ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Spänt läge inför Afrikas största dammbygge

  • Byggandet pågår av Afrikas största dammbygge, Stora renässansdammen, i Etiopien. Egypten vill ha rätt att bestämma vad gäller tiden för att fylla upp dammen, eftersom det påverkar deras egna vattentillgångar. Men något sådant inflytande vill inte Etiopien ge dem. Foto: Zacharias Abubeker

Spänningen stiger mellan Egypten och Etiopien över Afrikas största dammbygge, i Etiopien.

Egypten fruktar för vattenförsörjningen till den livsviktiga del av Nilen som flyter genom landet, skriver Financial Times.

Nilens viktigaste tillflöde, Vita Nilen, startar i Victoriasjön som delas av Tanzania, Kenya och Uganda och fortsätter 370 mil via Uganda, Sydsudan och Sudan till Egypten.

Men huvudflodens mäktiga livskraft kräver också vatten från Blå Nilen, som rinner ned från det Abessinska höglandet i Etiopien i 150 mil.

Där byggs just nu vad som kommer att bli Afrikas största damm.

När Stora renässansdammen har färdigställts, vilket är planerat att ske 2022, kommer den att ha kostat motsvarande 45 miljarder kronor och förse 65 miljoner etiopier med den el de i dag saknar. Landet har totalt uppskattningsvis drygt 100 miljoner invånare, men någon officiell folkräkning har inte genomförts på många år.

När dammen ska vattenfyllas, vilket är tänkt att ske under fyra år, oroar Egypten, skriver Financial Times.

Regeringen i Kairo vill att det ska gå långsammare, med möjlighet till pauser vid torka.

Den forntida egyptiska högcivilisationen, vars inledning dateras tillbaka till runt 3000-talet före Kristus, byggde sitt välstånd på Nilens översvämningar som borgade för ett mycket gynnsamt jordbruk.

Betydelsen av vattentillförsel till Nilen i dag har både historiska och praktiska skäl till att den nästan inte kan överskattas.

Den växande nationen består till stor del av öken, och har i dag kronisk vattenbrist.

Som ett sätt att reglera tillgången har Egypten självt byggt en stor damm, Assuandammen, som färdigställdes 1970.

Enligt FT kräver Egypten garantier från Etiopien att vattennivån i Assuandammen aldrig understiger 165 meter under det att Stora renässansdammen fylls.

”Egypten vill ha vetorätt, och diktera vad Etiopien får göra,” säger den etiopiske ambassadören i London, Fesseha Shawel Gebre, till Financial Times. 

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed tar den 10 december i Oslo emot Nobels fredspris för att ha avslutat det 20 år långa gränskriget med Eritrea.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer