1515
Annons

Stormen drar bort - Öresundsbron öppen

Julstormen Urd har nått sin kulmen i Sverige.
Öresundsbron är återigen öppen för biltrafik - SMHI har nedgraderat varningarna på flera håll.
"Vid fyra-, femtiden är risken för stormbyar över", säger SMHI:s meteorolog Johan Lundgren.

Bild:Johan Nilsson / TT

I Norge anses stormen vara över och i Sverige och Danmark har den börjat avta.

Klockan 02.40 öppnades Öresundsbron för biltrafik i båda riktningarna. Men med varning för hårda vindar och maxhastighet på 50 kilometer i timmen. Restriktionen väntas bestå till 07.30.

Det råder inte längre stormvarning i Bohuslän, Göteborg och Halland. SMHI har nedgraderat till klass 1-varning för mycket hårda vindar.

"Men det är ju fortfarande väldigt blåsigt i Götaland", säger Tobias Halmblad, jourhavande meteorolog vid SMHI.

En klass 1-varning för mycket hårda vindbyar består även i Skåne. Ett stort antal tåg är inställda fram till klockan 15, och ersättningsbussar med timmestrafik sätts in mellan Lund och Simrishamn, Helsingborg och Hässleholm samt Kristianstad och Karlskrona.

I natt rapporterade flera medier om översvämningar på flera håll i landet.

I Halmstad höjdes havsnivån kraftigt strax före midnatt. Vattenståndet är 175 centimeter över det normala och räddningstjänsten har byggt barriärer med sandsäckar nere vid hamnen och fotbollsstadion Örjans Vall, enligt P4 Halland. På Twitter vittnar användare att ån Nissan svämmat över. Runt 01-tiden uppmättes byvindar med hastigheter över 30 meter per sekund, enligt SVT.

Räddningstjänsten i Storgöteborg har larmats om vattenfyllda källare och lokaler på grund av de höga vattennivåerna som stormen orsakat. Även lösa plåtar på fastigheter, nedfallande träd, samt bilar som fastnat i vattensamlingar. Men inga personskador.

"Runt midnatt kan vi summera att stormen Urd minskat i styrka och att belastningen inte varit så stor som vi förväntade oss, vi hade förberett organisationen på en högre belastning", säger Thomas Andersson stabschef i ett pressmeddelande.

I Norge, som drabbades hårt av stormen redan i förra veckan, så var stormvindarna på väg att minska till kulingvindar vid 02-tiden, enligt NTB.

Meteorologer som den norska nyhetsbyrån talat med anser att stormen dragit över.

Det var på måndagskvällen Urd började märkas rejält på de svenska mätstationerna. Vid Väderöarna uppmättes orkanstyrka i vindbyarna med 33,8 meter per sekund. Gränsen för orkan går vid 32,7.

Både tågtrafik och båttrafik ställdes in på flera håll i Sverige. De kraftiga vindarna påverkade inte flygtrafiken nämnvärt.

Namnet Urd kommer från nordisk mytologi, där hon är det förflutnas gudinna som spinner livstrådar för alla levande varelser.


Innehåll från RiksbyggenAnnons

Vinsten med att energioptimera fastigheter med AI

Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.
Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.

Cirka 50 procent. Så mycket värmeenergi har Riksbyggen kunnat spara i ett pilotprojekt under en månad genom att använda artificiell intelligens för att optimera uppvärmningen. Och det i en relativt ny, energieffektiv fastighet. Nu tas projektet vidare för att kunna minska den energiåtgång, och inte minst miljöpåverkan, som fastigheter står för.

Det började med ett problem, men också med en lösning.

Problemet heter driftoptimering, och handlar om att försöka hålla inomhustemperaturen i en byggnad på en jämn temperatur, året om, dygnet om.

– Ett modernt värmesystem bygger på att du har givare som mäter utetemperaturen, plus att du har regulatorer som kan öka och minska temperaturen på elementen, förklarar Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.

Läs mer om Riksbyggens energiförvaltning

Tanken är att om temperaturen ute går under en viss nivå ska värmen inomhus höjas automatiskt, så att innetemperaturen alltid är behaglig. Problemet är bara att systemet har svårt att planera framåt och ta hänsyn till att uppvärmning och nedkylning är en process som tar tid.

– Säg att det är en solig sommardag och huset är varmt, men på natten går temperaturen ner under tio grader en stund. Då vill systemet höja värmen trots att de som bor där inne bara vill få lite svalka.

Problemet skulle kunna lösas om en ingenjör flera gånger per dag gick in och optimerade systemet för de yttre förutsättningar som gäller just då, men det skulle vara extremt kostsamt och tidskrävande. Och det var när Jonas Holmberg funderade på hur det här i stället kunde automatiseras som lösningen dök upp.

– Vi deltog som partner i ett hackaton oktober 2020 där programmerare skulle optimera en fiktiv stad och dess byggnader, och då slog det mig att det egentligen inte borde vara så svårt att göra det på riktigt med hjälp av AI.

Långsiktig värmereglering

Anledningen är att moderna byggnader har sensorer som generar data dygnet runt. Den informationen, i kombination med en tiodygnsprognos från SMHI, gör att AI kan räkna ut hur varmt eller kallt det kommer att vara i byggnaden om tio timmar. Utifrån det kan värmen regleras mer långsiktigt, något som kan skapa en jämnare temperatur där man slipper toppar och dalar, samtidigt som det minskar energiförbrukningen.

– Vi startade piloten i slutet av mars 2020, och under april och maj sparade vi totalt 15 500 kilowattimmar, vilket är en besparing på femtio procent av värmeanvändningen. Och det i ett nyproducerat hus som hade klarat miljöbyggnad silver och var manuellt energioptimerad av oss i förväg.

Kontakta Riksbyggen och se hur mycket din fastighet kan spara.

Totalt räknar Jonas Holmberg att tekniken skulle kunna spara cirka 20 procent av värme användningen utslaget över ett år, bara på uppvärmningssidan.

– Fastigheter står för 40 procent av Sveriges energiåtgång, så det här skulle innebära en stor besparing på miljön. Dessutom blir det roligare som energiingenjör att jobba med ny teknik, och eftersom Riksbyggen redan i dag har en proaktiv it-avdelning och en ledning som lyssnar och inte är rädda för att testa ny teknik kan det här ge stora effekter.

Ska fortsätta utvecklingen

Planen nu är att utveckla fler funktioner samt att träna AI på flera olika typer av fastigheter, men också att fortsätta att utveckla fler tjänster där AI kan hjälpa till att optimera driften.

– Första delen av digitaliseringen var att samla in data, nu är det dags att använda informationen för att agera och göra förändringar, något som ger både bättre miljö och roligare arbetsplats.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?