1515
Annons

Storbritannien reviderar ned BNP-prognos

Prognosen för den brittiska BNP-tillväxten 2018 revideras ned till strax under 1,5 procent efter ett svagare första kvartal. Svagheten väntas dock vara tillfällig. 

Det skriver det brittiska konjunkturinstitutet National Institute for Economic and Social Research, NIESR i en prognos på fredagen.

Enligt det första estimatet steg BNP-tillväxten med 0,1 procent under första kvartalet, jämfört med föregående kvartal. Jämfört med motsvarande kvartal föregående år steg BNP med 1,2 procent, Det var den lägsta tillväxttakten sedan 2012. 

Enligt NIESR rör det sig inte om starten på en utdragen period med låg tillväxt, men prognosen antyder att tillväxten i Storbritannien kommer ligga under euroområdet under både 2018 och 2019. 

Huvudprognosen bygger, liksom tidigare, på ett antagande om en mjuk brexit i vilken Storbritannien behåller full tillgång till EU-marknaden. 

Framsteg har gjorts i samtalen mellan den brittiska regeringen och EU om ett övergångsavtal, men det finns fortfarande en risk att diskussionerna bryter samman och Storbritannien tvingas förlita sig på WTO-regler för handel med kontinenten. Det är ett scenario som utgör en nedsiderisk för prognosen. 

Givet nedgången i ekonomin de närmaste månaderna väntar sig NIESR att nästa räntehöjning från Bank of England dröjer till augusti. NIESR upprepar samtidigt att den penningpolitiska kommittén bör välja en försiktig bana vid normaliseringen av penningpolitiken. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?