1515
Annons

Stormen Urd svepte förbi

Stormen Urd har passerat. På tisdagen var många hushåll fortfarande strömlösa, och som mest blåste det 27 meter per sekund vid Väderöarna på västkusten. Samtidigt vittnar de flesta som Di talat med om att stormen inte blev så farlig som befarat.

Bild:Johan Nilsson / TT

På tisdagen hade den värsta stormen passerat, även om det fortfarande blåste kuling på sina håll. Västkusten och Skåne pekas ut som de områden som har drabbats värst.

I Uddevalla körde flera bilar fast i ett översvämmat område och i Skåne har många hushåll varit utan ström.

På tisdagsförmiddagen var fortfarande cirka 1 200 skånska hushåll utan el.

”Visst har det blåst hårt på västkusten, men det gick inte så långt in över land. Men i Skåne har det blåst mycket. Samtidigt har vi vädersäkrat väldigt många ledningar och det ger naturligtvis effekt. Sedan har vi under natten kunnat göra omkopplingar i näten som gjort att det inte varit så många strömlösa”, säger Johan Aspegren på Eons informationsavdelning.

Inför stormen meddelade elnätsbolagen Ellevio och Eon att åtgärder vidtogs. Under natten till tisdagen blåste det dock fortfarande för mycket för att montörer skulle kunna skickas ut i skogen. Då behövdes det snarare extra personal till centrala funktioner.

Förutom kostnaden för extra personal får Eon även extra utgifter för att kompensera de kunder som har varit strömlösa mer än tolv timmar.

”Vi kommer inte att klara att återställa strömmen överallt inom tolv timmar. Vi skickar inte ut folk i skogen när träden faller.”

Rederiet Stena Line fick ställa in flera turer under måndagskvällen. Även vissa tågbanor i bland annat Skåne och Bohuslän stängdes. Vad det kostar är enligt Jesper Waltersson, Stena Lines presschef, svårt att säga.

”Om vi ställer in en tur brukar vi ofta göra så att vi ringer runt till passagerarna och erbjuder att boka om till en annan tur”, säger han.

Enligt skogsägarföreningen Södra har stormen lämnat fälld skog i sina spår, men i vilken omfattning är oklart. Enligt ett pressmeddelande tyder de första rapporterna på att skadorna blev begränsade.

De försäkringsbolag som Di har talat med instämmer i samma kör. Under tisdagen hade bara ett fåtal kunder hört av sig.

”Det finns en liten risk för översvämningar, men det är väldigt få skador på grund av stormen” säger Lars Reinhed, som är ansvarig för stora och komplexa skador på Trygg Hansa.

Även enligt Johan Pettersson, gruppchef på Folksam, verkar många ha klarat sig bra i stormen.

Vanligaste skadorna vid storm är enligt honom takpannor eller tak som blåser av och träd som välter över hus. Kostnaden för en storm är enligt honom svår att fastslå, men historiskt är medelkostnaden för stormskador cirka 15.000 kronor per skada.

Samtidigt som stormen Urd ställt till vissa problem har den också medfört rekord i vindkraftsproduktionen. Enligt Bixia producerades det under tisdagsmorgonen under en enskild timma närmare 5,7 miljoner kWh, vilket enligt företaget bidrar till att pressa ned elpriset.


Innehåll från SigmaAnnons

Ger nycklar för lyckad molntransformation

Rashin Kabodvand, vd, och Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions.
Rashin Kabodvand, vd, och Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions.

Molnet har gått från ”nice to have” till ”need to have” under pandemin – och utvecklingen spås hålla samma snabba takt även framåt. Sigma Technology Digital & Cloud Solutions jobbar nu för att möta det stora behovet hos svenska och internationella företag.  

Molnet blir en möjliggörare för att lyckas med digitalisering, men för att maximera affärsnyttan av en förflyttning till molnet bör man identifiera vilka delar av den egna verksamheten som faktiskt skulle effektiviseras av att genomgå en molntransformation. 

Just detta tar Sigma Technology Digital & Cloud Solutions avstamp i. De är ett nystartat IT-konsultbolag som utmanar branschen och sina kunder i hur en molntransformation kan och bör se ut. Vd:n Rashin Kabodvand berättar varför molnet bör bli en pusselbit i alla organisationers digitaliseringsstrategi.

– Vi måste möta den digitala omställningen genom nya och förbättrade tjänster. Behovet av snabb ”time to market” ökar och är viktig för företagens konkurrenskraft. Resultatet av en molntransformation blir effektivisering, flexibilitet, tillgänglighet och skalbarhet. Att flytta till molnet är nödvändigt för ökad affärsnytta, säger hon. 

Skapar verklig affärsnytta

Allt handlar om att digitalisera rätt saker. Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions, förklarar. 

– Molnet ger oss bättre möjligheter att göra rätt saker och hitta en teknisk lösning. Genom att ta bort ”undifferentiated heavy lifting” och använda sig av managerade tjänster i molnet kan verksamheten fokusera på att skapa affärsnytta. När vi hjälper våra kunder tittar vi inåt och diskuterar vad som ska flyttas till molnet, varför och hur det ska gå till, säger han och fortsätter:

– Vi tycker inte att man ska migrera för migrerandets skull. Vi pratar sällan om att skära ner kostnader. Molnet handlar inte om att spara pengar, utan om att nå en ökad lönsamhet.

Backas upp av stabil koncern

Sigma Technology Digital & Cloud Solutions startades upp i början av 2021. På tio månader har bolaget vuxit till 40 anställda. Målet är att företaget ska bli en av de tre främsta molntjänstleverantörerna på marknaden. 

Förutom att leverera paketerade tjänster utifrån plattformarna Microsoft Azure, Amazon Web Services och Google Cloud kan företaget också bidra med kompetensförsörjning, något som kan vara avgörande för att lyckas med en digital transformation.

– Vi är ett nischat bolag med en tydlig vision, samtidigt som vi tillhör en koncern med över 4000 anställda med expertis inom allt som rör teknologi. Detta gör att vi kan leverera specialistkompetens till våra kunder i stora volymer, trots att vi är ett nystartat bolag, säger Rashin Kabodvand.

Vill du effektivisera din verksamhet genom molntjänster? Läs mer här. 

Om Sigma Technology Digital & Cloud Solutions

Sigma Technology Digital & Cloud Solutions är ett nystartat bolag inom Sigma Technology-gruppen. Bolaget fokuserar på systemutveckling, design och publika molntjänster. Sigma Technology Digital & Cloud Solutions har i dag 40 anställda och har som mål att bli 100 specialiserade konsulter.

Mer från Sigma

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sigma och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?