Annons

Storseger för Moon-sidan i Sydkorea

President Moon Jae-Ins Demokratiska partiet — vars hantering av landets coronautbrott lett till ett uppsving i opinionen — tog hem egen majoritet i Sydkoreas parlamentsval.

Sydkoreanerna gick till valurnorna mitt under coronapandemin, och när rösterna nu är räknade visar resultatet att den sittande regeringen stärkts av krisen.

Demokratiska partiet plockar 163 av 300 stolar i parlamentet. Dessutom kniper systerpartiet ytterligare 17 platser. Det är en stor framgång för Demokratiska partiet, som brukar beskrivas som vänstersidan i sydkoreansk politik, och i det senast valet 2016 tog 120 mandat.

Trots att pandemin ledde till speciella arrangemang kring vallokalerna, där alla tvingades bära ansiktsskydd och plasthandskar, köa med minst en meters mellanrum och få sin kroppstemperatur kontrollerad, blev valdeltagandet relativt högt. Drygt 66 procent lade sin röst, den högsta siffran i ett parlamentsval sedan 1992.

Scenförändringen är därmed stor på bara några månader. Så sent som i februari innebar coronavirusets framfart i Sydkorea att Moons popularitet dalade rejält. Men efter krafttag mot spridningen framhålls nu landet som ett gott exempel över hela världen, en bild som Demokratiska partiet alltså uppenbarligen stärkts av.

Sydkorea har även exporterat testutrustning till minst 20 länder.

Segern innebär att Moon antagligen får större handlingsutrymme än presidenter normalt har mot slutet av mandatperioden.

”Det borde ge hans regering större kraft framåt”, säger statsvetaren Andrew Yeo vid Catholic University of America i Washington.

Moon har varit president sedan 2017. Hans mandatperiod tar slut om två år och han kan inte väljas om.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?