Annons

Storbråk i MP – distriktsstyrelse sparkas

Miljöpartiets styrelser i Västerbotten och i Umeå petas av den högsta partiledningen – med hänvisning till långvariga konflikter. I stället tar en tillfällig styrelse med personer ur partitoppen över.

Agerandet får skarp kritik.

Bild:TT

Miljöpartiet skriver i ett pressmeddelande att beslutet har fattats på grund av över tio års svåra konflikter. Trots upprepade insatser från riksorganisationen har problemen inte blivit lösta.

Situationen har försvagat det politiska arbetet och dessutom lett till att många medlemmar och förtroendevalda har hoppat av, enligt MP.

Jabar Amin, riksdagsledamot och Miljöpartiets representant från Västerbottens läns valkrets, och en av de största kritikerna mot partiledningen, menar att medlemstappet är en spegelbild av det som har skett i hela riket.

"Det som partistyrelsen har gjort nu är farligt, och den information som jag har fått hittills av några distriktsledamöter är att partistyrelsen försöker rigga valen. Om uppgifterna visar sig vara riktiga är det helt oacceptabelt", säger han.

Ny ordförande blir Max Troendlé, som tillsammans med Marléne Tamlin, som är sammankallande i partistyrelsen, Göran Hådén och Janine Alm Ericson tar över allt ansvar för att leda avdelningen i Umeå och distriktet i Västerbotten. De sitter alla i partistyrelsen.

Två lokalavdelningar har begärt att partistyrelsen ska kliva in och det är den främsta anledningen, enligt Marlén Tamlin.

"Det är 40 medlemmar som hört av sig och stadgarna säger att gränsen går vid 30 för att partistyrelsen ska göra ett sådant här ingripande", säger hon.

TT: Men finns det då inte många medlemmar som säger att det här inte var rätt väg att gå?

"Det säger sig ju självt att när det är en konfliktsituation så kommer det finnas olika perspektiv på frågan. Men vår ambition är att reda ut konflikten. Man blir ju inte medlem i Miljöpartiet för att bråka om processfrågor och stadgar, man blir ju medlem i Miljöpartiet för att man vill rädda världen och prata politik."

Marlén Tamlin avfärdar Jabar Amins kritik och menar att beslutandet fortsatt kommer att ligga hos medlemmarna. Hon och de andra tre ur partistyrelsen arbetar från olika orter i Sverige men kommer alltid att ha en representant på plats under lokala möten, försäkrar hon.

Den avsatta distriktsordföranden Mia Winroth skriver i ett mejl till TT att hon är mycket kritisk till att partistyrelsen försöker påverka de interna valen i Västerbotten på "ett otillbörligt sätt".

"Vi i distriktsstyrelsen är valda av medlemmarna på ett välbesökt årsmöte. Vi är valda fram till nästa ordinarie årsmöte nästa vår", skriver hon.

Winroth tycker att konflikterna som uppstått är tråkiga men menar att det är viktigt att även de kritiska rösterna bejakas. Mejlet undertecknar hon med "ordförande för distriktsstyrelsen".


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?