1515
Annons
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Storsatsande travbolag i konkurs

Bolagsgruppen bakom en stor satsning på travsport har nu gått i konkurs, rapporterar Kvällsposten i Malmö. 

Ägarbolaget lockade bland annat privata investerare genom telefonförsäljning.

I slutet av januari försatte Malmö tingsrätt Victoria Invest i konkurs, skriver Kvällsposten.

Bolaget hade genom dotterbolaget Sagari inlett en offensiv inom travsporten 2020, och köpt över 30 hästar.

Flera av hästarna uppges ha köpts för miljonbelopp.

Affärerna finansierades, enligt Kvällsposten, genom telefonförsäljning av aktier till privatpersoner.

”De utlovade guld och gröna skogar och avkastning på mina pengar men jag har inte sett någon börsnotering eller något”, sa en aktieägare till Kvällsposten förra våren.

Bolagen drog på sig skatteskulder, och på kort tid lämnade två revisorer sina uppdrag – den senare med hänvisning till ”kommunikationsproblem”.

2021 krävde Skatteverket 955.619 kronor av Victoria Invest för utebliven skatt. 

Under 2021 lämnade de två män från Malmö som kontrollerade bolagen sina engagemang.

Dotterbolaget försattes i konkurs förra sommaren, och Victoria Invest i januari 2022.

Så sent som i mars 2021 uppgav en företrädare för bolagen till Kvällsposten att man stod fast vid planerna på börsnotering, men att man skulle ”lista bolaget vid rätt läge”.

Bolagsgruppen finansierade också värvningen av fotbollsspelaren Freddy Adu, som spelat för USA:s olympiska utvecklingslag och D.C. United i den amerikanska högstaligan.

Den Ghana-födde amerikanen lyckades dock inte ta en plats i Branteviksklubben Österlen FF, som då spelade i tredjedivisionen Ettan Södra. 2021 åkte klubben ur den serien.

 


Ryssland tampas med urstark rubel

Ryssland överväger att lätta på de strikta kapitalkontrollerna som har införts i kölvattnet på Ukrainakriget och sanktionerna mot landet. Rubeln har blivit så stark att det skapar budgetproblem för ryska staten och slår mot ryska exportföretag.

Centralbanekn i Moskva har lyckats lyfta rubeln så mycket att den nu är ett problem för den ryska ekonomin.
Centralbanekn i Moskva har lyckats lyfta rubeln så mycket att den nu är ett problem för den ryska ekonomin.Foto:Mostphotos, Fredrik Sandberg

Bland annat diskuteras just nu ett förslag att redan denna vecka minska andelen exportintäkter i utländsk valuta som måste växlas in mot rubel till 50 procent, från dagens 80 procent, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg med hänvisning till två anonyma källor.

Rubeln är den tillväxtvaluta som gått bäst på marknaden i år – trots Ukrainakriget. När ryska styrkor gick till attack den 24 februari och väst svarade med massiva sanktioner rasade först rubeln.

Men efter den första chocken och med hjälp av en kraftig räntehöjning och kapitalkontroller fick centralbanken i Moskva upp värdet på den ryska valutan igen. Och nu har kursen gått upp med 30 procent sedan slutet av februari.

Höga energipriser, västliga sanktioner och ryska restriktioner ligger bakom utvecklingen. Sanktionerna har bland annat slagit hårt mot rysk import samtidigt som kapitalkontroller har tvärnitat efterfrågan på utländska valutor i Ryssland.

Rubeln slog nytt femårshögsta i fredags och fortsatte upp med drygt 4 procent i måndagens handel. Men det är inte marknaden som sätter kursen. Skulle kapitalkontrollerna slopas helt skulle rubeln falla till 70-80 rubel per dollar, enligt Tatiana Orlova, ekonom på Oxford Economics. Det kan jämföras med dagens kurs på knappt 58 rubel per dollar.

För den ryska staten kan den i dagsläget konstlat starka rubeln bli en tung börda, då skatteintäkterna från den stora energiexporten kommer i utländsk valuta medan statens utgifter sedan ska betalas i rubel.

”Ju starkare rubelkurs desto större underskott. Och det gör det svårare för exportörer, drar upp deras kostnader och drar ned intäkterna”, säger Evgeny Kogan, professor vid Handelshögskolan i Moskva, till Bloomberg.

”Om detta håller i sig, i låt oss säga ett halvår, skulle det bli väldigt otrevligt”, tillägger han.

Varken Rysslands finansdepartement eller centralbank vill kommentera Bloombergs uppgifter om uppmjukade kapitalkontroller i Ryssland.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?