till exempel wifi 6 och publikt 5G, så råder det ofta förvirring kring de olika egenskaperna och affärsfördelarna med privat 5G. Publikt 5G är öppet för konsumentmassorna och hanteras av en mobilnätsoperatör, säger Fredrik Hallenborg och fortsätter: 

– Ett privat 5G-nätverk körs på sin egen hängivna utrustning och dess täckning, prestanda, underhållsschema och säkerhet är oberoende av offentliga tjänster. 

Om vi ​​tittar på wifi 6 och 5G-tekniken så finns det även tydliga skillnader. Wifi används främst för trådlöst LAN och inomhusbehov. Dess kompakta struktur och komplexa fasta anslutningar kan göra det svårt att hantera stora industriella miljöer. Wifi 6 och 5G förväntas komma att samexistera under en tid framöver. Verizon siktar därför på att fortsätta hantera båda teknikerna för att kunna erbjuda företag optimala lösningar baserat på deras individuella användningssätt. 

– Många företag vill vara en del av den fjärde industriella revolutionen och 5G kommer att bli centralt för denna transformationsresa. Vi vet, och förstår 5G, oavsett om den är publik eller privat, säger Fredrik Hallenborg. 

Ta en titt på de senaste artiklarna för att ta reda på trenderna i den snabbrörliga 5G-världen för företag. 

 

 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?