Annons

Större löneökningar 2017 – högst i offentlig sektor

Löneökningarna i ekonomin som helhet uppgick till 2,6 procent i december jämfört med motsvarande månad 2016. 

Det visar Medlingsinstitutets bearbetning av SCB:s konjunkturlönestatistik.

Bild:TT

Under 2017 ökade lönerna med 2,5 procent, vilket kan jämföras med 2,4 procent under 2016.

Högst är löneökningarna i offentlig sektor och allra högst i kommunerna - 3,4 procent under 2017. 

"Vi vet att särskilda satsningar på lärare och undersköterskor har bidragit till den löneutveckling vi ser. Samtidigt bidrar demografiska faktorer till att efterfrågan på arbetskraft generellt sett är mycket stor i både kommuner och landsting", säger Valter Hultén, ansvarig för makroekonomisk analys vid Medlingsinstitutet, i en kommentar.

Medlingsinstitutet noterar att den allmänt starka efterfrågan på arbetskraft i svensk ekonomi däremot ännu inte har visat sig lika tydligt i näringslivets löneutveckling. I näringslivet som helhet beräknas lönerna ha ökat med i genomsnitt 2,2 procent under 2017, vilket inte är någon uppväxling från 2016.

"Löneutvecklingen i omvärlden har inte heller tilltagit, trots en stark återhämtning av konjunkturen i många länder. I ett internationellt perspektiv har ändå löneökningarna i Sverige de senaste två åren varit förhållandevis höga och jämförbara med bland annat Tyskland och USA, som tillhör de länder som just nu har ett starkt konjunkturläge", säger Valter Hultén.

Medlingsinstitutets lönestatistik baseras på konjunkturlönestatistikens preliminära utfall, som sedan justeras upp efter hur revideringar historiskt sett ut. De preliminära siffrorna för december månad visar i nuläget löneökningar på 2,4 procent i ekonomin som helhet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?