Annons

Största fallet på 17 månader för kinesiska storbolag

Kinas storbolagsaktier hade sin sämsta dag på 17 månader på torsdagen. Enligt investerare låg högre obligationsräntor och hårda nya regleringar rörande företagsskulder bakom säljvågen, skriver Financial Times.

Bild:AP

Indexet CSI 300, som innefattar de största bolagen som handlas i Shanghai och Shenzhen, föll med 2,9 procent på torsdagen. Det var den sämsta dagen sedan juni 2016. Indexet är dock fortfarande ökat med 24 procent, sedan årsskiftet.

”Under första halvåret steg storbolagsaktier väldigt mycket. När årsslutets utvärderingar nu närmar sig vill folk ta hem vinster och låsa årets vinststatistik”, säger Dong Chunxiao, aktiestrateg på Pacific Securities i Peking, till FT.

Räntan på tioåriga kinesiska statsobligationer har nu överstigit 4 procent – nytt treårshögsta, enligt ChinaBond. Analytiker anser att rörelserna på obligationsmarknaden speglar regeringens upptrappade försök att tygla skuldökningen, vilket skapar oro för att landets ekonomi ska bromsa in.

Förra veckan infördes de tuffaste regleringarna hittills för att begränsa bankers möjlighet att köpa obligationer med lånade pengar, och att låna ut pengar till företagskunder utanför balansräkningen.

Den nya regleringen kommer att hämma efterfrågan på obligationer, och kan även komma att bromsa ekonomisk tillväxt och bolagsvinster i och med stramare lånevillkor, skriver FT.

Dong Chunxiao tror att stigande obligationsräntor har bidragit, men att det inte är det främsta skälet till börsfallet. Han motiverar sin uppfattning med att börserna på det kinesiska fastlandet steg ordentligt under förra veckan, trots en liknande uppgång på räntesidan.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?