ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Storbolagens livförsäkringstapp oroar inte

  • Folksams vd Jens Henriksson under Di:s försäkringskonferens. Foto: Hanna Franzén

Storbolagens tapp i livförsäkringarnas marknadsandelar är inget som oroar. 

"Jag tror att det är farligt att bara stirra sig blind på marknadsandelar", säger Skandias koncernchef Frans Lindelöw som deltog på Di Försäkring på torsdagen.

Som Di tidigare rapporterat ökar konkurrensen om kundernas livförsäkringar. Jättarna Folksam och Skandia är de som tappar mest. På bara tre år har de tillsammans förlorat 6,8 procentandelar av marknadsandelarna i inbetalade premier. En orsak som lyftes fram av Anna-Karin Laurell, chef för affärsområde Liv på Folksam, var att man avslutat samarbetet med ett antal externa förmedlare för att höja kvaliteten. Det tog också Folksams vd upp på Di:s försäkringskonferens.

”Vi har haft en för naiv tro på vissa förmedlare som vi trott ha hållit hög kvalitet. Men har vi valt att bara jobba med fem stora bolag.”, säger Jens Henriksson från scenen.

Samma väg har Skandia gått. Förutom färre förmedlare lyfter Skandias vd Frans Lindelöw också fram en starkt växande kryssmarknad i tjänstepensionsvalet (ITP), att kunden själv väljer vem som ska förvalta pengarna som arbetsgivaren betalar in.

”Ungefär 70 procent går till Alecta eftersom man automatiskt hamnar där om man inte gör ett aktivt val. Eftersom den marknaden växer så tar dem marknadsandelar”, säger han.

Det är valcentralen Collectum som upphandlar de försäkringsbolag som får förvalta pensionspengarna åt privatanställda tjänstemän. Skandia och Folksam finns att välja som förvaltare bland de traditionella försäkringarna, men i upphandlingen av ITP 18 blev de inte bolag som fick erbjuda fondförsäkring.

"På fondsidan såg inte vi att vi kunde hitta en lönsamhet på de nivåer som avgiften ligger på”, säger Frans Lindelöw.

Den snittavgift i ITP som spararna betalar är i dag på 0,3 procent.

”Vi var inte beredda att gå ner så lågt i pris som krävdes för att vara en del av den marknaden.”

Samtidigt menar han att tjänstepensionen bara är en del av hela marknaden. Utanför ITP har Skandia fortfarande strax över 20 procent av marknadsandelarna. Men de visar inte hela sanningen, anser Frans Lindelöw.

”Det är en komplex bild. Det här systemet gör att Skandia förlorar på tjänstepensionen men går upp i andra delar. Lönsamheten är fortfarande god.”

Är det inte viktigt att behålla marknadsandelarna?

”Självklart vill du ha både volym och lönsamhet. Men jag tror att det är farligt att bara stirra sig blind på marknadsandelar, även om det givetvis är något vi följer noga.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer