1515
Annons

Större humrar efter fiskestopp

Det är goda tider för hummern i en del av Göteborgs skärgård.

Fem års fiskestopp har lett till både fler och större humrar, enligt en utvärdering av ett försök med fiskefria områden längs Sveriges kust.

"Vi kan se att de här områdena faktiskt har en effekt, säger Ulrika Gunnartz, utredare på Havs- och vattenmyndigheten, till SVT Nyheter Väst."

Fem områden har ingått i försöket, som pågått i drygt fem år. Utöver hummerstoppet, i ett område mellan Buskär och Tanneskär utanför Göteborg, har det bland annat varit fiskestopp på gädda och gös i en del av Stockholms skärgård.

I fyra av de fem områdena har fiskestoppet lett till fler eller större fiskar och kräftdjur, enligt analysen från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Undantaget är torsken i Havstensfjorden i Bohuslän.

"Vi vet inte säkert varför, men vi tror att det beror på att torskbeståndet har varit såpass lågt att det har svårt att återhämta sig så snabbt. Fem år är en kort tid, säger Gunnartz till SVT."


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?