1515
Annons

Storbritannien vill höja skatten på online-spel

Storbritannien avser höja sin skatt på online-spel, så kallad Remote Gaming Duty.

Det framgår ett pressmeddelande som publicerades på torsdagsmorgonen, samtidigt som det blev känt att Storbritannien inför nytt en gräns för insatser i spelterminaler med fasta odds, så kallade FOBT. Maxinsatsen sänks från 100 till 2 pund. 

Flera analytiker lyfter fram avsikten att höja skatten i kommentarer på torsdagen. Bland annat Berenberg:

"Om man antar att skatten höjs från nuvarande 15 procent till 20 procent skulle detta innebära en ytterligare sänkning av vinst per aktie-estimaten för 2020 om 7-8 procent för GVC, cirka 10 procent för Paddy Power och över 20 procent för William Hill", skriver Berenberg.  

Investec väntar sig också en höjning till 20 procent och inte till 25 procent som vissa varnat för, framgår det av en kommentar. 

Frågan är när detta beslut kommer att tas. Nästa budget-tillfälle för den brittiska regeringen är i november i år men Investec tror mer på november 2019 eller 2020.

Ett par andra investmentbanker som Morgan Stanley räknar nu med en betydande risk att online-skatten kommer att höjas med runt 5 procentenheter.

Gällande spelbolagen på hemmaplan kommenterar en analytiker, som vill vara anonym, till Nyhetsbyrån Direkt apropå den höjda brittiska spelskatten:

"Det är klart att detta kan vara negativt för de nordiska spelbolagen, men samtidigt är det inte fastställt hur mycket skatten ska höjas med. Det är ju i dagsläget 95 procents kanalisering i Storbritannien på grund av den relativt låga skatten och höjer man skatten riskerar kanaliseringen att minska".

En annan betting-analytiker, som också vill vara anonym, kommenterar varför bettingaktierna faller på hemmaplan:

"Omreglering eller förändringar i reglering på icke-kärnmarknader brukar ha indirekta effekter på värderingen av sektorn vilket drar ner alla aktier. Magnituden vi ser idag är dock väldigt svårförstådd".

Kanalisering är den andel av det totala spelandet som håller sig inom regleringen, alltså lagligt spelande.          

Skatten i Storbritannien, Remote Gaming Duty, är för närvarande 15 procent. 

I Sverige är skatten på spelöverskott föreslagen till 18 procent.    

Vid 12-tiden på torsdagen hade Leo Vegas tappat närmare 4 procent medan Kindred backade 2,2 procent. Kambi tappade 1,7 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?