Annons

Största protesten hittills mot omvalet i Minsk

Tiotusentals demonstrerade på söndagen i Minsk i den största protesten hittills mot Aleksandr Lukasjenkos kontroversiella omval, uppger AFP.

Demonstranterna bar röda och vita flaggor och skanderade ”länge leve Belarus”.

Säkerhetsstyrkorna som hade placerats ut runt om i staden inför demonstrationen använde chockgranater för att skingra samlingen, rapporterar flera belarusiska medier.

Över 200 demonstranter greps av polis, enligt människorättsgruppen Vesna-96. Inrikesdepartementet bekräftar att personer som ”stört den allmänna ordningen och gjort motstånd mot polisen” frihetsberövats, men uppger inga antal.

Oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja, som befinner sig i exil i Litauen, kallade söndagens protester ett steg mot ett ”fritt och rättvist Belarus” i ett meddelande till stöd för de protesterande.

”Vi kan inte förvandla landet till ett fängelse om ingen är rädd för fångvaktarna”, sade hon.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?