Annons
Ingen data tillgänglig just nu

Stormen slår till - hushåll strömlösa och broar avstängda

När stormen drog in på söndagskvällen påverkades tågtrafik, färjor och vägar. Flera broar stängdes av och cirka 15.000 hushåll var utan ström.

Öresundsbron avstängd.
Öresundsbron avstängd.Foto:Johan Nilsson/TT
Foto:Matt Dunham

Klass 2-varningen för storm gäller Västra Götaland, Halland, Skåne, Öland och Gotland. Även resten av de södra delarna av landet kommer att få känna på mycket hårda vindar.

Trafiken på en rad tågsträckor som inte är säkrade för fallande träd hade ställts in på förhand. Dessutom fick tågen mellan Eksjö och Nässjö ställas in.

”Det är fyra tåg som drabbas när sträckan stängs av dygnet ut. Det har blåst ner flera träd på spåret”, förklarar Thomas Johansson, presskommunikatör på Trafikverket.

Nedfallna träd har drabbat många vägar i de södra och västra delarna av landet.

”Det är en del problem med det, men Trafikverket är ute och tar hand om det. Det är mycket att göra men det var vi beredda på”, säger Thomas Johansson.

Både Öresundsbron och Uddevallabron tvingades stänga på grund av det hårda vädret. Även Angeredsbron har stängts av. Där har ett lastbilssläp vält, och det går inte att bärga släpet på grund av stormen. Senare under kvällen inträffade även en lastbilsolycka på Tjörnbron, som stängdes av.

”Polis, ambulans och räddningstjänst är på väg dit, men jag gissar att läget är samma som vid Angeredsbron, att det inte går att bärga på grund av vädret”, säger Martin Hallberg, vakthavande befäl vid polisen.

Vid elvatiden på söndagskvällen var över 15.000 av de tre största elbolagens kunder utan ström.

”Nästan alla strömavbrott beror på stormen. På grund av säkerhetsrisken är montörerna inte ute på fältet, men vi försöker avhjälpa felen på annat sätt”, säger Mikael Petrovic Wågmark, presschef på Vattenfall.

Martin Callmeryd, vid Eons pressjour, berättar att bolaget har extra bemanning för att åtgärda strömavbrott och att de jobbar för fullt.

På söndagskvällen registrerar SMHI:s stationer längs västkusten vindstyrkor på 28—30 meter per sekund, alltså storm.

”Det blåser på rätt bra, och vi väntar oss att vinden tilltar och kulminerar någon gång mellan nio och elva i kväll”, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

Även över land blåser det rejält, exempelvis blåste det tidigt på söndagskvällen 22 meter per sekund vid Landvetter. Östkusten har också det rejält blåsigt, med 24 meter per sekund på Gotland. I Stockholm väntas vindhastigheter på 21—24 meter per sekund.

”Blåsten kommer att börja avta långsamt under natten, först i väst. Det dröjer längre innan det avtar över Gotland, det sker först på morgonen”, säger Marcus Sjöstedt

Det regnar rejält över Norrlandskusten, regn som faller på kalla vägar och därmed kan skapa halka framåt måndagen. SMHI har därför utfärdat klass 1-varningar för plötslig ishalka över Gävleborg, Västernorrland, Jämtland och Västerbotten.

Stormen påverkar också vattenståndet. SMHI har utfärdat varningar för högt vattenstånd från södra Bottenhavet ända upp i Bottenviken. Enligt SMHI:s oceanograf, Josefina Algotsson, pressar vinden upp vattnet så att det stiger rejält i norr. I södra Östersjön och Bälten blir det tvärtom, där sjunker vattenståndet, och SMHI varnar för lågt vattenstånd.

Ovädret hör till samma rejäla lågtryck som den europeiska stormen Ciara. Här har dock stormen inte fått något namn


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AccountorAnnons

Life science-bolag behöver ha koll på sina siffror

Kling i Nasdaq-kockan. Yilmaz Mahshid, CFO på Pledpharma med Anders Larsson och Malin Wikstrand från Accountor i samband med Pledpharmas notering på Nasdaq 31 oktober 2019.
Kling i Nasdaq-kockan. Yilmaz Mahshid, CFO på Pledpharma med Anders Larsson och Malin Wikstrand från Accountor i samband med Pledpharmas notering på Nasdaq 31 oktober 2019.

Rätt ekonomisk information i rätt tid är viktigt inom Life Science för att dessa bolag ska kunna gå ut med denna till investerare och på marknaden. Noterade bolag har i tillägg specifika regler och rapporteringstider att följa. 

– Det är extra roligt att jobba med life science- och utvecklingsbolag just för att de är så intresserade av sina siffror, säger Malin Wikstrand, redovisningskonsult på Accountor. 

Malin Wikstrand sitter på Accountors Lundakontor i Medicon Village Science Park. Accountor har haft kontor där sedan 2012 då Medicon Village startade upp, idag en nätverksmiljö med 150 företag och organisationer med tillsammans 2200 medarbetare. Det är en intressant miljö att finnas i och Accountor har life science samt forsknings- och innovationsföretag härifrån som kunder. Hon tycker det är inspirerande att sitta nära kunder. 

– Det är roligt att man kan stöta på varandra, ta en kaffe eller lunch och lyssna på hur det går för deras projekt. Det är en häftig miljö att sitta i, säger Malin Wikstrand. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Accountors samarbete med Life Science-bolag. 

Börsnotering ställer fler krav

Malin Wikstrand tycker om att jobba med bolag som har tydliga rutiner. Att sätta upp rutiner och att arbeta helt digitalt är hennes vardag. Är bolagen börsnoterade har de fler krav på sin ekonomiska information och på transparens. 

– Det är roligt att vara med i den processen, säger Malin Wikstrand. 

Effektiviserar och professionaliserar

Ett bolag hon jobbar med, Pledpharma, noterades på Nasdaq förra året.  

– Sedan vi började jobba med Accountor har vi gått över från mycket manuell hantering av ekonomiarbetet till helt digitalt arbete. Utöver att digitaliseringen har effektiviserat ekonomiarbetet ger den också en skalbarhet. Vi kan växa utan något större merarbete. Arbetet flyter dessutom på obehindrat oavsett var i världen vi är samtidigt som vi samarbetar med Malin Wikstrand i Lund och Peter Einarsson, senior advisor på Accountor, i Stockholm, säger Yilmaz Mahshid, PhD, CFO på Pledpharma. Han fortsätter:

– Övergången till Nasdaq med rapportering enligt IFRS gör att det behöver vara bra kvalitet på rapporteringen samt att vi är mer pålästa då vi genomgår granskning från många håll. Processerna och arbetet inom ekonomi har professionaliserats till en helt annan nivå och Accountor har varit en del utav den professionaliseringen. 

Fakta Accountor 

Accountor är en del av Accountor Group, en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

I Sverige är de 300 anställda, varav 270 konsulter på 8 orter. Accountor Group har över 100 kontor i sju länder: Sverige, Finland, Norge, Danmark, Nederländerna, Ryssland och Ukraina. De drivs av en passion att uppnå resultat och att sträva mot framgång tillsammans med sina kunder. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Accountor här. 

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?