1515

Stordalen vann striden om Arlanda

Petter Stordalen tog hem striden om ett nytt storhotell vid Arlanda, erfar Di. Samtidigt lyfter flygplatsen mot nya rekord och ökar investeringarna kraftigt till drygt 10 miljarder kronor de närmaste åren. 

"Detta har varit en av de tuffaste upphandlingarna i hotellbranschen jag någonsin varit med om. Och det känns helt fantastiskt att vårt koncept vann i konkurrensen med många internationella och nationella kedjor", säger Petter Stordalen, ägare och styrelseordförande för Nordic Choice Hotels. 

Han kan därmed se fram emot ytterligare ett stort hotell på Sveriges största flygplats.

"Clarionhotellet som vi öppnade på Arlanda 2012 har blivit en jättesuccé och vi har minst lika höga förväntningar på det nya hotellet som blir ett budgetalternativ."

På onsdagen offentliggörs enligt vad Di erfar nyheten om att det blev just den norske entreprenörens hotellkedja Comfort Hotel som blir operatör för ett nytt hotell med 14 våningar och nästan 500 rum som ska stå klart 2019. 

Det ska byggas bara runt 100 meter från Sky City och förbindas med terminalerna på flygplatsen via en glasad gång. Och statliga flygplatsbolaget Swedavia, som står för själva investeringen i hotellet, bekräftar.

"Intresset har varit stort och vi har haft en mycket noggrann urvalsprocess och anser att Nordic Choice har det bästa konceptet. Bakgrunden är att vi behöver utvidga för att det saknas hotellrum, speciellt med fokus på familjer och privatresenärer", säger Karl Wistrand, tillförordnad vd på Swedavia.

Det nya hotellet får en yta på 20.000 kvadratmeter och bland annat vinterträdgård och takterrass. Investeringen beräknas till cirka 750 Mkr och bygget startar enligt planerna nästa sommar. 

"Hotellet är en viktig pusselbit i vår utveckling. Vi investerar stort i utvecklingen av en helt ny flygplatsstad för att stärka Arlanda och i förlängningen förutsättningarna för svensk tillväxt och tillgänglighet", säger Karl Wistrand.

Förutom det planerade hotellet startade nyligen bygget av en ny stor kontorsfastighet. 

"Totalt omfattar de både fastigheterna investeringar på 1,5 miljarder kronor och sker vid sidan av våra mycket stora investeringar på själva flygplatsområdet", säger Karl Wistrand.

Arlanda har slagit passagerarrekord fem år i rad och prognoserna pekar mot att 2016 blir ännu ett rekordår, avslöjar han.

"Vi räknar med att nå nästan 25 miljoner passagerare i år, jämfört med 23,2 miljoner i fjol. Det är väldigt glädjande och innebär samtidigt att vi måste revidera planerna och investera i snabbare takt än vi tidigare räknat med", säger Karl Wistrand.

Enligt de senaste reviderade planerna kommer drygt 10 miljarder kronor att investeras på själva flygplatsen bara fram till 2023. 

"Det är betydligt mer än de 7 miljarder kronor vid tidigare kommunicerat", säger Karl Wistrand.

Målet är att bygga ut kapaciteten kraftigt, med bland annat fler uppställningsplatser, terminalytor och gater. Samtidigt ska utrymmet för butiker och andra kommersiella ytor utökas.

"På längre sikt blir ännu större investeringar nödvändiga. Prognosen är att antalet resenärer ökar till 35 miljoner fram till 2040 och målet är att vi ska ta över som största skandinaviska flygplatsen långt före det", säger Karl Wistrand. 


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?