1515
Annons

Största höjningen på över 20 år – kommittén enig om beslutet

USA:s centralbank slog som väntat till med den största höjningen på över 20 år på onsdagskvällen. Från och med juni kommer Federal Reserve också minska sina obligationsinnehav.

Fed-chefen Jerome Powell.
Fed-chefen Jerome Powell.Foto:Alex Brandon

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve höjde som väntat styrräntan med 50 punkter till 0,75-1 procent på onsdagen. Höjningen är den största på drygt två decennier och den räntesättande kommittén var enig om beslutet.

”Inflationen är alldeles för hög och vi förstår vilka svårigheter det skapar”, sa Fed-chefen Jerome Powell under en presskonferens.

Han betonade att centralbanken har både verktyg och vilja att dämpa inflationstakten.

Samtidigt meddelade centralbanken också att balansräkningen kommer att börja krympa från och med juni då Fed kommer att låta obligationer löpa ut utan att återinvestera avkastningen.

Under de första tre månaderna kommer det gälla obligationer till ett värde av 468 miljarder kronor per månad. Takten kommer sedan öka till 936 miljarder kronor. De månatliga taken ligger i linje med modellen som diskuteras i protokollet från det föregående räntemötet.

Både USA:s tvåårs- och tioårsränta föll tillbaka något på beskedet. Wall Streets ledande index, som vänt upp tidigare under handelsdagen, steg inledningsvis på beskedet men föll tillbaka något inför Jerome Powells presskonferens.

Fed släppte inga nya ekonomiska prognoser och därmed inte heller någon ny räntebana i samband med onsdagens besked. Men att döma av handelns på terminsmarknaden lär ledamöterna få justera upp sina egna ränteförväntningar rejält vid nästa penningpolitiska besked.

Inför onsdagens besked hade förväntningarna på åtstramningen i penningpolitiken stigit ytterligare. Terminshandeln indikerade då att en knapp majoritet ser höjningar på en halv procentenhet vardera hela vägen fram till septembermötet. Därefter spår de flesta ytterligare två höjningar av mindre storlek.

Det indikerar att investerarna väntar sig att räntan kommer att ligga på 3-3,25 procent till slutet av året. I den senaste räntebanan låg Fed-ledamöternas snittprognos på jämförelsevis låga 1,9 procent.

Den amerikanska ekonomin krympte överraskande under årets första kvartal. Men trots att ökande spekulationer om att en snabb åtstramning av penningpolitiken skulle kunna leda in ekonomin i recession har flera tunga bankekonomer flaggat för den oväntat svaga utvecklingen under början av året inte ska överdrivas.

I onsdagens pressmeddelande lyfte Fed istället fram att både hushållskonsumtionen och företagsinvesteringarna visat fortsatt styrka även under det svaga första kvartalet.

Centralbanken betonade istället att geopolitiska risker, som Ryssland invasion av Ukraina, förvärrat inflationstrycket i USA.

”Covid-relaterade nedstängningar i Kina kommer sannolikt att förvärra störningarna i leveranskedjorna. Kommittén är mycket uppmärksam på inflationsriskerna”, skrev Fed.

Den senaste arbetsmarknadsstatistiken indikerar också att Fed kan komma att behöva justera upp sin räntebana rejält.

Enligt statistik som publicerades tidigare i veckan steg antalet lediga jobb överraskande till en ny rekordnivå på 11,5 miljoner i februari. Även antalet amerikaner som sa upp sig steg till en ny högstanotering på 4,5 miljoner personer, motsvarande drygt 3 procent av det totala antalet sysselsatta.

Förväntningarna har stigit inför fredagens sysselsättningsstatistik, som väntas via att arbetslösheten sjönk till 3,5 procent i april när sysselsättningen ökade med 394.000 jobb enligt den senaste analytikersammanställningen från nyhetsbyrån Bloomberg.

 

 


Innehåll från BAE SystemsAnnons

BAE Systems Bofors bidrar till Sverige som attraktiv försvarspartner

BAE Systems Bofors är ett av de äldsta företagen inom svenskt försvar med gedigen erfarenhet av att utveckla och producera försvarssystem. I ett internationellt oroligt säkerhetsläge menar Stefan Löfström, Marknads- & försäljningschef, att det blivit allt viktigare att säkerställa försörjningstryggheten för Sverige och att kunna hålla verksamheten i rörelse även i händelse av kris eller krig.

– Det viktiga är att fortsätta hålla god och nära dialog med leverantörer, myndigheter, politiker och övrig industri, säger han.

BAE Systems är en av världens största försvarskoncerner med 90 000 anställda i fler än 40 länder. I koncernen utvecklar man allt från sensorer till hangarfartyg och är den uppdelad i tolv affärssektorer. BAE Systems Bofors utvecklar försvarssystem inom artilleri, marina pjäser och ammunition. I verksamheten i Karlskoga har man kunnande och spetskompetens för att utveckla och producera internationellt konkurrenskraftiga system.

– Vi är stolta över vår historia och att vara en så viktig del av svensk försvarsförmåga med våra system och produkter. Vi ägs av brittisk-amerikanska BAE Systems-koncernen men är erkända som ett svenskt försvarsföretag som lyder under svensk lagstiftning. Det är en fördel att vara ett mindre och flexibelt företag med lång erfarenhet av att arbeta på en internationell marknad, och samtidigt ha musklerna och den kompletterande kompetens som finns i koncernen, säger Stefan Löfström.

Försörjningskapacitet och utveckling i fokus

Trots att exporten står för 80 procent av omsättningen, vilket gör Sverige till en attraktiv försvarspartner internationellt, understryker Stefan att samarbetet och dialogen med den svenska kunden är enormt viktigt. På samma sätt är det politiska stödet från Sverige viktigt och nödvändigt i internationella samarbetsprojekt och exportaffärer. Dialogen med andra parter är viktigare än någonsin i dessa orostider. Ett stort fokus läggs nu på att trygga försvarets försörjningskedjor och detta bidrar BAE Systems Bofors till genom sitt samarbete med den svenska kunden och med sina leverantörer.

– Vi är en utvecklingsintensiv verksamhet som skapar förstklassiga försvarssystem och försvarsförmågor i nära samverkan med Försvarsmakten, andra myndigheter och företag inom försvarssektorn. Vi måste hela tiden se till att ligga i framkant med teknologi och lösningar som möter kundernas behov och nya hotbilder. En tredjedel av våra drygt 500 anställda arbetar med koncept-, teknik- och produktutveckling. 

Läs mer om BAE Systems Bofors 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med BAE Systems och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?