Störst smittspridning bland säsongsarbetare

Många har funderat över sportlovets inverkan på smittspridningen i fjällen.

Och smittan ökar i Jämtlandsfjällen – men det är inte sportlovsfirarna som står för ökningen utan säsongsarbetarna.

”Smittspridningen tilltar i vår region liksom i de allra flesta regioner i landet, men det är egentligen fortsättningen på en trend som vi såg redan innan sportloven började”, säger Annika Ersson, smittskyddsläkare i Region Jämtland Härjedalen.

Det är de som redan finns i regionen som står för ökningen och enligt Annika Ersson är smittan ofta kopplad till arbetsplatser och personalboenden.

”Många av säsongsarbetarna bor i korridorer med delat kök och andra gemensamma utrymmen. Det är också en ung grupp som är socialt aktiv”, säger hon.

Antalet bekräftade fall behöver dock inte automatiskt betyda ökad smittspridning. Många av fallen som konstateras är bland personer som redan är karantänsatta där smittspårning pågår och de ska därmed inte kunna starta några nya smittkedjor.

”Blir en smittad av covid blir hela boendet betraktat som ett hushåll och sätts i karantän. I rutinen ingår att alla ska sitta i karantän i en vecka och lämna prov, och påträffar man då någon mer som är positiv så börjar karantänen om i en vecka till”, säger Annika Ersson.

Men även sportlovsturisterna behöver enligt Annika Ersson bli bättre på att följa restriktionerna. De kritiska momenten är trånga inomhusmiljöer.

”Gå inte inomhus om det är fullt utan vänta till det finns plats. Det hjälper inte om restaurangerna har regler för hur flödena ska se ut om gästerna struntar i dem. Får du nys om en jätterolig fest med mycket folk – gå inte dit. Håll dig till ditt resesällskap. Kan man följa de direktiven fungerar det finfint i fjällen”, säger hon.

Kapaciteten för vård av covid-sjuka är god i Region Jämtland Härjedalen. För närvarande finns tre patienter med covid inlagda och inga nya patienter har skrivits in på iva under den senaste månaden.

Däremot har Östersunds sjukhus personalbrist på opererande avdelningar, vilket enligt Annika Ersson ställer till bekymmer då sportloven alltid innebär ökat tryck.

”Sportlovsveckorna för alltid med sig olika grader av traumatiska händelser från skidbackar och längdspår”, säger hon.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?