ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stort hemlighetsmakeri – här avgörs regeringsfrågan

Centerns partistyrelse har nu samlats för att ta ställning i regeringsfrågan. Mötet, som äger rum under stort hemlighetsmakeri i Gamla stan i Stockholm, blir sannolikt avgörande för regeringsbildningen. 

Strax innan klockan 9.00 på fredagsmorgonen anlände ledamöterna i Centerns partistyrelse en efter en till det möte som kommer att spela en avgörande betydelse för regeringsbildningen.

Di var som enda mediehus på plats utanför, när centerpartisterna gick in. 

"Jag har inga kommentarer", sa Fredrick Federley, som sitter i partistyrelsen och även ingår i partiets Verkställande utskott.

Att mötet äger rum pekar på att det finns en färdig uppgörelse att ta ställning till. Och Di kunde redan tidigt på torsdagskvällen avslöja att ett genombrott skett i förhandlingarna mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet, och att en uppgörelse mellan S, C, L och MP var mycket nära.  

Och enligt uppgifter till Aftonbladet är en överenskommelse nu klar. Enligt tidningen ska även Socialdemokraternas partistyrelse mötas nu under dagen för att ta ställning till uppgörelsen. 

Centerpartiet ska förutom mötet i partistyrelsen även hålla ett så kallat förtroenderåd, som samlar ett större antal företrädare i partiet, och enligt uppgifter är det planerat till på lördagen.

Då kommer dock frågan sannolikt redan vara avgjord, eftersom partistyrelsen väntas fatta ett beslut redan under fredagen. 

Även inom det djupt splittrade Liberalerna väntar nu en tuff föränkringsprocess, men att L skulle säga nej till en uppgörelöse med S ligger inte i korten. Partiet var redo att söga ja redan till det slutbud som nåddes i förhandlingarna i december, men som då föll efter att C sa nej i sista sekund.

Antas överenskommelsen mellan S, C, L och MP måste även Vänsterpartiet släppa fram Stefan Löfven för att han ska kunna tillträda, vilket mycket tyder på att partiet kommer att göra.

I så fall kommer Stefan Löäfven av allt att döma kunna tillträda som statsminister och bilda en ny regering. Men än är sista ordet inte sagt, och det strandade förhandlingarna mellan partierna i december visa tydligt att inget är klart förrän alla partiet har förankrat överenskommelsen internt. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies