1515

Storbritanniens prins Philip död – blev 99 år

Prins Philips långa liv var fyllt av dramatik, tragedier – och verbala grodor som utlöste rubriker världen över. Nu har den brittiska drottningen Elizabeth II:s make gått bort.

Foto:Adrian Dennis

”Det är med djup sorg som hennes majestät drottningen tillkännager att hennes älskade make är död”, skriver brittiska hovet på sin hemsida.

”Hans kungliga höghet avled i stillhet i morse på slottet Windsor.”

Philip, hertig av Edinburgh, lades in på King Edward VII's Hospital den 16 februari. Han flyttades senare till ett annat sjukhus i London för att genomgå hjärtkirurgi.

”Den brittiska kungafamiljen förenas nu i sorg med människor över hela världen”, skriver Buckingham Palace i uttalandet.

Man meddelar också att prins Philips stoft kommer att förbli i Windsor Castle fram till begravningen, men exakt vilket datum den äger rum är inte officiellt ännu. Hans begravning blir heller inte en statsbegravning föregången av att prinsens kropp placeras på lit de parade. Enligt hovet blir begravningsarrangemanget i enlighet med traditionen och med prinsens egna önskningar.

Drottning Elizabeth kommer nu att inta en åtta dagar lång sorgeperiod, enligt brittiska medier. Under den tiden kommer hon inte att genomföra några officiella uppdrag eller åta sig några andra plikter.

Efter de åtta dagarna förväntas hela kungafamiljen sörja under ytterligare 30 dagar, under vilken drottningen kommer att genomföra uppdrag från Buckingham Palace men förmodligen inte visa sig offentligt. Alla flaggor i landet bör hissas på halv stång, förutom flaggan som syns ovanför Buckingham Palace och som symboliserar monarkin och därför alltid måste vara i topp.

Storbritannien och dess medborgare förväntas gå in i en sorgeperiod som varar fram till begravningen, antagligen runt tio dagar. Den kungliga högvakten ska under den tiden bära svarta armband kring armen på sina röda uniformer, det kommer även alla brittiska parlamentsledamöter, skriver Daily Express.

Begravningar har just nu under pandemin en maxgräns på 30 personer i Storbritannien och de som närvarar måste iaktta försiktighet och hålla avstånd.

Philip, ursprungligen grekisk prins, gifte sig med Elizabeth 1947, och har spelat en central roll i moderniseringen av den brittiska monarkin under efterkrigstiden, skriver nyhetsbyrån Reuters.

– Han har helt enkelt varit min klippa under alla dessa år, sade drottningen i ett hyllningstal på parets guldbröllopsdag 1997.

Den tidigare befälhavaren i brittiska flottan ägnade en stor del av sitt liv åt välgörenhet, men gjorde sig också känd för klumpiga uttalanden, som ibland tolkats som rent anstötliga, skriver nyhetsbyrån AFP.

Premiärminister Boris Johnson säger att han tagit del av nyheterna med tungt hjärta.

”Han var den mest långvarige regentgemålen någonsin, och en av de sista överlevande britter som stred i andra världskriget”, säger han till BBC.

Prins Harry och hans hustru Meghan, som brutit med kungahuset och flyttat till USA, har publicerat ett uttalande på sin hemsida om Harrys farfar:

”Tack för din tjänstgöring, du kommer att bli väldigt saknad.”

USA:s president Joe Biden säger att prins Philip var ”en sjutusan till karl” och nämner hans tjänstgöring under andra världskriget, hans välgörenhetsarbete och insatser för miljön.

”Jag tror att han kommer att bli saknad, särskilt i Storbritannien. 99 år gammal och drog aldrig ned på tempot överhuvudtaget, det beundrar jag verkligen”, säger Joe Biden.

Kungen, drottningen och kronprinsessparet har informerats, uppger svenska hovet för TT.

”Drottningen och jag har med stor sorg mottagit beskedet om Hans Kunglig Höghet Hertigens av Edinburgh bortgång”, skriver kungen i ett uttalande.

”Prins Philip har under många år varit en god vän till vår familj, en vänskap som vi har satt stort värde på. Hans insats för sitt land är ett föredöme för oss alla. Vi framför våra kondoleanser till Hennes Majestät Drottningen, den kungliga familjen och Storbritanniens folk.”

Kanadas premiärminister Justin Trudeau kallar prins Philip ”en man med stor övertygelse och ett syfte, som motiverades av sin pliktkänsla gentemot andra”.

Också Tysklands förbundskansler Angela Merkel är en av många världsledare som sänder sina kondoleanser till den brittiska kungafamiljen.

”Hans vänskap med Tyskland, hans direkta personlighet och hans pliktkänsla kommer aldrig glömmas”, säger hon i ett uttalande.

Prins Philip blev 99 år gammal.


Innehåll från SAVRAnnons

Så undviker du avgifterna som äter ditt fondsparandes vinst

76 procent av vuxna svenskar sparar i fonder, antingen privat eller genom tjänstepensionen. Dock är kunskapen låg om vad fondavgiften kostar, hur den påverkar ens vinst samt hur man enkelt kan minimera sina fondavgifter.

När man köper en fond, betalas i de allra flesta fall en avgift i ersättning till fondförvaltaren. Ju mer aktivt förvaltad fonden är, desto högre är i regel avgiften. Vad många inte vet är att fondförmedlarna, exempelvis banker och nätbanker, ofta tar ut ett arvode för att sälja fonderna vidare till sina kunder. Denna fondprovision, även kallad kickback, är ofta lika stor som ersättningen till fondförvaltaren. Förenklat kan man därför säga att hälften av fondavgiften man betalar går till förvaltaren av fonden, och hälften går till banken. 

Miljarder i provision till bankerna

Enligt SVT betalade svenska sparare och framtida pensionärer ca 35 miljarder kronor i avgifter under 2020. En betydande del av dessa avgifter går till de förmedlande bankerna, och utgör en stor del av deras vinster. 

Detta system är kritiserat och till och med förbjudet i länder som Storbritannien, Nederländerna och Schweiz. Så sent som i februari 2021 meddelade Finansinspektionen att de vill att fondprovisioner ska förbjudas, bland annat för att de anser att det finns en intressekonflikt mellan spararna och förmedlarna: Genom att rekommendera fonder med dyra avgifter, tjänar fondförmedlaren mer pengar.

Halvera dina fondavgifter och optimera din vinst

Spartjänsten Savr ger rabatt på fondavgifterna: Istället för att ta en fondprovision, ger Savr tillbaka provisionen till dig som sparare. Där behöver du inte starta ett helt nytt sparande, utan kan enkelt flytta ditt befintliga innehav till plattformen för att ta del av de rabatterade avgifterna. Läs mer om erbjudandet och hur en flytt går till på savr.com.

Om Savr:

Savr är spartjänsten som ger sina kunder 30-50% rabatt på fondavgifterna jämfört med bankerna, men med samma statliga garantier och skydd som banken.

Till skillnad från banker och nätbanker betalar Savr tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Detta resulterar i att de kan erbjuda samma fonder som bankerna, men till lägre avgifter. Istället för fondprovision tar de endast en fast plattformsavgift på 0,09%.

Savr har över 65 000 sparare, och var 10:e minut flyttas ett sparande till savr.com.

 

Mer från SAVR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAVR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?