1515
Annons

Största protesten hittills mot omvalet i Minsk

Tiotusentals demonstrerade på söndagen i Minsk i den största protesten hittills mot Aleksandr Lukasjenkos kontroversiella omval, uppger AFP.

Demonstranterna bar röda och vita flaggor och skanderade ”länge leve Belarus”.

Säkerhetsstyrkorna som hade placerats ut runt om i staden inför demonstrationen använde chockgranater för att skingra samlingen, rapporterar flera belarusiska medier.

Över 200 demonstranter greps av polis, enligt människorättsgruppen Vesna-96. Inrikesdepartementet bekräftar att personer som ”stört den allmänna ordningen och gjort motstånd mot polisen” frihetsberövats, men uppger inga antal.

Oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja, som befinner sig i exil i Litauen, kallade söndagens protester ett steg mot ett ”fritt och rättvist Belarus” i ett meddelande till stöd för de protesterande.

”Vi kan inte förvandla landet till ett fängelse om ingen är rädd för fångvaktarna”, sade hon.


A-kassan en rejäl spricka i högeroppositionens fasad

VISBY. Enigheten mellan partierna i högeroppositionen skakar i frågan om a-kassan. Sverigedemokraterna kräver en permanent förstärkning av ersättningen, men får det tufft i förhandlingarna med övriga samarbetspartier.

”I det här läget måste arbetslinjen gälla och i det ligger att ha en a-kassa som uppmuntrar folk att söka jobb”, säger Liberalernas Mats Persson.

Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson, Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitiska talesperson för SD.
Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson, Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitiska talesperson för SD.Foto:Jack Mikrut; Jesper Frisk; Jack Mikrut

Högeroppositionen har konsekvent under Almedalsveckan fört fram att man är överens om de viktigaste frågorna som ska lösa samhällsproblemen.

Här finns bekämpning av brottsligheten, stärkt rättsväsende och satsningar på försvar.

Men ett avgörande område hänger fortfarande i luften: ekonomin. När Sverige, och världen, plågas av en rusande inflation blir höstens budgetmotion avgörande.

Och dragkampen om hur skattepengarna ska användas blir allt tydligare.

Tydligast motsättning finns i frågan om bidrag och socialförsäkringssystemen. 

M, KD och L säger sig stå bakom arbetslinjen där skatt ska sänkas på arbete och sparande. Det är SD inte emot, men partiet vill också stärka a-kassan.

I en intervju med Di pekade partiledaren Jimmie Åkesson ut en stärkt a-kassa som en av partiets prioriterade frågor.

Flera förstärkningar av a-kassan gjordes under pandemin och förändringarna ligger kvar under hela 2022, för att sedan dras tillbaka.

Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson anser att det var ett misstag att ens låta förstärkningen gälla hela det här året.

”Företagen skriker efter arbetskraft. Många branscher hittar inte kompetent arbetskraft och en förklaring är att för många inte söker jobb tillräckligt mycket”, säger han.

Mats Persson säger vidare att Liberalerna och Sverigedemokraterna har ”diametralt olika syn på arbetslinjen” och att a-kassan nu måste förändras. 

”I det här läget måste arbetslinjen gälla och i det ligger att ha en a-kassa som uppmuntrar folk att söka jobb.”

Mats Perssons slutsats om att L och SD har diametralt olika syn i sak, stämmer.

Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitiska talesperson för SD, anser att den tillfälliga förstärkningen av a-kassan ska permanentas.

Han är dock villig att diskutera hur länge det starka skyddet ska gälla.

”Poängen är att äta kakan och ha den kvar. Det vill säga att du har det starka försäkringsskyddet med det höga taket men under en begränsad period så att du har incitamenten till att återgå till arbete”, säger han.

”Någon nedtrappning efter två eller tre månader kanske kan vara rimligt och då bibehåller vi arbetslinjen”, fortsätter han.

Trots den diametralt olika synen, gör Oscar Sjöstedt gällande att partierna kommer överens om budgeten, även i delen om a-kassan, om det blir ett maktskifte. 

Att diskutera längden på det höga taket i a-kassan ser han som en utsträckt hand till L inför förhandlingar. Oscar Sjöstedt påminner samtidigt om storleksskillnaderna mellan partierna.

”Jag tror att vi löser ut det här. Jag vet inte exakt var det slutar och vi ska ha ett val som avgör våra interna styrkeförhållanden. Men inriktningen är tydlig”, säger han.

Liberalernas Mats Persson ser med oro på den a-kassa SD ser ut att vilja ha.

”Jag ser framför mig att a-kassan kan vara hög inledningsvis, men den måste trappas ned kraftigt och det är uppenbart att något måste göras. Företagen skriker efter arbetskraft och hittar inte rätt”, säger han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?