Annons

Storbritannien utökar samarbetet med Huawei

HONGKONG: Trots spionanklagelser utökar en brittisk underrättelsemyndighet samarbetet med kinesiska telekomjätten Huawei – kring cybersäkerhet.

Richard Yu, chef för Huaweis mobil-verksamhet, presenterar Huawei Mate S i september 2015.
Richard Yu, chef för Huaweis mobil-verksamhet, presenterar Huawei Mate S i september 2015.Bild:Markus Schreiber

I många geopolitiska konflikter har USA och Storbritannien traditionellt stått varandra nära. Men gällande en känslig fråga ligger de på helt olika väglängder, nämligen samarbete med kinesiska telekombolaget Huawei.

Trots att det kinesiska bolaget anklagats av USA för att spionera åt kommunistregimen i Peking meddelar nu Storbritanniens nationella myndighetsorganisation för cybersäkerhet, The National Cyber Security Center (NCSC), att de går vidare med att sätta upp ett center för cybersäkerhet tillsammans med det Shenzhen-baserade bolaget, som dominerar den brittiska marknaden för telekomutrustning.

Syftet är att hitta eventuella bakdörrar eller säkerhetsbrister inom Huaweis telekomsystem. Arbetet ska övervakas av underrättelsetjänsten GCHQ.

Beslutet kommer bara dagar efter att flera amerikanska underrättelseorganisationer, inklusive CIA, FBI och NSA, uppmanat amerikanare att hålla sig borta från mobiltelefoner och andra produkter från Huawei på grund av spionanklagelser. Trots att anklagelserna hängt över bolaget i över ett decennium har amerikanarna inte lagt fram några bevis.

Analyshuset Eurasia Group poängterar de båda ländernas tvärt olika strategi kommer påverka deras tillgång till ny teknik.

”Det brittiska förhållningssättet har varit att samarbete med det kineserna företaget för att säkerställa att Storbritannien har tillgång till den senaste teknologin, och samtidigt minimera risker och bygga tillit med telekombolaget”, skriver Jennifer Meng och Paul Triolo, säkerhetspolitiska experter vid analyshuset. 

”USA väljer mer stridslystet tillvägagångssätt mot Huawei, och kommer troligen blocka bolaget och andra kinesiska telekomutrustningsföretag att delta vid utbyggandet av 5G-nätverket”.

Även kinesiska telekombolaget ZTE och mobiloperatörerna China Mobile har blockats från den amerikanska marknaden, samtidigt som flera kinesiska uppköp av amerikanska företag stoppats. 

Under premiärminister Theresa Mays besök i Kina tidigare i år skrev Storbritannien nya kontrakt på motsvarande 34 miljarder kronor med Huawei, rapporterar the Telegraph. Bedömare säger till tidningen att Huawei troligen kommer öka sina marknadsandelar i Storbritannien och Europa efter motgångarna på andra sidan Atlanten.

”Huawei är ett globalt viktigt företag vars närvaro i Storbritannien reflekterar vårt rykte som en hub för teknologi, innovation och design”, säger en talesperson för NCSC till tidningen. ”Regeringen och brittiska teleoperatörer samarbetar med Huawei hemma och utomlands för att säkerställa att Storbritannien kan ta fördel av ny teknologi och samtidigt kontrollera risker kring cybersäkerhet”.  


Innehåll från Fortum Sverige ABAnnons

Från kompost till klädbutik

Det är först på senare år som textilindustrins klimatpåverkan på allvar har granskats, trots att dess utsläpp av växthusgaser är större än den så utskällda flygsektorn. Men det vill Fortum ändra på med satsningen på Bio2X där både skog- och fruktrester omvandlas till textilfibrer. 

”Kan vi ge restprodukter nytt liv så är det mer än bara klimatet som tjänar på det”, säger Per-Oscar Hedman, kommunikationschef på Fortum, som menar att textilindustrin måste ställa om för att klara ökande hållbarhetskrav från både konsumenter och myndigheter. 

30 kilo koldioxidekvivalenter och drygt 3 700 liter vatten kostar ett par jeans över sin livscykel och det vatten som används i produktionen släpps i flera fall ut helt orenat, något som skapar stora miljöproblem. Genom att använda restprodukter och mer resurssnåla tekniker kan detta förändras. 

Den finska energikoncernen Fortum jobbar sedan ett antal år med olika lösningar inom cirkulärekonomi, exempelvis återvinning av hushållsplast och elbilsbatterier. Med Bio2X är det helt andra branscher som gäller och för att kunna omvandla biomassa till textilfibrer samarbetar Fortum med Spinnova, ett finskt innovationsföretag som fokuserar på textil. 

Win-win för alla – inte minst miljön 

Allt från vetehalm till gamla fruktskal och rester från skogsbruket kan användas som råvara till att producera textilfibrer. I processen, som kallas för fraktionering, separeras biomassan i cellulosa, hemicellulosa och lignin. Det är cellulosan som sedan används och omvandlas till textilfibrer och därefter tyger. Att använda trä- eller bambufibrer för att tillverka tyg är i sig inte nytt, däremot behöver den process som används inom Bio2X mindre vatten och kemikalier än vad som är vanligt. Dessutom ligger fokus på att använda just restprodukter. 

– I många fall är det här restprodukter som inte kommer till användning och kan vi använda det som går av biomassan till textilfibrer och resten till biobränslen så bidrar till en mer hållbar textilindustri och ett mer effektivt användande av resurserna, säger Per-Oscar Hedman. Även om Fortum är med och driver projektet finns det inga tankar på att bli textilproducent försäkrar han, -Vi har massor av erfarenhet av att ta hand om biomassor och det är där vår styrka i projektet ligger.  

Än så länge kan du inte köpa kläder i butik som tillverkade av textilfibrer från projektet, men om du inte redan gör det så kan du börja med några knep som spelar roll. Återanvänd och köp second hand. Lämna in kläder som inte längre kan användas till återvinning. Håll utkik i affären efter kläder gjorda av certifierat material, helst viskos eller bambu. 

Läs om vad vi gör för att ta hand om framtiden redan i dag 

 

Mer från Fortum Sverige AB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fortum Sverige AB och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?