1515

Storbråk i Oasmia

Oasmia Pharmaceutical uppger, efter Anders Lönners besked om avgång från posten som styrelseordförande i bolaget, att bolaget inte har kunnat acceptera Anders Lönners agerande och de krav han ställt på bolaget, styrelsen och vissa huvudägare.

Anders Lönner
Anders LönnerBild:Claes-Göran Flinck

Det framgår av ett pressmeddelande.

Oasmia skriver även att de inte hade föreslagit Anders Lönner som styrelseordförande om de hade förutsatt hans agerande.

"Representanter för valberedningen har fört en dialog med Anders Lönner sedan september 2016, men Lönner har ännu inte tagit något som helst initiativ till att kommunicera med övriga delar av styrelsen. Han har inte deltagit i några styrelsemöten under tiden efter tillträdet. Anders Lönner har dessutom ännu inte haft en genuin genomgång av bolagets verksamhet med bolagets vd", skriver Oasmia bland annat.

Kommunikationen mellan Anders Lönner och bolaget ska endast ha skett sporadiskt och i princip endast via rådgivare, enligt Oasmia.

Bland de krav som Anders Lönner ska ha framfört ska de ha inneburit "att han ensam, utan vidare inblandning från någon part, skulle ha rätt att agera på bolagets vägnar", framgår av pressmeddelandet.

Kraven på ytterligare löpande ersättning ska också ha legat på orimliga nivåer, argumenterar Oasmia. Anders Lönner har krävt att få en avsevärd procentuell ersättning i det fall bolaget i framtiden skulle träffa viss typ av avtal av strukturell karaktär.

En överenskommelse om att Anders Lönner skulle investera ett visst belopp i Oasmia har hittills inte infriats, vittnar Oasmia vidare.

Oasmia påtalar att Anders Lönner ska ha motsatt sig bolagets information till marknaden även då det varit fråga om tvingande kommunikation med hänsyn till marknadens regelverk.

Anders Lönner ska enligt Oasmias förmenande även ha skapat problem för Oasmia då han först vägrade underteckna en delårsrapport för bolagets andra kvartal.

Anders Lönner tillträdde som styrelseordförande i Oasmia så sent som i november efter en affär mellan Oasmia och Karo Pharma där Anders Lönner, tidigare vd för Meda, är stor ägare.

"Mitt ordförandeskap var inte menat att bli långvarigt. Bolaget behöver en långsiktig lösning för att driva sina lovande projekt i mål. Jag har givit mina synpunkter på vad som behövs göras och står till förfogande för bolaget, men lämnar styrelsen", säger Anders Lönner

Karo Pharma ägde som ett resultat av affären med Oasmia drygt 3 miljoner aktier, eller 2,6 procent av aktierna, i Oasmia per den 31 december, enligt ägardatatjänsten Holdings. I tisdagens delårsrapport föreslog Karo Pharma en utdelning motsvarande värdet på de aktier i Osamia fick som direktbetalning i nämnda affär.

"När det gäller utdelningen kommer beslut tas om det på årsstämman som sker den 11 maj", sade Karo Pharmas finanschef Henrik Palm till Direkt under tisdagen på en fråga om den föreslagna utdelningens storlek.


Innehåll från HeliospectraAnnons

Ny sensor från Heliospectra ska ge bättre grödor, lägre energikostnader och mindre svinn

Matproduktion är idag ofta synonymt för att vara både resurskrävande och klimatpåverkande. Heliospectra, ett Göteborgsbaserat Biotech-företag, satsar på att göra matproduktionen mer hållbar och effektiv genom att introducera automatiserade, datadrivna och innovativa lösningar. Deras nya biosensor möjliggör nu en ny nivå av automation i odlingsmiljöer genom sensorer som känner av grödornas välmående och vad de behöver för att vara av högsta kvalitet. 

– Ambitionen med lösningen är att producera samma mängder grödor, men med mindre energikonsumption och mindre svinn, förklarar Ali Ahmadian, vd på Heliospectra.

LED-belysningsföretaget Heliospectra grundades 2006 av plantforskare och biologer som beslutat sig för att hitta ett mer hållbart och effektivt sätt att odla grödor på. Väl vedertaget var att bra ljus var av högsta vikt i en odlings process, men samtidigt använde odlare vid denna tidpunkt samma typer av lampor som även går att finna på utomhusparkeringar och liknande platser. Efter flera år av forskning i båda egna labb, men också i samarbete kunder, odlare och ledande universitet runt om i världen, som exempelvis Chalmers, är nu företaget redo att lansera sin första version av deras patenterade biosensor som kan hjälpa odlare världen över att odla mer effektivt. 

– Med vår LED-växtbelysning, mjukvara och sensorer kan ljusmiljön optimeras för alla typer av grödor och odlare kan nå sina tillväxtmål på betydligt kortare tid. Ljuset är det som påverkar de andra delarna i en odlingsprocess; fukt och värme, och man behöver rätt spektrum och intensitet, säger Ali Ahmadian, vd på Heliospectra. 

En unik produkt

Heliospectras patenterade teknologi och nya sensor-plattform läser av stress hos grödorna och följa tillväxtfasen. Det görs genom att mäta och läsa av fluorescens, ljussignaler, från växternas bladverk. Genom att informera systemet när plantan mognat färdigt och nått satta mål kan odlingsprocessen kortas ner och energikonsumtionen minskas. Lösningen hjälper odlare att producera samma mängd grödor men med mindre resurser och till bättre kvalitet, vilket i sin tur reducerar svinn.

– Vi vill förändra sättet man odlar på och skapa kontroll över processen. Varje år förlorar odlare stora summor pengar på svinn när grödorna förstörs i processen. Med vår lösning får de en försäkring då den upptäcker när grödorna inte mår bra, när de inte är lyckliga. Det finns ingen liknande produkt på marknaden, säger Ali Ahmadian. 

När den patenterade sensorteknologin kombineras med Heliospectras mjukvara helioCORETM blir det en unik datadriven lösning. Det gör till exempel att svenska odlare kan producera lika fin ruccola som i Italien, fortsätter Ali Ahmadian. 

– När jag började på Heliospectra 2016 så avvisade marknaden i princip allt som hade med data att göra. Men i och med att Smart Farming och automation har ökat i intresse har allt fler förstått vikten av data och dess effekt på hållbar matproduktion. Det har lett till att efterfrågan kring datadrivna lösningar har ökat markant.

– Och medan marknaden gjorde sig redo att acceptera datadriven odling har vi med hjälp av ledande experter och tester utvecklat en första version av vår biosensor redo att lanseras i början av 2022.

Lösningen har väckt stort intresse bland investerare som ser en enorm potentiell marknad när det kommer till kontrollerad odling. 

– Vi introducerar en helt ny ädel teknologi till marknaden, något som inte existerar på annat håll, och vi har lyckats fånga odlarnas behov och önskemål i produkten, avslutar Ali Ahmadian. 

Läs mer om Heliospectra här

Mer från Heliospectra

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Heliospectra och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?