”Storskalig rekrytering närmast omöjlig med dagens löner”
Färre än en procent av ingenjörerna i landet är arbetslösa. Nu varnar facket för havererade anställningsplaner om inte industrin i norr är beredd att betala Stockholmslöner.
”Storskalig rekrytering blir närmast omöjlig med dagens lönenivåer”, säger Johan Kreicbergs på Sveriges ingenjörer.
Linnea Bolter
Text
Foto:Mostphotos
Artikeln är en del av vårt låsta innehåll. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.
Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.
Visa allt som ingår
Full tillgång till di.se med nyheter och analyser
Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid
Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan
Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev
Betala som
Betalsätt
Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.
Innehåll från Luleå EnergiAnnons
Så är Luleå Energi ett nav i regionens energiomställning
Malin Larsson, vd på Luleå Energi.
Det lokala energibolaget spelar en avgörande roll i den gröna omställningen. Den samhällsomvandling som pågår i Norrbotten skapar förutsättningar för Sverige att i flera stora kliv kunna sänka landets utsläpp. Inom näringslivet behöver organisation och ledarskap skyndsamt utvecklas för att företag på kort tid ska lyckas göra något som ingen tidigare gjort. Det menar Luleå Energis vd Malin Larsson.
Norrbotten har blivit ett centrum för den gröna omställningen i Sverige och Europa. Här gör industrier som SSAB insatser för att leverera hållbart stål till hela världen, och innovativa företag med offensivt klimatarbete väljer att etablera sig i regionen.
Luleå Energi befinner sig mitt i händelsernas centrum. Vd:n Malin Larsson berättar att energibolaget skapar förutsättningar för nya företag som vill etablera sig i regionen genom att bland annat investera i elnätet och utveckla samarbeten med de stora industrierna. Detta skapar nytta för såväl energisystemet som för industri och stad.
– Tillsammans med andra aktörer har vi möjlighet att göra stora förändringar. Ett tydligt exempel är vår cirkulära fjärrvärmeproduktion, där vi använder restenergier från SSAB:s ståltillverkning för att värma upp bostäder och offentliga byggnader i Luleå. När SSAB nu planerar för ett nytt produktionssystem i Luleå är vår ambition att fortsätta använda restenergier till fjärrvärmesystemet. Vårt mål är en helt fossilfri fjärrvärmeproduktion, säger Malin Larsson.
Kompetensförsörjning stor utmaning
För att kunna fortsätta vara en viktig kugge i energiomställningen måste energibolaget attrahera kompetens. Det är en stor utmaning när konkurrensen om arbetskraften i norr är större än någonsin.
Luleå Energi jobbar med att bygga en företagskultur som kan locka nya medarbetare och samtidigt bli ett verktyg i omställningsarbetet. Målet är att skapa en arbetsplats där medarbetare ”skickliggör” varandra, grupper utvecklas, och individer kan vara sitt bästa jag för att leverera i snabb takt på en hög nivå.
– Vi ska också hjälpa våra ledare att våga vara modiga och öppna för utveckling, och skapa förutsättningar för att våra medarbetare ska känna motivation för uppdraget och förändringsresan. Det gör vi genom att skapa delaktighet och samhörighet samt genom att säkerställa att de har rätt kompetens för uppdraget, både nu och inför framtiden, säger Katharina Frank, chef HR & Hållbarhet.
Gör konkret skillnad för klimatet
Det som sker i dag – totalomställning till fossilfritt – har ingen varit med om tidigare. Dessutom måste företag och organisationer ställa om snabbt. Det är ett minst sagt spännande läge att komma in på en arbetsplats som Luleå Energi, menar Katharina Frank och Malin Larsson.
– Våra medarbetare har möjlighet att göra en konkret skillnad på riktigt, varje dag, konstaterar Malin Larsson.
Besök Luleå Energi på Almedalsveckan Seminarium: Omställning på riktigt – Hur ska ledare/organisationer utvecklas för att göra det ingen gjort förut? Plats: Arena Energi, Klosterlängan vid Stora torget. Tid: 5/7 kl. 13.45-14.30. Välkomna!