1515
Annons

Storbritanniens prins Philip död – blev 99 år

Prins Philips långa liv var fyllt av dramatik, tragedier – och verbala grodor som utlöste rubriker världen över. Nu har den brittiska drottningen Elizabeth II:s make gått bort.

Foto:Adrian Dennis

”Det är med djup sorg som hennes majestät drottningen tillkännager att hennes älskade make är död”, skriver brittiska hovet på sin hemsida.

”Hans kungliga höghet avled i stillhet i morse på slottet Windsor.”

Philip, hertig av Edinburgh, lades in på King Edward VII's Hospital den 16 februari. Han flyttades senare till ett annat sjukhus i London för att genomgå hjärtkirurgi.

”Den brittiska kungafamiljen förenas nu i sorg med människor över hela världen”, skriver Buckingham Palace i uttalandet.

Man meddelar också att prins Philips stoft kommer att förbli i Windsor Castle fram till begravningen, men exakt vilket datum den äger rum är inte officiellt ännu. Hans begravning blir heller inte en statsbegravning föregången av att prinsens kropp placeras på lit de parade. Enligt hovet blir begravningsarrangemanget i enlighet med traditionen och med prinsens egna önskningar.

Drottning Elizabeth kommer nu att inta en åtta dagar lång sorgeperiod, enligt brittiska medier. Under den tiden kommer hon inte att genomföra några officiella uppdrag eller åta sig några andra plikter.

Efter de åtta dagarna förväntas hela kungafamiljen sörja under ytterligare 30 dagar, under vilken drottningen kommer att genomföra uppdrag från Buckingham Palace men förmodligen inte visa sig offentligt. Alla flaggor i landet bör hissas på halv stång, förutom flaggan som syns ovanför Buckingham Palace och som symboliserar monarkin och därför alltid måste vara i topp.

Storbritannien och dess medborgare förväntas gå in i en sorgeperiod som varar fram till begravningen, antagligen runt tio dagar. Den kungliga högvakten ska under den tiden bära svarta armband kring armen på sina röda uniformer, det kommer även alla brittiska parlamentsledamöter, skriver Daily Express.

Begravningar har just nu under pandemin en maxgräns på 30 personer i Storbritannien och de som närvarar måste iaktta försiktighet och hålla avstånd.

Philip, ursprungligen grekisk prins, gifte sig med Elizabeth 1947, och har spelat en central roll i moderniseringen av den brittiska monarkin under efterkrigstiden, skriver nyhetsbyrån Reuters.

– Han har helt enkelt varit min klippa under alla dessa år, sade drottningen i ett hyllningstal på parets guldbröllopsdag 1997.

Den tidigare befälhavaren i brittiska flottan ägnade en stor del av sitt liv åt välgörenhet, men gjorde sig också känd för klumpiga uttalanden, som ibland tolkats som rent anstötliga, skriver nyhetsbyrån AFP.

Premiärminister Boris Johnson säger att han tagit del av nyheterna med tungt hjärta.

”Han var den mest långvarige regentgemålen någonsin, och en av de sista överlevande britter som stred i andra världskriget”, säger han till BBC.

Prins Harry och hans hustru Meghan, som brutit med kungahuset och flyttat till USA, har publicerat ett uttalande på sin hemsida om Harrys farfar:

”Tack för din tjänstgöring, du kommer att bli väldigt saknad.”

USA:s president Joe Biden säger att prins Philip var ”en sjutusan till karl” och nämner hans tjänstgöring under andra världskriget, hans välgörenhetsarbete och insatser för miljön.

”Jag tror att han kommer att bli saknad, särskilt i Storbritannien. 99 år gammal och drog aldrig ned på tempot överhuvudtaget, det beundrar jag verkligen”, säger Joe Biden.

Kungen, drottningen och kronprinsessparet har informerats, uppger svenska hovet för TT.

”Drottningen och jag har med stor sorg mottagit beskedet om Hans Kunglig Höghet Hertigens av Edinburgh bortgång”, skriver kungen i ett uttalande.

”Prins Philip har under många år varit en god vän till vår familj, en vänskap som vi har satt stort värde på. Hans insats för sitt land är ett föredöme för oss alla. Vi framför våra kondoleanser till Hennes Majestät Drottningen, den kungliga familjen och Storbritanniens folk.”

Kanadas premiärminister Justin Trudeau kallar prins Philip ”en man med stor övertygelse och ett syfte, som motiverades av sin pliktkänsla gentemot andra”.

Också Tysklands förbundskansler Angela Merkel är en av många världsledare som sänder sina kondoleanser till den brittiska kungafamiljen.

”Hans vänskap med Tyskland, hans direkta personlighet och hans pliktkänsla kommer aldrig glömmas”, säger hon i ett uttalande.

Prins Philip blev 99 år gammal.

Innehåll från WihlborgsAnnons

Wihlborgs inför pris på koldioxidutsläpp

Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).
Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).

Flera svenska företagsjättar har infört ett internt pris på koldioxidutsläpp. Nu hoppar Wihlborgs på tåget. ”Det känns roligt att vi kan driva utvecklingen i vår bransch”, säger miljö- och klimatchefen Staffan Fredlund.

Nu inför fastighetsbolaget Wihlborgs ett internpris på koldioxidutsläpp. Priset sätts till 1000 kronor per ton och kommer inledningsvis att testas vid investeringsbeslut kring renoveringar och hyresgästanpassningar. 

– Det här är en nyckel för att omsätta klimatpåverkan till ett finansiellt värde som vi kan använda i kostnadskalkylen. Tanken är att det interna priset ska underlätta för oss att fatta kloka och relevanta beslut, och premiera leverantörer som erbjuder det klimatbästa alternativet när vi genomför upphandlingar, säger Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef på Wihlborgs. 

Verktyg för att nå halveringsmål

Genom införandet av internpriset på koldioxid lägger bolaget i en högre växel för att minska utsläppen som sker i samband med byggprojekt, det som räknas som indirekt klimatpåverkan i värdekedjan. 

För att pressa ner klimatpåverkan ytterligare sätter Wihlborgs även upp ett så kallat målgränsvärde vid nybyggnation av kontorsfastigheter. Gränsvärdet ligger på 270 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter.

Nyfiken på Wihlborgs klimatarbete? Ta reda på mer här. 

– Vi har liksom branschen i stort haft svårt att mäta och målsätta klimatpåverkan vid byggnation och renoveringar, alltså den del av vår verksamhet som har störst klimatpåverkan, säger Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef på Wihlborgs, och fortsätter:

– Internprissättningen och målgränsvärdet hjälper oss att angripa detta. Förhoppningen är att satsningarna ska göra stor skillnad för de totala utsläppen och bidra till att vi uppnår vårt halveringsmål för 2030.

Tar steget – innan det blir ett hygienkrav

Arvid Liepe och Staffan Fredlund hoppas att verktygen kommer att användas brett i organisationen och i både små och stora projekt.

– Vi kommer att testa detta och utvärdera om det styr oss på rätt sätt. Genom att ta steget nu hinner vi också med en lärandeprocess kring intern prissättning innan den här typen av åtgärder blir ett hygienkrav på marknaden. Det känns roligt att vi kan visa ledarskap och driva utvecklingen i vår bransch, säger Staffan Fredlund. 

Om Wihlborgs
Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs Fastigheter finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

Läs mer om Wihlborgs fastighetsutveckling

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs och ej en artikel av Dagens industri

Ö-nation tar klimatkliv – ska ha 100 procent förnybara energikällor 2030

Stillahavsnationen Vanuatu presenterar nya ambitiösa klimatpolitiska åtgärder. Landet åtar sig att nå hundra procent förnybara energikällor till 2030, rapporterar The Guardian.

Ön Ambae som ingår i Stillahavsnationen Vanuatu.
Ön Ambae som ingår i Stillahavsnationen Vanuatu.Foto:RICK RYCROFT

I fjol uppmanades världens länder att före slutet av 2022 se över och stärka sina nationella klimatåtaganden med koppling till Parisavtalet. Vanuatu är ett av endast 12 länder som hittills följt uppmaningen, enligt The Guardian.

”De är verkligen ett föredöme för resten av världen”, säger Tagaloa Cooper-Halo vid den regionala miljöorganisationen SPREP.

Vanuatu har 314.500 invånare och är ett av de länder i världen som riskerar att drabbas hårdast av klimatförändringar och naturkatastrofer. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera