1515
Annons

Stordalen: Man måste få ordning på SAS

Ännu en strejk för krisande flygbolaget SAS är ett faktum. Tusentals resenärer kommer nu få sina semesterplaner grusade. Strejken riskerar också att ge ringar på vattnet.

”Det här påverkar också hotellen och restaurangerna”, säger hotellmagnaten Petter Stordalen.

”Mycket dåliga nyheter” beskrev bolagets vd Anko van der Werff dagens besked om ännu en strejk bland flygbolagets SAS SAS -2,97% Dagens utveckling anställda.

”Jag tänker på alla tiotusen människor som beställt sina resor för hela familjen och nu får sin semester ödelagd. Många har inte varit på semester på många år”, säger hotellmagnaten och investeraren Petter Stordalen.

Strejken beräknas enligt SAS leda till att cirka 50 procent av alla bolagets flygningar ställs in och kommer påverka cirka 30.000 passagerare per dag.

Beskedet kommer samtidigt som bolaget är i akut behov att fylla på bolagets kassa.

”SAS har varit och är fortfarande ett viktigt skandinaviskt samarbetsprojekt. SAS kommer överleva även om det nu ser väldigt krävande ut”.

Stordalen är redan i dag flygbolagsägare genom charterbolaget Ving, som han klev in i under 2019. Kort därefter slog pandemin till. Att nu addera ytterligare ett flygbolag är inte aktuellt.

”Jag har mer än nog med mina egna bolag. Finansiellt är jag nu tillbaka på en nivå som jag var på före pandemin”.

Strejken kan förutom grusade semesterplaner leda till att även andra delar inom resebranschen drabbas.

”Den påverkar i första hand flygpriser men det påverkar också hotellen och restaurangerna. Man måste få ordning på SAS”.

Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Minskad omsätning för Sozap

Mobilspelsbolaget Sozap redovisar en nettoomsättning på 4,5 miljoner kronor för det andra kvartalet 2022 (5,0), motsvarande en minskning med 11 procent. I jämförbar valuta var den en nedgång på 8 procent. Det framgår av delårsrapporten.

”Under det andra kvartalet inledde vi marknadstester av ytterligare två spelkoncept, Hunter Merge och Pocket World Adventures. Därmed har bolaget nu tre koncept under utvärdering och ytterligare två under utveckling, Plumberry och Go Fishing. Armed Hesit som är bolagets största lanserade titel fortsätter att uppvisa stabila nyckeltal med ca 1 miljon månatligt unika aktiva spelare (MAU), vilket är i linje med samma period föregående år”, skriver vd Rade Prokopovic.

Snittintäkt per spelare (ARPDAU) uppgick till 0:066 dollar (0:090), en minskning med 27 procent mot föregående år. Månatliga unika aktiva spelare (MAU) under perioden låg på 1,0 miljoner (1,0).

Rörelseresultatet i kvartalet var -1,3 miljoner kronor (-1,0).

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera