Större vinst för Scania

Lastbilstillverkaren Scania, som ägs av tyska Volkswagen, redovisar ett rörelseresultat på 2.651 miljoner kronor (2.595) för det fjärde kvartalet 2016.

Omsättningen för kvartalet blev 28.718 miljoner kronor (25.211).

Rörelsemarginalen blev därmed 9,2 procent (10,3).

Volkswagen-ägda Scania lämnar en rapport med ett rörelseresultat på knappt 2,7 miljarder kronor (2,6) för fjolårets fjärde kvartal. Omsättningen klättrade till 28,7 miljarder (25,2) medan rörelsemarginalen minskade något till 9,2 (10,3).

”2016 blev ett starkt år med rekordomsättning”, säger bolagets vd Henrik Henriksson i en intervju med Ekot på fredagsmorgonen.

Han ser också ljust på utvecklingen den närmaste tiden:

”Slutet av kvartalet och början på 2017 ser vi att vi har en stark trend - marknaden håller i sig och vår lönsamhet håller i sig”, säger Henrik Henriksson till Ekot.

Orderingången på lastbilar och bussar steg med 21 procent till 23.262 fordon under det fjärde kvartalet (19.199), jämfört med motsvarande kvartal 2015. Orderingången på enbart lastbilar steg något mer, upp 27,5 procent i årstakt.

 

Orderingången i Europa ökade med 19 procent jämfört med fjärde kvartalet 2015 till 13.871 enheter (11.660).

"Efterfrågan steg på flera stora marknader i Europa såsom Storbritannien, Tyskland, Polen och Frankrike", heter det.

Orderingången i Latinamerika ökade under fjärde kvartalet 2016 jämfört med samma period föregående år, främst beroende på ökningar i Brasilien, Argentina och Chile.

 

”Orderböckerna är starka, vi har gått upp i orderingång och vi ser att den europeiska marknaden håller i sig. Brasilien har bottnat ur och Ryssland har faktiskt kommit tillbaka lite. Asien är fortsatt starkt och Mellanöstern och Afrika tågar på”, säger Henrik Henriksson till Ekot.

Den totala orderingången i Eurasien steg under fjärde kvartalet och uppgick till 1.582 (340) lastbilar. Uppgången tillskrevs främst Ryssland. Sekventiellt steg också orderingången i Eurasien.

"Utsikterna för regionen är fortsatt osäkra beroende på geopolitisk oro", skriver Scania i fredagens rapport.

I Asien steg efterfrågan under kvartalet med 23 procent jämfört med samma period föregående år och orderingången uppgick till 2.912 (2.367) enheter. Orderingången steg också jämfört med tredje kvartalet 2016.

I Afrika och Oceanien var orderingången lägre med 1.194 (1.284) enheter jämfört med fjärde kvartalet 2015, främst beroende på en nedgång i Sydafrika. Orderingången minskade också sekventiellt i Afrika och Oceanien.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?