Annons

Storbritannien ger slutgiltigt besked om Huawei – utfasning kan ta sju år

På tisdagen väntas ett slutgiltigt besked från den brittiska regeringen om kinesiska Huaweis vara eller icke vara i 5g-utbyggnaden. 

Nätavbrott och säkerhetsluckor hotar om den kinesiska telekomjätten stängs ute, varnar vd:n för landets största teleoperatör.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.Foto:Matt Dunham

Den brittiska regeringens väntas annonsera en plan för att fasa ut Huawei från 5g-nätet på tisdagen. I ett första steg handlar det om att förbjuda användningen av ny utrustning från den kinesiska telekomjätten – ett förbud som ska träda i kraft ”inom månader”, rapporterar Financial Times.

Den pressade telekomjätten ska i sin tur försökt att få till ett sista möte med beslutsfattare på måndagskvällen – i hopp om att skjuta fram tidsfristen, för när Huaweis utrustning ska vara helt borta från näten, till 2025, skriver Financial Times vidare.  

Regeringen gör därmed en totalomvändning efter att tidigare i år beslutat att ge telekomjätten en ”begränsad roll” i utbyggnaden, som innebar att en mobiloperatör fick använda Huaweis utrustning i som mest 35 procent av sitt nät. 

Premiärministern Boris Johnson har satts under hård press från både det egna partiet och Trump-administrationen i frågan. Amerikanska myndigheter har sedan tidigare infört sanktioner som hindrar Huawei från att använda teknik som förlitar sig på immateriell egendom från USA, rapporterar The Guardian. 

På måndagen varnade Philip Jansen, som är vd för Storbritanniens största teleoperatör BT Group, för att ett stopp mot Huawei kan få besvärliga konsekvenser.

”Om vi helt och hållet ska göra oss av med Huawei skulle vi i idealfallet behöva sju år på oss, och kanske lösa saken på fem år”, sade Philip Jansen. 

Om de brittiska teleoperatörerna skulle få order om att undanta den kinesiska telekomjätten snabbare än på fem år ökar risken väsentligt, enligt vd:n.

”I det fall där allt måste ske med ytterlig brådska kommer vi försättas i en situation där servicen för 24 miljoner BT-mobilabonnenter hamnar i riskzonen för avbrott”, sade Philip Jansen.

 

 


Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?