1515
Annons

Storm mot Intrumarvode

När Intrum Justitias stämma godkände fusionen med Lindorff säkrade tre amerikanska investmentbanker sina arvoden på 350 miljoner kronor, trots att ägarna omförhandlade hela affären. JP Morgan får 70 Mkr av Intrum för rådgivning. En skandal tycker Lars Milberg.

KRITISK. Lars Milberg, ordförande för Aktiespararnas bolagskommitté.
KRITISK. Lars Milberg, ordförande för Aktiespararnas bolagskommitté.Bild:Suvad Mrkonjic

”Jag har respekt för att det är en stor och komplicerad affär men i min värld får man betalt när man utför ett bra arbete och här förefaller priset för det mediokra vara väldigt högt”, säger Lars Milberg, ordförande för Aktiespararnas bolagskommitté.

Bankmännen på Goldman Sachs, Morgan Stanley ochJP Morgan som var med i Intrumaffären kan andas ut, och börja räkna pengar. JP Morgan, rådgivare åt Intrums styrelse, har enligt Di:s källor lovats 7 miljoner euro. Ersättningen betalas ut när affären slutförs nästa år. Detta trots att de villkor som JP Morgan arbetade fram hamnade i papperskorgen. Stämman i onsdags röstade istället om ett helt nytt förslag där Intrums ägare fick 2 procentenheter mer i det nya bolaget, motsvarande 800 Mkr.

”Skuggan faller tungt på styrelsen som gett JP Morgan avtalet. Frågan som infinner sig är: var detta det bästa man kunde förhandla fram med rådgivaren och är man nöjd med deras prestation?”, säger Lars Milberg.

Borde Intrum förhandla om arvodet?
”Om jag köper en vara eller tjänst som jag inte är nöjd med försöker jag åtminstone pruta på priset. Om jag anlitar en målare som gör ett dåligt jobb får han antingen göra om jobbet – vilket är svårt i det här fallet – eller så vill jag ha ett lägre pris.”

Lars Milberg är inte ensam. När det stod klart att storägarna i Intrum på egen hand förbättrat villkoren med 800 Mkr efter direkta förhandlingar med Nordic Capital, hörde en av Sveriges mest erfarna investmentbankirer av sig till Di:

”Det är hög tid att du tar upp (de högt betalda) rådgivarnas insats. Att förhandla fram bästa möjliga deal är huvudanledning till att anlita en investmentbanker. Ska de ha betalt? För vilken insats? Ge pengarna till AMF och SEB fonder i stället.”

Och enligt Di:s källor gjorde JP Morgan inga försök att rädda affären när ägaralliansen med SEB Fonder, AMF och Lannebo den 1 december meddelade att de inte kunde acceptera villkoren. Dagen efter togs den första kontakten mellan de tre institutionerna och Nordic Capital. Fortfarande var JP Morgan passivt. Detta medan Nordic Capitals rådgivare Morgan Stanley och Goldman Sachs startade en intensiv dialog med Intrums ägarallians. Av naturliga skäl var de oroliga för sina arvoden på uppemot 300 Mkr.

Intrums ordförande Lars Lundquist lämnar dörren öppen för justeringar.

Är du nöjd med JP Morgans insatser som rådgivare till Intrum Justitia i affären? Kommer JP Morgan att få fullt betalt? 
”Utvärderingen av JP Morgans insatser, och därmed nivån på deras ersättning, kommer att göras när transaktionen är slutförd”, svarar Lars Lundquist.

Mats Gustafsson, förvaltare på Lannebo Fonder, vill inte kommentera arvodet till bankerna, men uttalar sig nu för första gången om fredsuppgörelsen.

”Jag tror väldigt mycket på det här samgåendet. Det är logiskt och det bör innebära stora samordningsvinster, men också tillväxtmöjligheter. Nu blev villkoren lite bättre. Då kunde aktieägarna säga ja.”

Hur ser du på styrelsens framtid?
”Jag kan konstatera att valberedningens arbete pågår och vi kommer att presentera ett förslag till ordinarie stämma.”


Innehåll från MetaAnnons

3 strategiska steg för att sälja livsmedel och mat i en digital värld

Svensk e-handel fortsätter att växa från rekordhöga pandeminivåer. I livsmedelsbranschen tar nya aktörer som taxi- och matkasseföretag marknadsandelar. Nya tider kräver nya metoder – här är Metas, före detta Facebook, bästa tips för att lyckas.

Under 2020 växte svensk e-handel med 49 procent enligt den årliga undersökningen E-barometern. Många väntade sig en tillbakagång i takt med att samhället öppnade, men när den första halvan av 2021 summerades visade sig en fortsatt ökning på 16 procent. I sin rapport ”The State of Grocery Retail 2021” rapporterar McKinsey om tillväxtnivåer av e-handel i Europa inom dagligvaruhandeln på 55 procent under 2020. Sverige sticker ut med den högsta tillväxten i Europa på hela 95 procent.

Johnas Liljegren, ansvarig för retail på Meta i Sverige, poängterar att pandemin inte är över än, men att företagets data pekar på att den snabbt accelererande digitaliseringen kommer fortsätta i samma riktning.

– Många beteendeförändringar hänger kvar och vissa har sannolikt permanentats. Att mycket av vår inspiration och kommunikation med varandra kommer från Metas plattformar var en trend innan pandemin men den accelererades som så mycket annat. Vi ser idag eller framåt inget trendbrott där, även om tillväxten möjligtvis mattas av, säger han.

En undersökning av undersökningsföretaget YouGov från våren 2021 visade att hela 89 procent av svenskarna hade handlat matvaror online under de senaste sex månaderna. Prisvärdhet, bekvämlighet och utbud av produkter var de faktorer som mest sannolikt påverkade hur, och från vem, man väljer att konsumera sina dagligvaror. God service var den mest avgörande orsaken till att återkomma till samma handlare vid nästa köptillfälle. 

Johnas Liljegren menar att utvecklingen där nu en majoritet av svenskarna testat onlinehandel, även inom detaljhandeln, ställer högre krav på företag. Faktorn bekvämlighet var tidigare starkt kopplad till närhetsprincipen, men hur påverkas den nu när bekvämlighet också innefattas av nya distributionsmöjlighet?

Produktutbudet och att agilt marknadsföra det som finns tillgängligt ställer också högre krav på minskade ledtider för sin kommunikation. Det är av extra stor vikt då hela 27 procent i YouGov-undersökningen säger att nackdelen med att handla mat online är att produkterna ibland är slut eller inte finns tillgängliga.

– Nya vanor och beteenden hos oss som konsument, här genom ett ökat digitalt beteende, påverkar de förväntningar vi har på de bolag eller varumärken vi vänder oss till. Det som var nytt igår blir en lägstanivå idag som alla bolag behöver förhålla sig till, säger Johnas Liljegren.

Nya aktörer breddar branschen

Digitaliseringen har gjort livsmedelsbranschen mer splittrad än någonsin och en person på jakt efter mat har många vägar att gå. Du kan beställa matkassar och matvaror från de klassiska livsmedelskedjorna, men även av branschledande onlineföretag och supernischade tjänster. Samma matvaror kan beställas som kompletteringar till take away-maten – eller i vissa fall tillsammans med bokleveransen. 

Ett resultat av den ökade konkurrensen är, förutom kraven på god service, även högre krav på hur företag och varumärken kommunicerar med sin målgrupp. Tidigare nämnd YouGov-undersökning visar att svenskar är ovanligt tillåtande och mottagliga för personaliserad reklam – jämfört med andra länder upplever de den mycket mer hjälpfull än påträngande. Johnas Liljegren ser matkasseföretagens framgång som ett typiskt tecken i tiden där produkten, marknadsföringen och communitybyggandet går hand i hand.

– Vi ser i våra data att kunder efterfrågar inspiration och enkelhet, vilket gett matkassar marknadsandelar från lösplock. Plattformar som Instagram inspirerar via stora matkonton, men även genom matrelaterade inlägg man får från sina vänner. Här finns stora möjligheter att bygga varumärke, lojalitet och ta marknadsandelar för den som vågar tänka nytt, säger han.

Tre strategier som säljer och bygger varumärke

Så till den stora frågan: hur ska varumärken och företag agera för att lyckas med sin marknadsföring och i slutändan få fler kunder och högre marginaler? Meta sammanfattar svaret med tre strategiska grundpelare som marknadsförare bör vara särskilt uppmärksamma på. Det handlar om de allmängiltiga mänskliga behoven gemenskap, lätthet och glädje. Med de tre orden som ledstjärnor finns alla möjligheter att lyckas digitalt. 

– Den grundläggande insikten handlar om hur vi som konsumenter vill, och kan, bygga våra egna konsumtionsmönster som varumärken och företag får rätta sig efter. Det kräver andra typer av värdeskapande och relationsbyggande aktiviteter från företagen, säger Johnas Liljegren.

Johnas Liljegren om de tre strategiska pelarna:

Gemenskapen, att skapa en communitykänsla, är nära förknippad med mat. Vi intresseras av mat som aldrig förr och vänder oss till varandra i digitala miljöer för inspiration och sällskap. Guinness förde samman rugbyälskare i en livesänd ”cook-along”, Mars M&M skapade en virtuell Halloween med tillhörande Instagram AR-filter och listan på matrelaterade välgörande initiativ under pandemin tycks aldrig ta slut. Hur kan ditt varumärke eller företag bli en del av ett community eller skapa ett eget?

Lätthet handlar om att minska friktionen i alla steg. Det ska vara lätt att köpa dina tjänster och varor. Toleransen för långsamma tjänster är låg, antalet konverteringar på en webbplats kan minska med hela 20 procent för varje sekunds fördröjning och allt fler varor och tjänster kan nu köpas med under en timmes leveranstid. Tjänster som Instagram och Facebook Shop som möjliggör köp via sociala medier eller rika annonsformat som Instant Experience driver den sömlösa och friktionslösa utvecklingen framåt. 

Glädje är en ofta underskattad och underutnyttjad del av kundupplevelser och marknadsföring. Nästan hälften av de mest älskade varumärkena i USA är kopplade till mat och dryck enligt undersökningen Morning Consult’s Most Loved Brand. Och när omvärldsbevakningstjänsten Sprinklr analyserade miljontals matrelaterade konversationer i sociala medier så var glädje den klart vanligaste känsla som förmedlades. I samma undersökning såg man även en dubblering av positiva mat- och dryckupplevelser i samband med intensiva utbrott under pandemin. Människor finner glädje i sina mat- och dryckupplevelser och de varumärken som kan bli en del av det har mycket att vinna.

Vill du veta mer om hur du kan ta ditt företag framåt med hjälp av Meta? Läs mer på Meta For Business

Mer från Meta

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Meta och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?