1515
Annons

Stort slag om östra Ukraina närmar sig

Det drar ihop sig till ett avgörande slag om kontrollen över den industritäta regionen i östra Ukraina.

Ryska elitförband förflyttas nu från hamnstaden Mariupol till den 50 mil långa frontlinjen, enligt ukrainska källor.

Foto:Efrem Lukatsky

Det verkar inte bli något eldupphör i Ukraina under den ortodoxa påskhelgen. I dagarna två månader sedan den fullskaliga ryska invasionen av Ukraina den 24 februari rapporterar den ukrainska försvarsmakten om strider kring staden Slovjansk i Donetsk. 

Ryssland ska enligt samma källa även ha tagit kontroll över byn Lozove, medan ukrainska styrkor ska ha slagit tillbaka anfall i bland annat Popasnaja.

”Ukrainas beväpnade styrkor fortsätter att hindra attacker av de ryska angriparna i östra och södra delarna av vårt land. Izium, Donbass, Pryazovia, Mariupol, Cherson är områdena där vårt lands öde avgörs”, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i sitt nattliga tal.

På fredagen visade även satellitbilder vad som kan vara en andra massgrav i Vynohradne, en mindre stad nära den strategiskt viktiga hamnstaden Mariupol – där omkring 2.000 ukrainska soldater har isolerats i och under den belägrade stålfabriken Azovstal.

Bilderna visar flera nygrävda parallella diken på omkring 40 meter intill en kyrkogård i staden, vilket enligt ukrainska källor kan vara en massgrav med tusentals dödsoffer begravda i. Uppgifterna har dock inte kunnat bekräftas av utomstående part.

Fabriksområdet i Mariupol bombas samtidigt intensivt av Ryssland, enligt ukrainska uppgifter.

”Striderna, beskjutningen och bombandet upphör inte”, säger Petro Andryushchenko, rådgivare till Mariupols borgmästare.

Mariupol är en strategiskt viktig hamn för Ukraina. Om Ryssland helt kan ta kontroll över staden skapas en landkorridor mellan Ryssland och Krimhalvön, som Ryssland annekterade i strid med internationell rätt redan 2014. 

Det har även kommit nya uppgifter från Rysslands försvarsdepartement om den 186 meter långa ryska robotkryssaren Moskva. Enligt den ryska rapporten omkom minst en besättningsman medan 27 saknas efter vad som beskrivs som en brand ombord fartyget.

Hur många ryska soldater som faktiskt stupat i kriget har inte gått att bekräfta, eftersom Kreml inte ens vill medge att ett krig pågår. Ryssland har tidigare hävdat att besättningen evakuerades.

Enligt ukrainska uppgifter träffades det senare förlista flaggskeppet av en ukrainsk robot, något som Ryssland inte har bekräftat.

I sitt nattliga tal tar Zelenskyj även fasta på ett uttalande av Rustam Minnekaev, tillförordnad befälhavare för Rysslands centrala militärdistrikt, i fredags – enligt vilket Rysslands mål med kriget att ta full kontroll av Ukrainas östra och södra delar, vilket skulle kunna innebära att man vill ha en ryskkontrollerad landkorridor till ryskstödda utbrytarrepubliken Transnistrien i Moldavien.

”Den ryska invasionen av Ukraina är bara början. Sedan vill de angripa andra länder”, påstår Zelenskyj. 

Fredssamtalen mellan länderna verkar vara i ett låst läge. Enligt Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har samtalen fastnat då Moskva inte har fått någon respons från Ukraina på ett nytt förslag till fredsavtal, vars innehåll inte har offentliggjorts.

Putins chefsförhandlare Vladimir Medinskij uppger att han hållit långa samtal med chefen för den ukrainska delegationen i fredags, men vad samtalen handlade om ville han inte avslöja.


Innehåll från EKNAnnons

Knepet som gör att banker kan hjälpa fler företag till större affärer

Mats Granberg är företagsrådgivare på SEB.
Mats Granberg är företagsrådgivare på SEB.

SEB:s företagsrådgivare Mats Granberg arbetar för att stötta sina kunder på bästa sätt – och till minsta risk för banken. Ett av hans bästa verktyg är statliga EKN, som kan dela bankens risk när exportföretagen behöver lånefinansiering. Så här tog SEB hjälp av EKN för att hjälpa ett svenskt bärföretag till en bättre buffert.

Läs mer om hur banken kan använda EKN:s garantier för att göra fler exportaffärer 

Som företagsrådgivare på SEB i Sundsvall vill Mats Granberg att hans kunder ska kunna uppfylla sin fulla potential. Krediter är ett viktigt verktyg i arbetet, och här gäller det för Mats Granberg att balansera företagens behov mot den risk som banken tar på sig.

En av bankens kunder är Medelpadsföretaget Blåtand, som säljer sylt och frysta bär från de svenska skogarna. Företaget omsätter vanligtvis 60-70 miljoner kronor årligen och har en stabil tillväxt. Men de har en utmaning som de delar med många säsongsföretag: ojämn likviditet. Under bara två månader varje år ska alla bär plockas och betalas för, medan intäkterna från skörden kan komma långt senare under året.

En rejäl checkkredit

– Blåtand arbetar med vilda bär och det innebär att deras verksamhet måste läggas upp på det här sättet. Samtidigt är det tufft för likviditeten och de behöver därför ha en ordentlig buffert. Tillsammans med Almi och Norrlandsfonden ger vi Blåtand en rejäl checkkredit i början av säsongen som de sedan betar av under året, säger Mats Granberg.

Storleken på Blåtands checkkredit ses över årligen och baseras bland annat på läget inför säsongen, det vill säga hur mycket bär företaget tror att de kommer plocka.

– Det kan handla om uppemot 30 miljoner kronor i kredit, och av den står vi på SEB för hälften. Det här är en stor kredit i relation till företagets omsättning. Därför är det viktigt att vi kan reducera risken som krediten innebär för oss, och där spelar EKN en väldigt viktig roll.

EKN tar halva risken

En så kallad rörelsekreditgaranti från EKN innebär att de täcker hälften av bankens risk när de ger Blåtand en checkkredit. 

– Det gör såklart en otrolig skillnad för oss på SEB. Att EKN är med som långsiktig affärspartner är en förutsättning för att vi ska kunna ge krediter av den här storleken till Blåtand, säger Mats Granberg.

Läs mer om hur EKN:s garantier kan hjälpa banken att finansiera nya exportsatsningar 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?