1515
Annons

Stordalen och Selin om inflationshotet: ”Kommer att komma några kriser på vägen”

GÖTEBORG. 1,2 miljarder kostar Göteborgs nya hotellskrapa, med Erik Selins Balder som byggherre och Petter Stordalens Nordic Choice som hyresgäst. 

I ett läge där många bedömare pratar om risk för stigande inflation och räntor, ser de båda vd:arna positivt på framtiden.

”Sådant som går upp kommer alltid ned igen”, säger Erik Selin.

Petter Stordalen och Erik Selin inspekterar den nya hotellskrapan vid Järntorget i Göteborg.
Petter Stordalen och Erik Selin inspekterar den nya hotellskrapan vid Järntorget i Göteborg.Foto:Bo Håkansson

Petter Stordalens Nordic Choice blir hyresgäst till Erik Selins Balder BALD B +2,80% Dagens utveckling som bygger själva skyskrapan som växer upp från insidan på Folkets hus i Göteborg, Hotell Draken. Folkets hus, som äger intilliggande fastigheter, kommer i sin tur att hyra ut vissa lokaler till Balder som på så sätt blir Nordic Choices enda hyresvärd. 

Just nu tillkommer en våning i veckan ungefär. Hotellet kommer till slut att bli 33 våningar högt, 34 om man räknar in takterrassen. Totalt handlar det om 470 hotellrum intill den klassiska biografen Draken som varje år huserar Göteborgs filmfestival. Tanken är att det hela ska vara klart till sommaren 2023.

Att det är viktigt för de inblandade att mötas blir tydligt. Redan innan hela följet hunnit högre än första våningen står det klart att ett spa som inte fanns med i beräkningarna, kommer att tillkomma. Det är enligt Petter Stordalen lite så det fungerar när man arbetar med Balder. 

”Det vi önskar, det får vi till”, säger han och fortsätter: 

”Ska man skapa ett bra projekt måste man ha dynamisk utveckling i det.”

Han konstaterar att om man bara skulle göra som precis som man bestämt från början skulle hotellet inte kännas rätt i tiden vid öppning.

Bygget har enligt Erik Selin rullat på bra trots pandemin, och eftersom det mesta var upphandlat redan tidigare har projektet inte drabbats nämnvärt av ökande byggmaterialpriser eller fraktkostnader. 

En liten orosklump i magen har han dock känt, eftersom covid-19 bjöd på ett tvärstopp i besöksnäringen.  

Nu kan han konstatera att kontorsbygget på andra sidan gatan från Draken har lyckats hyra ut sina lokaler till starka hyresgäster och höga hyror. 

”Det blir också bra för hotell Draken, med så attraktiva arbetsplatser och kontor kloss an.”

Allt fler bedömare börjar nu tala om ökad inflation. Det oroar dock inte Erik Selin så mycket. 

”Vi har en tillfällig inflationsuppgång tror jag. Råvaror och sådant som går upp kommer alltid ned igen. Dubblas priset på en råvara så kommer utbudet, även om det blir en eftersläpning. Och efterfrågan minskar också. Jag tror att det är mer en temporär effekt än en uthållig effekt”, säger han och påpekar att det handlar om gissningar från hans sida. 

På samma sätt tippar han att även räntorna håller sig låga. 

”Jag tror inte att man vill kväva ekonomin utan hellre chansar på lite högre inflation som sedan borde klinga av”.

Petter Stordalen är inte en person som oroar sig över sådant som inflation i onödan. 

”Norden är inte byggt av pessimisterna och sådana som oroade sig. Det är byggt av optimisterna och de som ville satsa. Balder, Nordic Choice och Folkets hus ser på det här som ett hotell som ska stå i hundra år. Det kommer att komma några kriser på vägen, man måste bara komma igenom dem. Nu har vi gått igenom en av de tyngsta kriserna vi någonsin haft och nu står vi här och ska satsa oss ur krisen.”

Den norske hotellmagnaten kan nu se tillbaka på en av sina bättre veckor. I lördags släppte Norge på sina restriktioner och nu sker detsamma i Sverige. Danmark lättade på sina redan tidigare. 

”Nu är det bara Finland som fattas, så är hela Norden öppet. Vi är vaccinerade och kan lägga pandemin bakom oss och ta våra liv tillbaka”, säger han.

 


Utredning av kompensation för vissa barkborreangrepp

Två myndigheter får i uppdrag att utreda eventuella ytterligare åtgärder för att bekämpa granbarkborren även i skyddade områden. De ska även se över om en statlig kompensation ska införas för skador som tydligt kan kopplas till spridning av granbarkborre från skyddade områden.

Foto:Jessica Gow/TT

Regeringens uppdrag till Naturvårdsverket är bland annat att se över när statens ansvar i dagens regelverk kan uppfattas som otydligt, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Verket ska också se över en möjlig modell för statlig ersättning när det ”tydligt kan beläggas att en skada beror på granbarkborreangrepp som har spridit sig från ett formellt skyddat område till en intilliggande fastighet”.

I uppdraget ingår även att ta fram ett förslag på hur en sådan modell för statlig kompensation skulle kunna se ut.

Samtidigt klargör regeringen att: ”Alla skador som granbarkborren orsakar i anslutning till formellt skyddade områden beror inte på spridning från områden som staten ansvarar för.”

Naturvårdsverket ska också, i samarbete med Skogsstyrelsen, se över eventuella ytterligare åtgärder för att bekämpa granbarkborre i de skyddade områdena.

När det gäller sådan bekämpning måste dock syftet med de skyddade områdena beaktas så att de inte påverkas negativt.

”Det är viktigt att se över vilka ytterligare åtgärder som kan minska angreppen utan att skada naturvärden i formellt skyddade områden”, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll i texten.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?