1515

Storsparare flyr Fingerprint

Under de två senaste månaderna har biometribolaget Fingerprint Cards haft sitt första stora tapp i antalet ägare hos nätmäklaren Avanza genom att 5.000 Fingerprint-ägare har sålt hela sina innehav.

"De som har sålt är framförallt ägare med större aktiekonton", uppger Avanza Banks sparekonom Claes Hemberg för Nyhetsbyrån Direkt.

Under de senaste tio dagarna har dock antalet Fingerprint-ägare hos Avanza vänt upp och ökat med 3 procent. De nya aktieägarna köper emellertid för betydligt mindre belopp än de ägare som tidigare sålde.

"De nya aktieägarna har bara köpt för 26.000 kronor per person, eller en femtedel av snittbeloppet vid försäljningarna vi sett de senaste månaderna. Småsparare är de som köper när storspararna har sålt", noterar sparekonomen.

För ungefär två år sedan inledde Fingerprint en kraftig kursuppgång från 25 till 135 kronor. Sedan bolagets kursfall i december 2015 fortsatte antalet Fingerprint-ägare hos Avanza att stiga i ett och ett halvt år fram till den 29 mars i år när antalet översteg 70.000. Hela två av tre aktieägare har tillkommit efter kurstoppen.

En vecka efter vinstvarningen i mars började dock de första stora utförsäljningarna i Fingerprint någonsin. Under de två kommande månaderna sålde 7 procent, eller 5.000 personer, alla sina aktier i biometribolaget. Under den tiden föll aktiekursen ungefär från 35 till 30 kronor.

"De som sålde hade dubbelt så stora innehav som snittägaren i Fingerprint. Säljarna har nu avyttrat aktier för i snitt 128.000 kr per person. Det är betydligt mer än de 56.000 kronor som snittägaren i Fingerprint har i aktien", konstaterar Claes Hemberg.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?