Annons

Storbritanniens EU-ambassadör avgår

Storbritanniens EU-ambassadör har oväntat meddelat sin avgång på tisdagen. Han väntades spela en viktig roll i förhandlingarna om det brittiska utträdet ur EU men kom på kant med premiärminister Theresa Mays mer hårdföra ministrar, rapporterar Financial Times.

Bild:TT

Storbritanniens ambassadör till EU. Ivan Rogers, har avgått. Uppgifterna rapporterades först av den brittiska tidningen Financial Times och bekräftades senare av brittiska myndigheter för BBC.

Ingen förklaring har getts på varför EU-ambassadören plötsligt avgått men de senaste månaderna har sannolikt inte varit lätta för Ivan Rogers. Han har bland annat hamnat i luven med de mest hårdföra brexitförespråkarna då han uppgett att det skulle kunna ta uppemot tio år att förhandla fram ett nytt frihandelsavtal med EU.

Ivan Rogers var en av huvudförhandlarna i den tidigare premiärministern David Camerons team när Storbritannien förhandlade fram flera undantag från EU-reglerna inför folkomröstningen förra sommaren.

Han ska också ha spelat en stor roll i premiärminister Theresa Mays förberedelser inför de stundande brexit-förhandlingarna, som enligt premiärministern ska sättas i rullning innan slutet av mars.

Ambassadören ska ha haft en god relation till premiärministern men stött sig med flera av hennes ministrar enligt Financial Times.

Ivan Rogers karriär sträcker sig långt tillbaka i den brittiska politiken innan han skcikades till EU. Han har bland annat arbetar för den tidigare socialdemokratiske premiärministern Tony Blair och under den konservative finansministern Kenneth Clarke.

Däremellan var hans stabschef för EU-kommissionären Leon Brittan som bland annat hade ansvar för EU:s handels- och utrikespolitik. Han utnämndes till EU-ambassadör 2013.

 Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?