ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Storbritannien utvisar ryska diplomater

Storbritannien utvisar 23 ryska diplomater ur landet efter förgiftningen av ex-spionen Sergej Skripal. Ryssland hotar med ett "snabbt och hårt" svar.

Storbritannien utvisar 23 ryska diplomater efter förgiftningen av den tidigare spionen Sergej Skripal i staden Salisbury i södra England tidigare i mars.

Det säger premiärminister Theresa May i ett tal till det brittiska parlamentets underhus.

Det är den största utvisningen av diplomater på 30 år enligt Theresa May. Hon säger att diplomaterna i fråga har en vecka på sig att lämna landet.

Utöver utvisningarna arbetar regeringen också på ny lagstiftning som ska skydda landet från ”fientlig verksamhet” från främmande makt. Regeringen överväger också ny lagstiftning mot spioneri i landet, uppger May.

Hon utlovar också hårdare kontroller av ryssar som besöker Storbritannien.

Samtidigt säger premiärministern att alla högre diplomatiska kontakter mellan Ryssland och Storbritannien kommer att läggas på is. 

Det inkluderar den ryske utrikesministern Sergej Lavrovs planerade besök till Storbritannien och brittiska dignitärers medverkan vid VM i herrfotboll som hålls i Ryssland i sommar.

Premiärministern utlovar också "Magnitskij-liknande tillägg" till sanktionerna mot Ryssland. Detta anspelar på sanktioner som USA infört med syftet att straffa personer som misstänks ha legat bakom den ryske revisorn och juristen Sergej Magnitskijs död 2009. Liknande lagstiftning finns redan i dag i Storbritanniens lagar mot finansiella brott.

Talmannen för det ryska överhuvudet, federationsrådet, Valentina Matvijenko kallar beskeden från Storbritannien för "en provokation".

Hon säger också enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Ria att Ryssland kommer att svara "snabbt, hårt och på motsvarande" sätt, rapporterar Reuters.

Theresa May har tidigare anklagat Ryssland för att ha orkestrerat förgiftningen av Sergej Skripal och hans dotter. Enligt uppgifter från den brittiska regeringen ska de ha förgiftats med novitjok, ett samlingsnamn för nervgifter som utvecklades i Sovjetunionen på 1970- och 1980-talen.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies