Annons

Stort steg framåt för Bidens infrastrukturpaket – men hinder kvarstår

Den amerikanska presidenten Joe Biden har tagit ett stort steg mot att få igenom sitt infrastrukturpaket i kongressen.

Men betydande hinder kvarstår samtidigt som deltavariantens spridning ger upphov till oro.

USA:s president Joe Biden.
USA:s president Joe Biden.Foto:Andrew Harnik

På onsdagen stod det klart att senaten, den ena kammaren i den amerikanska kongressen, har röstat för att gå vidare med debatt av ett omfattande infrastrukturpaket värt över 1.000 miljarder dollar efter flera månader av förhandlingar.

Lagförslaget inkluderar bland annat 110 miljarder dollar till vägar, 65 miljarder dollar för bredbandsutbyggnad och 46 miljarder dollar för att hjälpa städer förbereda sig för olika typer av naturkatastrofer, till exempel översvämningar och bränder.

Röstsiffrorna i senaten blev 67-32, vilket innebär att 17 republikaner röstade för. En av kompromisserna som gjorde att omröstningen gick igenom var slopandet av en infrastrukturbank samt ett stopp för extraresurser till skatteverket för att driva in skatt. Samtliga detaljer i paketet är inte heller klara.

Men onsdagens omröstning är alltså inte en omröstning om lagförslaget i sig, utan en omröstning som gav grönt ljus till att gå vidare i den parlamentariska processen.

Det är heller inte klappat och klart att infrastrukturpaket kommer att bli helt godkänt, bland annat då det parlamentariska läget i den amerikanska kongressen komplicerar saken.

Demokraterna har majoritet i den ena kammaren, representanthuset. I den andra kammaren, senaten, är ställningen 50-50 men vid oavgjorda omröstningar i senaten har vicepresidenten, det vill säga Kamala Harris, utslagsrösten.

Men i senaten räcker det inte med en vanlig enkel majoritet om senatorer väljer att utnyttja den så kallade filibustern. I ett sådant läge krävs det minst 60 röster för att stoppa filibustern och gå vidare till omröstning om själva lagförslaget, vilket alltså skedde på onsdagen.

Lagförslaget måste även gå igenom representanthuset. Talmannen Nancy Pelosi vill också driva igenom en budget på 3.500 miljarder dollar genom en snabbprocess som kallas för ”reconciliation”, och på så sätt undvika filibustern. Mittendemokrater i senaten, till exempel Kyrsten Sinema och Joe Manchin, har dock varit skeptiska till en så pass stor budget.

Samtidigt kom amerikansk BNP in under förväntan på torsdagen då den växte med 6,5 procent i årstakt i det andra kvartalet. Väntat var en årstakt om 8,4 procent. BNP-tillväxten drivs av privatkonsumtion som växte med 11,8 procent i årstakt. 

Dock sjönk antalet nyanmälda arbetslösa då de förra veckan uppgick till 400.000, en minskning jämfört med 24.000 arbetslösa jämfört med föregående vecka, enligt siffror som USA:s arbetsmarknadsdepartement offentliggjorde på torsdagen.

Den tilltagande smittspridningen i USA fortsätter att vara ett orosmoln. De senaste siffrorna visar att strax 80.701 nya covid-fall registrerades i tisdags. 

Det innebär att det glidande medelvärdet för de senaste sju dagarna är 61.976 nya fall per dag. För en månad sedan låg snittet på 12.491.

Å andra sidan tycks smittspridningen ha ökat aptiten på vaccin. Sjudagarssnittet för antalet amerikaner vaccinerade per dag har på en vecka ökat med 35 procent till drygt 382.000 personer.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera