1515

Stort företag i litet format

På fem år har värmländska Segermo Entreprenad gått från 0 till 900 miljoner kronor i omsättning.
”När vi grundade företaget anade vi inte att det skulle dra i väg så fort som det har gjort”, säger vd:n och grundaren Daniel Pettersson.

2012 startade Daniel Pettersson företaget Segermo Entreprenad tillsammans med en kollega. I dag, fem år senare, omsätter bolaget 900 Mkr.
2012 startade Daniel Pettersson företaget Segermo Entreprenad tillsammans med en kollega. I dag, fem år senare, omsätter bolaget 900 Mkr.Bild:Johan Eklund

Islossningen kom under ett dygn i mars 2013, ett år efter att Daniel Pettersson och Hans Johnsen från Segermo i Värmland dragit i gång bolaget som bär födelseortens namn.
Företaget fick då upp- draget att tillsammans med samarbetspartnern Svensk järnvägsteknik bygga mötesstationen Jakobshyttan vid järnvägen mellan Hallsberg och Degerön till ett värde av 100 Mkr. Mindre än 24 timmar senare fick företaget markanläggningsentreprenaden vid Morast köpcentrum i Charlottenberg, en order på 40 Mkr.

”Vi var sju man i företaget och på mindre än ett dygn fick vi order på 90 Mkr. Vi fick rekrytera en del, men sedan har det rullat på. Om du ska ta ditt företag vidare måste du vid något tillfälle ta det där steget som du är rädd för. Fixar du det går mycket automatiskt efter det”, säger Daniel Pettersson till Di.

Förutom födelseorten är det Peab som förenar grundarna. Daniel Pettersson har 12 år bakom sig på byggjätten och de båda träffades när Peab köpte Hans Johnsens företag Markarbeten i Värmland.

”Det skiljer tio år mellan oss, så trots att vi är från samma lilla ort kände vi inte varandra innan. Men när Hans slutade på Markarbeten sa jag att vi kanske ses i framtiden”, berättar Daniel Pettersson.

Ett par år senare grundade de Segermo Entreprenad tillsammans.

”Ett stort företag blev till slut för tungrott för mig. Jag gillar att ta snabba beslut och kan sova gott på natten även om jag tar risker”, förklarar Daniel Pettersson beslutet att starta eget.

Daniel Pettersson beskriver dock tiden på Peab som en förutsättning för den resa som Segermo har gjort.

”Redan från början var ambitionen att kopiera strukturen hos ett stort företag, men att utnyttja det lilla företagets snabbare beslutsvägar. Nu kan vi ta stora projekt, men har kvar det lilla företagets tänk. Det saknades på marknaden före oss och jag får uppfattningen att det är det som gör oss attraktiva att jobba med”, säger Daniel Pettersson.

Bygg- och entreprenadsektorn är stekhet, 2016 utsågs 27 bolag i sektorn till Sveriges mest snabbväxande bolag i Di Gasell, där Segermo Entreprenad var en av de korade.
En del av framgången förklaras av att marknadsförhållandena har varit goda under åren, inte minst på hemmamarknaden Värmland.

”2016 var extremt expansivt i Karlstad. Jag har inte varit med om något liknande tidigare. Förmodligen byggs det mest i landet förutom i storstäderna”, säger Daniel Pettersson.

Samarbete med andra aktörer har också varit en av framgångsfaktorerna.
Bland det första Daniel Pettersson gjorde som egenföretagare var att ringa en bekant som också var en av grundarna till företaget Svensk järnvägsteknik.

”Ibland känns det som att allt är slump. Han är från Svanskog och vi har spelat fotboll mot varandra i alla år. Jag ringde och frågade om de hade några jobb. Vi fick göra markentreprenaden på en bangårdsombyggnad i Lysvik utanför Sunne. Det var ett stort jobb då men litet nu. Men det gick bra och sedan har samarbetet fortsatt och under flera år växte vi tillsammans”, säger Daniel Pettersson.

I dag har Segermo Entreprenad 96 anställda och fördubblade omsättningen mellan åren 2015 till 2016, från 438 till cirka 900 Mkr.

”Att det har gått så fort beror till stor del på att vi har haft rätt folk. Det är mycket jag är usel på, så rätt medarbetare är viktigt. Personalresurser är det som branschen brottas mest med, men vi har haft tur”, säger Daniel Pettersson.

Segermo och samarbetspartnern Svensk järnvägsteknik ingår i dag i samma koncern. Det var i november 2015 som Daniel Pettersson och Hans Johnsen sålde Segermo Entreprenad till det norska börsbolaget NRC Group för knappt 225 Mkr, varav 100 Mkr betalades ut som aktier.

”Börsen är spännande, jag gillar den biten och jag känner ingen större skillnad i ägandet. Nu finns det dessutom även en förväntan utifrån på att fortsätta utveckla bolaget. Som egen kan man ju lockas att ta det lugnt ett år”, säger Daniel Pettersson.

De 2,5 miljoner aktierna som Daniel Pettersson och Hans Johnsen fick värderades vid köpet till 40 kronor per styck. Kursen avslutade 2016 på 65,25 kronor.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?