Annons

Storbritannien kan blockera Huawei från 5G-nät

HONGKONG 

Storbritannien uppges vara på väg att sparka ut kinesiska Huawei från dess 5G-system, ett totalt lappkast från tidigare politik. Anledningen uppges vara att amerikanska sanktioner leder till ökade säkerhetsrisker.

Både Ericssons och Nokias aktier steg efter uppgifterna.

Foto:TT/Andy Wong

Ytterligare en dörr ser ut att ha slängts i ansiktet på telekomjätten Huawei. Storbritanniens premiärminister Boris Johnsson uppges vara på väg fasa ut det kinesiska bolagets utrustning i landets 5G-system, enligt brittiska medieuppgifter.

En ny rapport från brittiska National Cybersecurity Centre framhåller att amerikanska sanktioner mot Huawei kommer att öka säkerhetsrisken kring bolaget. Anledningen är bland annat att Huawei kan komma att tvingas använda undermålig teknologi i sina system.

”Om USA inför sanktioner tror vi att det kommer att ha signifikant inverkan på tillförlitligheten av Huaweis utrustning och huruvida vi med säkerhet kan använda den”, sa kulturminister Oliver Dowden till Sky News på måndagen.

De nya uppgifterna går stick i stäv med tidigare politik från den brittiska regeringen. I januari sa Johnssons administration att Huawei var välkommet i utbyggnaden av 5G-nätverk för snabbare internet, om dock med en maxgräns på 35 procents andel och vissa andra restriktioner.  

Huawei har varit blockat i USA i över ett decennium, anklagade för att utgöra hot mot landets nationella säkerhet. Shenzhenbaserade Huawei har konsekvente avslagit alla beskyllningar om spioneri. 

Samtidigt har Donald Trump ökat pressen på andra länder att följa USA i bojkotten av Huawei, något som bedömare tror delvis kan ha legat till grund till britternas svängning i frågan. Boris Johnsson har också utstått kritik från personer inom hans eget parti som anser Huawei bör blockas, enligt Bloomberg. 

Britternas lappkast kan möjligen öppna vidare dörrar för Ericsson och Nokia. Vita huset har lagt fram förslag på att finansiera utrullning av 5G-nät i Brasilien producerade av de båda nordiska bolagen. 

Amerikanska politiker har också lagt fram förslag på att USA bör ta en kontrollpost i Ericsson eller Nokia för att bättre kunna kontrollera nätverken i USA. Ericssons vd Börje Ekholm sa nyligen att han hade känt sig obekväm med sådan ägarbild.

Arun Bansal, vice vd för Ericsson, sa förra månaden till Sky News att bolaget inte baserar sina affärsplaner på att Huawei ska blockas. 

Men samtidigt framhöll han att Ericsson absolut har möjlighet att klara av den efterfrågan som skulle uppstå om Huawei blir uteslutet i Storbritannien.

Ericssons aktiekurs hade strax efter 12 på måndagen gått upp med drygt 3,3 procent, medan Nokias var 2,8 procent upp.

 

 

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?