Annons

Storbolagen utan vd:ar och handelskriget rasar - Di listar vad du bör ha koll på efter semestern

På måndag byts sommarlunken ut mot vardagspusslet för många. För den som inte riktigt hängt med i nyhetsflödet under sommaren har Di sammanställt en lista över de viktigaste händelserna - och vad du ska tänka på inför börshösten.

Handelskriget mellan USA och Kina fortsätter

Handelskriget mellan USA och Kina har inte tagit sommarlov. I början av augusti beslutade Kinas centralbank om att sätta en fixning på yuanen mot dollarn på 6:6983, vilket kan jämföras med förväntningarna på 6:9871 i Bloomberg News enkät. Detta efter att USA stämplat Kina som valutamanipulatör, något som inte har hänt sedan 1994.  

Samtidigt som USA:s president Donald Trump hotat om nya tullar mot Kina finns en oro för ytterligare handelshinder gentemot EU.  

I fredags uttryckte Sveriges handelsminister Ann Linde stark oro kring handelskrigets potentiella konsekvenser för världshandeln. I Dagens industris intervju med handelsministern befarar hon att konflikten kan slå lika hårt mot den internationella handeln som finanskrisen. 

”Det finns risk att det blir en oerhört mörk höst om allt går fel”, sa Ann Linde i intervjun. 

Över 50 företag har uppgett att de har eller är på väg att flytta produktion från Kina. Bland företagen finns den japanska speljätten Nintendo, som har flyttat tillverkningen av dess kontroller till Vietnam och Google har omlokaliserat produktionen av moderkort till Taiwan och Malaysia. 

Hongkongbornas ilska mot Kina 

Konflikten i Hongkong har eskalerat under sommaren och lämnat Hongkong i en ekonomisk svacka. Enligt Hongkongs regeringschef Carrie Lam är nedgången värre än under finanskrisen

Hongkong har skakats av protester sedan början av juni, när regeringen lämnade ett kontroversiellt lagförslag om utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina. Lagförslaget har mötts av kritik från både lokalbefolkning, Hongkongs finansvärld och internationella företag. 

Carrie Lam har bett befolkningen om ursäkt och pausade lagförslaget, men invånarna nöjer sig inte - enligt dem ska förslaget skrotas helt och att Carrie Lam avgår.

I början av augusti bröt landets största strejk någonsin ut när uppemot en halv miljon människor deltog, enligt en av stadens ledande fackförbund. Strejken ledde till ett enormt börsras för Hongkongbörsen och de företag som finns baserade i staden uppmanade sina anställda att inte komma till jobbet. 

Samtidigt har stadens affärs- och fastighetselit under sommaren börjat föra ut privat kapital från Hongkong på grund av ökad oro kring stadens finansiella och politiska stabilitet. Främsta destinationen är Singapore.

Den långtgående konflikten mellan Japan och Sydkorea eskalerar

Parallellt med konflikten mellan Hongkong och Kina, och dessutom handelskriget mellan USA och Kina, har den långdragna konflikten mellan Japan och Sydkorea trappats upp ytterligare. I början av augusti fattade Japan ett beslut om att inte längre låta Sydkorea vara del av landets så kallade ”vita lista”.  

Sydkorea har tidigare varit en av 27 länder som åtnjutit vissa handelsfördelar i Japan. Andra länder som finns med på listan är USA, Storbritannien och Tyskland. 

Sydkorea, som redan har påverkats negativt av den pågående handelskonflikten mellan USA och Kina, har i och med Japans utestängning stött på ytterligare handelshinder. Att Sydkorea stryks från listan innebär att det för ett stort antal exportvaror till Sydkorea krävs speciella administrativa tillstånd vid varje nytt kontrakt som upprättas. 

Även Japans näringsliv påverkas av konflikten - sedan restriktionerna infördes har sydkoreanska invånare nämligen börjat bojkotta japanska varor. Den japanska klädjätten och H&M-konkurrenten Uniqlo meddelade förra veckan att en butik i Sydkoreas huvudstad Seoul kommer att stängas. 

Räntorna pressas efter Fed-besked 

I slutet av juli sänkte den amerikanska centralbanken Federal Reserve, Fed, styrräntan med 25 punkter till intervallet 2 till 2,25 procent.  

Senast Fed sänkte styrräntan var i december 2008. Beslutet motiverades enligt Fed bland annat av en dämpad inflation under 2 procent samt den globala ekonomiska utvecklingen. Dagen efter räntebeskedet benämnde analytikern Henrik Mitelman beslutet som en preventiv åtgärd.  

Efter beskedet fortsatte dollarn att stärkas ytterligare och veckan efter uttryckte Donald Trump sitt missnöje mot Fed på Twitter. 

”Som er president skulle man kunna tro att jag är glad över vår mycket starka dollar. Men det är jag inte”, skrev han och poängterade sedan att betydande Fed-sänkningar skulle stödja företagens konkurrenskraft.

I Sverige har marknadsräntorna aldrig varit lägre och den svenska staten kan nu ta upp tioåriga obligationslån till räntan minus 0,2 procent, vilket innebär att staten får 0,2 procent per år för att låna pengar. Räntefallet kan vara ett tecken på att aktiemarknaden ska krascha och att recession hotar, skrev Henrik Mitelman i en analys i Di förra veckan.  

Svenska kronan svagast av alla OECD-länder

Den 30 juli rapporterades ett svagare BNP-fall än väntat. Under andra kvartalet var den ekonomiska aktiviteten 0,1 procent lägre än första kvartalet, men ökade 1,4 procent i årstakt. I och med beskedet sjönk den svenska kronan till att vara den valuta med lägst värde av alla OECD-länder

Enligt experterna är den svaga kronan här för att stanna - i slutet av juli listade Di:s Henrik Mitelman tre skäl för att den svenska kronan framöver blir en ännu sorgligare historia. 

Förra veckan skrev SEB dessutom i ett marknadsbrev att banken förutspår att Riksbanken håller räntan oförändrad under 2020. 

Miljardbolag på Stockholmsbörsen utan fasta ledare

Efter Teliachefen Johan Dennelinds oväntade avgång i början av augusti står nu fem av Stockholmsbörsens största bolag utan permanent vd. 

Sedan Swedbanks vd Birgitte Bonnesen i slutet av mars lämnade posten med omedelbar verkan, har även ABB-chefen Ulrich Spiesshofer gått samma öde till mötes. I slutet av juni var det dags igen när Nordeas vd Casper von Koskull valde att säga upp sig från sin post. På söndagseftermiddagen meddelade dessutom Saab att koncernchefen och vd:n Håkan Buskhe slutar på bolaget i februari 2020. 

SAS-chefen Rickard Gustafson har diskuterats som möjlig efterträdare i både Swedbank, Telia och Nordea. Spekulationerna kan enligt Di:s analytiker tolkas på två sätt: antingen är Rickard Gustafson mycket kompetent, eller så saknas det bra kandidater på den svenska marknaden.

Räkna med skakig börshöst

Historiska data och det turbulenta läget på världsmarknaden gör att det inte går att räkna med en stabil inledning på börshösten, skrev Di:s analytiker Agnetha Jönsson i en analys förra veckan. 

Först ut bland storbolagen att presentera sina rapporter i höst blir Ericsson (17 oktober), Sandvik (18 oktober) och Swedbank (22 oktober).

Stockholmsbörsen har stigit med 17 procent hittills i år, inklusive vårens aktieutdelningar. För storbolagen är utvecklingen ännu kraftigare med en uppgång på drygt 20 procent. Vanligtvis brukar en stark börs vara positiv för småbolagen, men inte i år, skriver Di:s analytiker Ulf Petersson. Orsaken är onaturligt låga räntor och geopolitik. 

I poddavsnittet Läge för försiktiga placeringar från Analyspodden diskuterar Agnetha Jönsson och Ulf Petersson vidare om den skakiga hösten och råder till försiktiga placeringar framöver. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?