ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stordalen vann striden om Arlanda

Petter Stordalen tog hem striden om ett nytt storhotell vid Arlanda, erfar Di. Samtidigt lyfter flygplatsen mot nya rekord och ökar investeringarna kraftigt till drygt 10 miljarder kronor de närmaste åren. 

"Detta har varit en av de tuffaste upphandlingarna i hotellbranschen jag någonsin varit med om. Och det känns helt fantastiskt att vårt koncept vann i konkurrensen med många internationella och nationella kedjor", säger Petter Stordalen, ägare och styrelseordförande för Nordic Choice Hotels. 

Han kan därmed se fram emot ytterligare ett stort hotell på Sveriges största flygplats.

"Clarionhotellet som vi öppnade på Arlanda 2012 har blivit en jättesuccé och vi har minst lika höga förväntningar på det nya hotellet som blir ett budgetalternativ."

På onsdagen offentliggörs enligt vad Di erfar nyheten om att det blev just den norske entreprenörens hotellkedja Comfort Hotel som blir operatör för ett nytt hotell med 14 våningar och nästan 500 rum som ska stå klart 2019. 

Det ska byggas bara runt 100 meter från Sky City och förbindas med terminalerna på flygplatsen via en glasad gång. Och statliga flygplatsbolaget Swedavia, som står för själva investeringen i hotellet, bekräftar.

"Intresset har varit stort och vi har haft en mycket noggrann urvalsprocess och anser att Nordic Choice har det bästa konceptet. Bakgrunden är att vi behöver utvidga för att det saknas hotellrum, speciellt med fokus på familjer och privatresenärer", säger Karl Wistrand, tillförordnad vd på Swedavia.

Det nya hotellet får en yta på 20.000 kvadratmeter och bland annat vinterträdgård och takterrass. Investeringen beräknas till cirka 750 Mkr och bygget startar enligt planerna nästa sommar. 

"Hotellet är en viktig pusselbit i vår utveckling. Vi investerar stort i utvecklingen av en helt ny flygplatsstad för att stärka Arlanda och i förlängningen förutsättningarna för svensk tillväxt och tillgänglighet", säger Karl Wistrand.

Förutom det planerade hotellet startade nyligen bygget av en ny stor kontorsfastighet. 

"Totalt omfattar de både fastigheterna investeringar på 1,5 miljarder kronor och sker vid sidan av våra mycket stora investeringar på själva flygplatsområdet", säger Karl Wistrand.

Arlanda har slagit passagerarrekord fem år i rad och prognoserna pekar mot att 2016 blir ännu ett rekordår, avslöjar han.

"Vi räknar med att nå nästan 25 miljoner passagerare i år, jämfört med 23,2 miljoner i fjol. Det är väldigt glädjande och innebär samtidigt att vi måste revidera planerna och investera i snabbare takt än vi tidigare räknat med", säger Karl Wistrand.

Enligt de senaste reviderade planerna kommer drygt 10 miljarder kronor att investeras på själva flygplatsen bara fram till 2023. 

"Det är betydligt mer än de 7 miljarder kronor vid tidigare kommunicerat", säger Karl Wistrand.

Målet är att bygga ut kapaciteten kraftigt, med bland annat fler uppställningsplatser, terminalytor och gater. Samtidigt ska utrymmet för butiker och andra kommersiella ytor utökas.

"På längre sikt blir ännu större investeringar nödvändiga. Prognosen är att antalet resenärer ökar till 35 miljoner fram till 2040 och målet är att vi ska ta över som största skandinaviska flygplatsen långt före det", säger Karl Wistrand. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer