1515
Annons

Strandade förhandlingar om makten i Göteborg

Förhandlingarna om makten i Göteborg har avbrutits. Varken allianspartierna eller uppstickarpartiet Demokraterna är beredda att släppa sina positioner kring det omstridda infrastrukturprojektet Västlänken.

Foto:Ellen Andersson

Förhandlingarna hade knappt hunnit starta innan Demokraterna avslutade dem, uppger SVT Väst. Det nya partiet Demokraterna, som fick 17 procent av rösterna i valet till kommunfullmäktige i Göteborg, har haft som vallöfte att stoppa Västlänken. 

Moderaterna ska dock ha stängt den dörren i förhandlingarna. 

"Att komma till en förhandling och säga att det inte går att diskutera Västlänken som de vet är en hjärtfråga för oss är märkligt, säger Demokraternas informationsansvarige Jan-Olof Ekelund till SVT Väst. 

Att både Socialdemokraterna och Miljöpartiet tappat i kommunvalet, har skapat möjligheter för ett maktskifte i Göteborg, som styrts av Socialdemokraterna i 24 år, trots att även Moderaterna tappat kraftigt till förmån för Demokraterna. 

"Alliansen spelar bort chansen till maktskifte", säger Demokraternas ledare Martin Wannholt till Göteborgs-Posten. 

Moderaternas gruppledare Axel Josefson tycker i stället att det är Demokraterna som missar en historisk möjlighet till maktskifte, enligt samma tidning. Han säger också att Alliansens inställning till Västlänken varit känd sedan länge. Man vill inte avbryta projektet, som man ser som viktigt för staden. Dessutom är det ett statligt infrastrukturprojekt. 

Därmed är frågan om vem som ska styra i Göteborg fortfarande vidöppen. 

Hedin lägger bud på brittisk jätte – kan bli dubbelt så stort

Bilhandlarjätten Hedin, större än Bilia och med Erik Selin bland storägarna, har lagt ett kontantbud värt nästan 5 miljarder kronor på den brittiska bilkedjan Pendragon, där man är största ägare sedan tidigare.

Räknat i omsättning under årets första halvår är Hedin och Pendragon jämnstora, och går budet igenom drar Hedin därmed ifrån Bilia ytterligare.

Press/Castellum
Press/Castellum

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera