Annons

Storbritannien kräver karantän för inresande – flygbranschen protesterar

Från och med måndag måste de flesta som anländer till Storbritannien sätta sig i två veckors karantän. Beslutet kritiseras hårt av den blödande flygbranschen.

Karantänen gäller både för återvändande britter och utlänningar (med vissa undantag), och syftar till att förhindra en andra våg av smitta från utlandet.

Men åtgärden möts av kraftig kritik.

Framför allt flygbranschen frågar sig varför Storbritannien, där takten på virusspridningen redan är bland de högsta i Europa, ska tillfoga ytterligare ekonomisk skada för hotell och flyg genom att minska resande från länder som har färre virusfall.

Ryanair, Europas största lågprisflygbolag, har tillsammans med konkurrenterna Easyjet och British Airways-ägaren IAG inlett en juridisk process mot de brittiska karantänsreglerna.

På frågan om Ryanair skulle ställa in flygningar i juli och augusti, om karantänsreglerna finns kvar, svarar flygbolagets chef Michael O'Leary:

”Nej. För flygningarna är fullbokade ut ur Storbritannien. Britterna struntar i den här karantänen”, säger O'Leary, som dömer ut karantänsplanen som värdelös.

”Ryanair har tusentals flygningar dagligen till alla platser i Portugal, Spanien, Italien och Grekland från den 1 juli, 2 juli, 3 juli och alla dagar därefter.”

Enligt Heathrows vd John Holland-Kaye kan karantänen leda till att 25 000 anställda på flygplatsen, motsvarande en tredjedel av personalstyrkan, förlorar sina jobb.

Men den brittiske hälsominister Matt Hancock säger att planen är rimlig trots den redan pågående virusspridningen i Storbritannien, då andelen smittade från utlandet ökar, samtidigt som den inhemska virusspridningen avtar.

”Vi måste anta en försiktighetsprincip”, säger han till Sky News.

Undantag för karantänen görs för flera tjänstesektorer, bland annat för lastbilschaufförer och viktig hälso- och sjukvårdspersonal.

Över 40.000 människor med bekräftad covid-19 har avlidit i Storbritannien.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?