Stormen drar bort - Öresundsbron öppen

Julstormen Urd har nått sin kulmen i Sverige.
Öresundsbron är återigen öppen för biltrafik - SMHI har nedgraderat varningarna på flera håll.
"Vid fyra-, femtiden är risken för stormbyar över", säger SMHI:s meteorolog Johan Lundgren.

Bild:Johan Nilsson / TT

I Norge anses stormen vara över och i Sverige och Danmark har den börjat avta.

Klockan 02.40 öppnades Öresundsbron för biltrafik i båda riktningarna. Men med varning för hårda vindar och maxhastighet på 50 kilometer i timmen. Restriktionen väntas bestå till 07.30.

Det råder inte längre stormvarning i Bohuslän, Göteborg och Halland. SMHI har nedgraderat till klass 1-varning för mycket hårda vindar.

"Men det är ju fortfarande väldigt blåsigt i Götaland", säger Tobias Halmblad, jourhavande meteorolog vid SMHI.

En klass 1-varning för mycket hårda vindbyar består även i Skåne. Ett stort antal tåg är inställda fram till klockan 15, och ersättningsbussar med timmestrafik sätts in mellan Lund och Simrishamn, Helsingborg och Hässleholm samt Kristianstad och Karlskrona.

I natt rapporterade flera medier om översvämningar på flera håll i landet.

I Halmstad höjdes havsnivån kraftigt strax före midnatt. Vattenståndet är 175 centimeter över det normala och räddningstjänsten har byggt barriärer med sandsäckar nere vid hamnen och fotbollsstadion Örjans Vall, enligt P4 Halland. På Twitter vittnar användare att ån Nissan svämmat över. Runt 01-tiden uppmättes byvindar med hastigheter över 30 meter per sekund, enligt SVT.

Räddningstjänsten i Storgöteborg har larmats om vattenfyllda källare och lokaler på grund av de höga vattennivåerna som stormen orsakat. Även lösa plåtar på fastigheter, nedfallande träd, samt bilar som fastnat i vattensamlingar. Men inga personskador.

"Runt midnatt kan vi summera att stormen Urd minskat i styrka och att belastningen inte varit så stor som vi förväntade oss, vi hade förberett organisationen på en högre belastning", säger Thomas Andersson stabschef i ett pressmeddelande.

I Norge, som drabbades hårt av stormen redan i förra veckan, så var stormvindarna på väg att minska till kulingvindar vid 02-tiden, enligt NTB.

Meteorologer som den norska nyhetsbyrån talat med anser att stormen dragit över.

Det var på måndagskvällen Urd började märkas rejält på de svenska mätstationerna. Vid Väderöarna uppmättes orkanstyrka i vindbyarna med 33,8 meter per sekund. Gränsen för orkan går vid 32,7.

Både tågtrafik och båttrafik ställdes in på flera håll i Sverige. De kraftiga vindarna påverkade inte flygtrafiken nämnvärt.

Namnet Urd kommer från nordisk mytologi, där hon är det förflutnas gudinna som spinner livstrådar för alla levande varelser.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?