Annons

Storbråk i oljefonden – skandalomsusade vd:n pressas

Utnämningen av Nicolai Tangen till ny vd för den norska oljefonden har stött på nya problem. Det största oppositionspartiet i stortinget, Arbetarpartiet, vill stoppa utnämningen medan regeringen och den norska centralbanken anser att rekryteringen har gått rätt till. Det skriver Bloomberg.

Foto:Håkon Mosvold Larsen

Den 54-årige Nicolai Tangen utsågs i mars av den norska centralbanken, Norges bank, att förvalta landets gigantiska oljefond, vars kapital uppgår till 10.209 miljarder norska kronor.

Den grupp som granskar verksamheten i centralbanken på uppdrag av norska riksdagen kritiserade dock rekryteringsprocessen, och får nu medhåll från det största partiet i oppositionen, Arbetarpartiet.

Stötestenen är Nicolai Tangens fortsatta ägarandel i den London-baserade hedgefonden Ako Capital – som han själv grundade – och dess användning av skatteparadis. Förvaltaren har avsagt sig kontrollen över sin personliga förmögenhet, som uppskattas till omkring 860 miljoner dollar, samt minskat sin ägarandel i Ako Capital till 43 procent efter att han accepterade jobberbjudandet. 

Nicolai Tangen är tänkt att tillträda som vd den 1 september, men har tidigare sagt att han inte skulle tackat ja till jobbet om det innebar att han tvingades sälja av hela sitt innehav i Ako Capital, skriver finanstidningen vidare.

Centralbanken och regeringen vidhåller å sin sida att rekryteringen gått rätt till. Men i ett mejl till Bloomberg skriver finansministern Jan Tore Sanner att det kan bli aktuellt att se över hur tillsättningen ska gå till i framtiden.

”Med tanke på den uppmärksamheten som den här rekryteringsprocessen har fått så är det naturligt att se över om vi kan lära oss någonting av det”, skriver han.

Redan i april 2020 blåste det upp en skandal kring den nya vd:n sedan den norska tidningen VG avslöjade att han betalat för sin företrädare Yngve Slyngstad bjöds in till en konferens och konsert i USA 2019. Något som Yngve Slyngstad senare bad om ursäkt för.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?