Stormen Urd svepte förbi

Stormen Urd har passerat. På tisdagen var många hushåll fortfarande strömlösa, och som mest blåste det 27 meter per sekund vid Väderöarna på västkusten. Samtidigt vittnar de flesta som Di talat med om att stormen inte blev så farlig som befarat.

Bild:Johan Nilsson / TT

På tisdagen hade den värsta stormen passerat, även om det fortfarande blåste kuling på sina håll. Västkusten och Skåne pekas ut som de områden som har drabbats värst.

I Uddevalla körde flera bilar fast i ett översvämmat område och i Skåne har många hushåll varit utan ström.

På tisdagsförmiddagen var fortfarande cirka 1 200 skånska hushåll utan el.

”Visst har det blåst hårt på västkusten, men det gick inte så långt in över land. Men i Skåne har det blåst mycket. Samtidigt har vi vädersäkrat väldigt många ledningar och det ger naturligtvis effekt. Sedan har vi under natten kunnat göra omkopplingar i näten som gjort att det inte varit så många strömlösa”, säger Johan Aspegren på Eons informationsavdelning.

Inför stormen meddelade elnätsbolagen Ellevio och Eon att åtgärder vidtogs. Under natten till tisdagen blåste det dock fortfarande för mycket för att montörer skulle kunna skickas ut i skogen. Då behövdes det snarare extra personal till centrala funktioner.

Förutom kostnaden för extra personal får Eon även extra utgifter för att kompensera de kunder som har varit strömlösa mer än tolv timmar.

”Vi kommer inte att klara att återställa strömmen överallt inom tolv timmar. Vi skickar inte ut folk i skogen när träden faller.”

Rederiet Stena Line fick ställa in flera turer under måndagskvällen. Även vissa tågbanor i bland annat Skåne och Bohuslän stängdes. Vad det kostar är enligt Jesper Waltersson, Stena Lines presschef, svårt att säga.

”Om vi ställer in en tur brukar vi ofta göra så att vi ringer runt till passagerarna och erbjuder att boka om till en annan tur”, säger han.

Enligt skogsägarföreningen Södra har stormen lämnat fälld skog i sina spår, men i vilken omfattning är oklart. Enligt ett pressmeddelande tyder de första rapporterna på att skadorna blev begränsade.

De försäkringsbolag som Di har talat med instämmer i samma kör. Under tisdagen hade bara ett fåtal kunder hört av sig.

”Det finns en liten risk för översvämningar, men det är väldigt få skador på grund av stormen” säger Lars Reinhed, som är ansvarig för stora och komplexa skador på Trygg Hansa.

Även enligt Johan Pettersson, gruppchef på Folksam, verkar många ha klarat sig bra i stormen.

Vanligaste skadorna vid storm är enligt honom takpannor eller tak som blåser av och träd som välter över hus. Kostnaden för en storm är enligt honom svår att fastslå, men historiskt är medelkostnaden för stormskador cirka 15.000 kronor per skada.

Samtidigt som stormen Urd ställt till vissa problem har den också medfört rekord i vindkraftsproduktionen. Enligt Bixia producerades det under tisdagsmorgonen under en enskild timma närmare 5,7 miljoner kWh, vilket enligt företaget bidrar till att pressa ned elpriset.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?