ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stormen Cora ställer in flyg och tåg i södra Norrland

Det stormar ordentligt i södra Norrland, med stor lavinvarning och inställda tågavgångar som följd.

Klass 2-varningen består och ovädret Cora väntas röra sig längre norrut än befarat och dröja kvar fram till sent i kväll.

Ovädret Cora, med vindbyar på uppemot 24–28 meter per sekund, pinar södra Norrland med omnejd i samband med att ett mycket intensivt lågtryck passerar.

"Klass 2-varningen består och gäller även lite längre norrut. Även vindstyrkan består", säger SMHI:s meteorolog Sofia Söderberg, som varnar för att det besvärliga vädret kan hålla i sig längre under söndagen än vad som tidigare förutspåtts.

Ovädret för med sig att tågtrafiken ställs in på vissa sträckor i Jämtland. Under morgonen har det också funnits farhågor om att Cora ska störa flygtrafiken till och från Östersunds flygplats.

"I nuläget har vi inte fått besked om inställda flyg, men man följer väderutvecklingen under dagen och tar hela tiden beslut därefter", säger Victoria Ström vid Swedavias presstjänst.

Räddningstjänsten i Jämtland rekommenderar dem som är på väg till fjällen med bil att resa under måndagen i stället för söndagen. De som ska köra hem från fjällen under söndagen uppmanas att resa tidigt på dagen och att ha med sig varma kläder i bilen.

I Jämtland har också väg 336 och 322 stängts för trafik.

"Det rör sig om mindre fjällvägar", säger Per Aronsson vid Trafikverkets presstjänst och tillägger att det är oklart i vilken utsträckning avstängningen påverkar trafikläget i stort.

Naturvårdsverket har också utfärdat stor lavinvarning – en fyra på den femgradiga skalan – för södra Jämtlandsfjällen och västra Härjedalsfjällen. Enligt prognosen är det mycket troligt att vädret kommer att orsaka stora laviner i området. Personer i området rekommenderas att stanna inomhus.

"Låt dig inte luras av morgonstundens beskedliga vindar, innan lunch blir det en hejdundrande snöstorm", skriver Lavinprognoser.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies