1515
Annons

Storbritannien varnar för falska coronatester

Osäkra och olicensierade tester för covid-19 cirkulerar på marknaden. Storbritanniens läkemedelsreglerare, MHRA, varnar för skrupelfria leverantörer som försöker utnyttja den allmänna desperationen, enligt Financial Times. 

Foto:Ole Berg-Rusten

Framför allt är det kit för att testa sig själv för det nya coronaviruset som den brittiska myndigheten oroar sig för. Flera antikroppstester, som uppges kunna visa om du tillfrisknat, utvärderas av forskare på Oxford University – men ingen av dem har såhär långt blivit godkända för försäljning till allmänheten.

Totalt har 2.000 otillåtna online-annonser kopplade till covid-19, samt över 34.000 olicensierade produkter identifierats i en utredning, samordnad av Interpol, enligt Financial Times.

Tidningen uppger att MHRA arbetar hårt med att utreda eventuella blufftester, och redan har stängt ned ett flertal webbsidor till följd av det.

Doris-Ann Williams, vd för den brittiska branschorganisationen för medicinteknik, BIVDA, säger till Financial Times att det finns en stor oro att det olicensierade covid-19-tester marknadsförs till allmänheten på olaglig väg, då suget efter tester är stort.

Givet den globala efterfrågan för testkit är det ”ingen tvekan om att det utan tvekan kommer finnas oseriösa företag som försöker tjäna pengar”, säger hon.

I Sverige har läkemedelsverket avrått från självtester då dessa är mindre känsliga och därför har svårare att upptäcka virus, jämfört med testerna som används inom sjukvården. Där används, utöver provsvaren, kliniska observationer, patienthistorik och epidemiologisk information för att ställa en tillförlitlig diagnos.

”Den som använder självtestet kan ha en pågående virusinfektion även om testet ger ett resultat som visar motsatsen. Den lägre känsligheten hos självtest gör att resultatet i större utsträckning kan påverkas av när i sjukdomsförloppet testet sker”, skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Nord Stream 2 tömd på gas

Nord Stream 2 är tömd på gas, skriver danska Energistyrelsen på Twitter. Det rapporterar danska TV2.

Foto:Forsvaret, Danska Försvaret

Prognosen efter att läckorna på de båda gasledningarna upptäcktes i början av veckan var att gasen kunde vara slut på söndagen. Nu uppger företaget Nord Stream för Energistyrelsen att det har uppstått ett stabilt tryck i ledningen, vilket tyder på att all gas har läckt ut.

Det framgår inte hur statusen är för Nord Stream 1.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera