1515

Storbritannien: May betonar både delning och vänskap

Önskemål om en övergångsperiod, och löften om kompensation för bortfallna budgetmedel, ingick som väntat när Theresa May talade brexit.

På klassisk mark i Florens lovade Storbritanniens premiärminister fortsatt vänskap med EU.

MISSTRODD. Brittiska företag är oroliga att premiärminister Theresa May inte ska få en bra överenskommelse med EU.
MISSTRODD. Brittiska företag är oroliga att premiärminister Theresa May inte ska få en bra överenskommelse med EU.Bild:TT

I 1200-talsbasilikan Santa Maria Novella tog May till orda strax efter klockan 15 på fredagseftermiddagen.

"Vi vill vara er starkaste vän och partner", betonade May med riktning mot EU.

"Vi har det inom oss att göra fantastiska saker. Vi kan skapa en bättre och ljusare framtid för alla våra folk – och det är det jag vill fokusera på i dag", sade premiärministern och konstaterade att folk ser med såväl spänning som oro på det brittiska utträdet.

Enligt May är migrationskrisen och terrorhoten exempel på frågor som behöver ett fortsatt internationellt samarbete.

"Vi lämnar kanske EU – men vi lämnar inte Europa", betonade hon.

Premiärministern förklarade det kommande brittiska utträdet med att väljarna vill att besluten ska fattas närmare, av personer som är direkt valda av dem.

"Det här betyder inte att vi vänder ryggen åt Europa eller vill att EU ska misslyckas", sade May och tryckte på vikten av att utträdesförhandlingarna blir framgångsrika.

"Även om förhandlingarna ibland varit tuffa så har vi gjort konkreta framsteg i flera frågor", hävdade hon.

"Vi har ett gemensamt ansvar för att se till att det här fungerar. Världen har sina ögon riktade mot oss", sade May.

Hon vände sig också direkt till de många EU-medborgare som bor i Storbritannien.

"Vi vill att ni stannar! Vi håller er högt! De garantier jag ger er kring era rättigheter är verkliga", sade May och lovade bland annat att brittiska domstolar ska kunna "ta hänsyn" till utslag i EU-domstolen.

Vad gällde framtida relation till EU förklarade May – som väntat – att hon varken tror på ett EES-avtal för Storbritannien, i stil med det som exempelvis Norge har, eller ett frihandelsavtal, i stil med det som nyligen undertecknats med Kanada.

"Vi kan göra något mycket bättre än så! Låt oss vara kreativa", uppmanade May.

Som väntat föreslog hon även en övergångsperiod för att underlätta utträdet efter den 29 mars 2019.

"Jag vet att framför allt företagen skulle välkomna den sortens säkerhet", sade hon – och tryckte på att perioden behöver vara strikt begränsad till maximalt två år.

Lika väntat var att hon även lovade att Storbritannien under övergångstiden kommer att uppfylla sina budgetåtaganden till EU.

Talet avslutades med uttalad optimism.

"Jag är klar över att Storbritanniens framtid är ljus. Storbritanniens ekonomi kommer alltid att vara stark", sade premiärministern.

"Jo, förhandlingarna kommer att bli svåra. Men om vi tar oss an dem på rätt sätt så kan vi hitta sätt att göra dem framgångsrika för alla våra folk. Den ton jag vill ange är en ton av partnerskap, vänskap och förtroende", sade May.

"Det här är den framtid vi står inför. Låt oss greppa den tillsammans!"

Någon tydlig summa på hur mycket Storbritannien är villigt att betala under övergångsperioden – eller för de mer långsiktiga åtaganden som gjorts – gav hon emellertid inte.

"Det vore överraskande om Theresa May själv nämner en siffra. Det är inte hennes stil och alla siffror kommer att bli föremål för långa förhandlingar", konstaterade å andra sidan bland andra BBC:s politiska redaktör Laura Kuenssberg på förhand.

Talet hölls omedelbart inför den fjärde förhandlingsrundan mellan EU och Storbritannien som inleds i Bryssel på måndag. Från EU-håll har funnits en tydlig frustration över vad man ansett vara alltför otydliga besked från britternas sida.

På förhand fanns förhoppningar om att EU:s stats- och regeringschefer vid sitt nästa ordinarie toppmöte (den 19—20 oktober) skulle kunna ge klartecken för att även inleda förhandlingar om vilken sorts relation som ska gälla efter 2019.

Men så länge som själva skilsmässodiskussionerna går trögt ser det svårt ut.

"I den här takten är vi långt ifrån att kunna konstatera tillräckliga framsteg", sade Barnier på sin presskonferens efter den tredje förhandlingsrundan i slutet av augusti.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?