Annons

Storbråk om EU-kakan

”Äta kakan & behåll den.”

En smygtagen bild på anteckningar från ett möte på 10 Downing Street pekar mot en ”hård brexit” utan tillträde till EU:s inre marknad.

Samtidigt ökar stödet för det konservativa regeringspartiet.

VILL VARA KVAR. Brittiska EU-anhängare kräver att parlamentet får inflytande över när Storbritannien ska utlösa artikel 50, det vill säga starten för utträdesförhandlingarna. Nästa vecka håller Högsta domstolen överläggningar.
VILL VARA KVAR. Brittiska EU-anhängare kräver att parlamentet får inflytande över när Storbritannien ska utlösa artikel 50, det vill säga starten för utträdesförhandlingarna. Nästa vecka håller Högsta domstolen överläggningar.Bild:Alastair Grant

Anteckningarna syns i famnen på en assistent till Tories vice partiledare Mark Field, som också är parlamentsledamot för City of London, på väg in till premiärminister Theresa May på måndagen.

”Vad är modellen? Äta kakan & behåll den”, står det bland annat på bilden som är publicerad på twitterkontot Political Pictures.

Bilden sätter press på den brittiska regeringen, även om den har meddelat att det inte är något officiellt dokument.

”Det skulle vara trevligt men det är inte regeringens politik”, sa näringsminister Greg Clark på tisdagen.

Anteckningarna har fått stor uppmärksamhet i Storbritannien och Bryssel, eftersom Theresa May hittills har varit knapphändig med information om hur brexit ska gå till. Senast i mars ska hon utlösa artikel 50 i EU-fördraget, vilket startar den tvååriga utträdesprocessen.

”Om det här är en strategi är den osammanhängande. Vi kan inte behålla vår kaka och äta den, och det finns ingen säkerhet kring den inre marknaden. Bilden visar att regeringen inte har någon plan eller ens någon aning”, säger Liberaldemokraternas partiledare Tim Farron enligt The Guardian.

Kritik kommer även från EU.

”De vill ha kakan, äta den, få ett leende från bagaren men inget mer. Det finns europeiska värderingar som inte kan separeras. Inget russinplockande”, sa Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel på tisdagen, enligt nyhetsbyrån AFP.

Han är också motståndare till att ge Storbritannien ett övergångsavtal som behåller vissa fördelar från den inre marknaden innan ett nytt handelsavtal blir klart.

”Antingen är man EU-medlem eller inte. Vi kommer inte att inrätta en status som ”lite medlem”, ”inte helt medlem”, ”väntar på skilsmässa”, ”nästan skild”. Det finns ingen mellanstatus”, fortsatte Xavier Bettel enligt nyhetsbyrån AFP.

Även den brittiska regeringen är enligt det läckta dokumentet skeptisk mot att gå in i en övergångslösning efter att den tvååriga perioden är över.

”Ovillig att göra övergångslösning. Vi behöver få ett slut på förhandlingarna.”

Enligt anteckningarna står Storbritannien inför en hård brexit.

”Vi tror att det är osannolikt att vi erbjuds Inre marknaden.”

Finansminister Philip Hammond varnade på tisdagen i finansutskottet att mindre öppen handel med EU skulle vara dåligt för ekonomin.

Enligt anteckningarna räknar inte regeringen med att få en handelslösning liknande Norges. Oljelandet står utanför EU och tullunionen men innanför den inre marknaden. Dessutom har Norge fri rörlighet för EU-arbetskraft och lyder EU-domstolen, två röda skynken för britterna.

I stället tittar britterna enligt anteckningarna på en ”Kanada Plus”-lösning. Den skulle utgå från det precis undertecknade frihandelsavtalet Ceta mellan EU och Kanada, men utöka den del som rör tjänster.

Det ser också illa ut för finansindustrin i City of London.

Regeringen räknar med att en ”överenskommelse om tillverkning (blir) relativt enkel” att nå, medan förhandlingarna om finansiella tjänster blir ”svårare”.

Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem sa på tisdagen nej till London som centrum för handel för euroobligationer.

”Vi kan inte tillåta att ett tredje land har fullt tillträde till euroområdets finansmarknad med andra kapitalkrav och annat konsumentskydd, och så vidare”, sa han till Europaparlamentets ekonomiska utskott, enligt nyhetsbyrån Direkt.

De läckta anteckningarna pekar också ut det största hindret i förhandlingarna med EU.

”Fransmännen troligen svårast.”

Även Tyskland har dock visat sig vara en svår motpart.

När Theresa May besökte förbundskansler Angela Merkel för knappt två veckor sedan fick hon nobben för en snabb separat överenskommelse för de britter som bor i övriga EU och de EU-medborgare, omkring en miljon, som lever i Storbritannien, uppger sajten Politico.

Tyskland vill upprätthålla enigheten bland de kvarvarande 27 EU-medlemmarna och undvika att britterna skär ned förhandlingarna i småbitar för att behålla så mycket som möjligt av fördelarna med EU-medlemskap, uppger Politico och hänvisar till tre välinformerade källor.

Samtidigt är regeringen under juridisk press. Nyligen slog förvaltningsdomstolen fast att det är parlamentet och inte Theresa May som ska utlösa artikel 50. Regeringen har överklagat beslutet till Högsta domstolen, som håller överläggningar nästa vecka.

Däremot ökar britternas stöd för regeringen. Det konservativa partiet ökar från 42 till 44 procent i en mätning som The Guardian publicerade på tisdagen. Labour ligger oförändrat på 28 procent medan det EU-fientliga Ukip går från 11 till 12 procent.


Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?