Stormskador på huset kan kosta miljonbelopp

När stormoväder drar in över Sverige står hus i skottgluggen. Stormen Alfrida har på vissa platser i landet nått orkannivå.
Här är de vanligaste – och dyraste – stormskadorna på villan. 

Foto:TT

På flera platser i landet har vindbyarna från stormen Alfrida nått orkanstyrka. Träd har blåst omkull och över 100.000 hushåll har satts utan el. De totala skadorna väntas bli stora, både för försäkringsbolag och för privatpersoner. 

Som husägare är man särskilt blottad för den hårda vinden. De vanligaste stormskadeanmälningarna som når försäkringsbolagen rör träd som fallit över byggnaden och skadat fasad och tak, avblåsta takpannor eller tegelstenar och strömavbrott. Bitar av taket som blåser iväg kan göra skada, om de till exempel trillar ned på en bil. Uteplatser som altaner har ofta mindre stabila tak, och riskerar därför i större grad att blåsa sönder.

De allra dyraste stormskadorna på en villa kan gå på miljonbelopp.

"Det allvarligaste jag känner till är när stora träd fallit över byggnaden och förstört takkonstruktionen. Då kan du ha en skadekostnad på flera hundra tusen. Sedan finns exempel på stormar där flera husväggar tryckts in och skapat ett vakuum så att väggarna gett vika. Då kan skadekostnaden uppgå till miljonbelopp", säger Håkan Franzen, expert inom hus- och hemförsäkring, från Trygg-Hansa.  

Hos försäkringsbolaget Folksam har man också sett skador på miljonbelopp efter stormar.  

"Det svåraste är nog stormskada på byggnad samtidigt som det regnar. Det har hänt att mindre delar av tak har blåst av och att regnvatten har kommit in, vilket gör skadan mer omfattande än bara taket. Då är det viktigt att snabbt kunna täcka över de skador som stormen orsakat på byggnaden. Skadekostnaderna kan i dessa fall uppgå till sexsiffriga belopp, även om den här typen av kombinationsskador inte är särskilt vanliga", säger Juha Hartomaa, koncernkommunikation på Folksam.

De flesta försäkringsbolag ersätter stormskador som uppkommit när det blåst minst 21 meter per sekund. 

Innan ovädret drar in bör husägaren bära in eller surra fast utemöbler, cyklar, studsmattor och andra lösa föremål som annars riskerar att lyftas av vinden. När stormen väl dragit förbi rekommenderar Susanne Fagerberg, skadespecialist på Länsförsäkringar, att man tar sig en titt på taket. 

"Efter stormen kan det finnas skador på taket som inte syns inifrån, men som kan leda till fuktskador senare. Det kan vara pannor som blåst av, eller plåt som har släppt". 

 

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?