Annons

Storbolagen sänke på trög börs

Stockholmsbörsen stod och stampade på nollan i den tidiga eftermiddagshandeln. Storbolagen agerade sänke.

Stockholmsbörsens breda index OMXSPI handlades på oförändrad nivå i eftermiddagshandeln på tisdagen. Storbolagsindex tyngde något, index OMXS30 handlades 0,22 procent ned.

Även Londons FTSE100 och Paris CAC40 var i princip oförändrade medan humöret var bättre i Frankfurts, där DAGS-index handlades 0,6 procent upp vid 14-tiden.

Sälj fakturan till bäst pris. Starta ansökan här (extern tjänst)

Byggjätten NCC:s avknoppade bostadsutvecklare Bonava, strålknivbolaget Elekta och köksprodukttillverkaren Electrolux hörde till förlorarna bland storbolagen. Aktierna handlades 1,8 till 2 procent ned i eftermiddagshandeln.

Elekta tyngdes av nyhetsrapportering kring leveransproblem till Stockholms prestigefyllda sjukhus Nya Karolinska. Electrolux tyngdes av att Pareto sänkt sin rekommendation till sälj från behåll. Hård motvind från råvaror framöver ligger bakom rekommendationssänkningen.

Indextunga klädkedjan H&M fortsatte att backa på tisdagen. Aktien tappade 0,9 procent i eftermiddagshandeln efter att på måndagen nått en kurs under 200 kr, den lägsta nivån på sex år. Tisdagens besked att Barclays sänker riktkursen för H&M till 190 kronor från 200 kronor var knappast till hjälp.

Till tisdagens vinnare bland storbolagen hörde Millicom, Stenbeckssfärens teleoperatör med inriktning på tillväxtmarknader. Det blev på måndagskvällen känt att aktivistfonden SCV klivit in i bolaget med sikte på att driva dels en avveckling i Afrika, dels en rad strukturaffärer.

Millicoms aktie handlades 1,3 procent upp i eftermiddagshandeln.

Allra mest bland storbolagen steg teknikkonsulten Ångpanneföreningen och kökstillverkaren Nobia, nära 3 respektive 2,5 procent upp strax före lunchtid på tisdagen utan några nyheter från bolagen.

Även vårdkoncernen Attendo hamnade högt i storbolagens vinnarlista efter att SEB höjt rekommendationen till behåll från tidigare sälj. Bankens riktkurs 99 kr för aktien är oförändrad. Aktien handlades dryga 2 procent upp till 100,20 kr i eftermiddagshandeln.

Desto större kurslyft fanns bland Stockholmsbörsens medelstora bolag.

Teknikbolaget Mycronic, en av börsens blankarfavoriter, har fått en rekordorder på flera maskritarsystem från amerikanska Photronics. Totalt värde uppgår till 90-100 miljoner dollar.

Mycronic-aktien höll i morgonens kursrusning och var Stockholmsbörsens absoluta vinnare, 19,4 procent upp under eftermiddagen.

Flygbolaget SAS steg dryga 6 procent efter ett klart bättre resultat än väntat och en höjd vinstprognos.

Bland småbolagen lyfte hälsovårdbolaget Feelgood allra mest, efter besked om ett nytt rikstäckande kontrakt om företagshälsovård för Systembolaget. Aktien handlades 13 procent upp i eftermiddagshandeln.

På makrofronten sade Nordkoreas FN-ambassadör i Geneve att landet nyligen har sänt ett "gåvopaket" till USA, och fler är att vänta i spåren av provokationer. Nordkorea förbereder sig enligt tidningsuppgifter för att skjuta upp en interkontinental ballistisk robot senare i veckan.

Under eftermiddagen publiceras amerikansk industriorderingång för juli och Fed-guvernören Lael Brainard talar vid The Economic Club i New York.

USA-börserna höll stängt för Labour Day på måndagen, terminerna för de ledande amerikanska börsindexen var inför tisdagens öppning ned mellan 0,1 och 0,3 procent.

 


Innehåll från Advokatfirman WåhlinAnnons

Advokatfirman Wåhlin erbjuder heltäckande och situationsanpassad affärsjuridisk rådgivning

Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.
Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.

Anrika Advokatfirman Wåhlin har fokuserat på affärsjuridik sedan 1964, vilket har resulterat i en byrå med en unik bredd i sin kompetens. I kombination med ett kreativt och dynamiskt arbetssätt, gör detta Wåhlin till en skicklig och heltäckande affärsjuridisk rådgivare.

Wåhlin skiljer sig från konkurrenterna på mer än ett sätt; förutom att byrån har en stark kultur med nära koppling till klienterna, präglas verksamheten också av stor tilltro till medarbetarna som utgörs av i princip lika många kvinnor som män. Kvinnorna återfinns även bland delägarna och i byråns styrelse. För partnern Fredrika Hörlin är detta en avgörande faktor i byråns framgång. 

– Eftersom vi har full tillit till hela vår personal, har var och en av oss – även vi delägare – insikt i uppdragen och direktkontakt med beslutsfattarna hos våra klienter. För att kunna leverera rätt råd i rätt tid är vi kreativa, professionella och situationsanpassade.

Flexibelt angreppssätt en tillgång

Byråns flexibla angreppssätt är en stor tillgång i den ofta föränderliga affärsjuridiken och utgör också en viktig resurs i vad gäller att stötta klienter under olika utvecklingsprocesser. Jonas Holmstedt, byråns Managing partner, ansvarar för Wåhlins engagemang i Interlaw, ett internationellt nätverk av oberoende advokatbyråer. Han betonar att metodiken också har varit mycket värdefull under den rådande pandemin.

– Andreas Magnusson som ansluter till byrån som delägare den 1 september, betonar vikten av omvärldsanalys. I framtiden kommer vi att se på historien i termer av före och efter Covid-19. Därför är det en utveckling vi följer noga för att snabbt kunna hantera nya omständigheter; situationen kan visa sig vara en utmaning för många ägarledda bolag.  Som affärsjurister utgör vi en omfattande del av ledningens och ägarnas omvärldsbevakning både vad gäller juridiska och branschspecifika frågor.

Ger stöd i komplexa frågor

Den rådande situationen har ställt höga krav på digitaliserade arbetssätt och rutiner, men Wåhlin har stått väl rustat för att både själv möta de förändrade förutsättningarna och för att vara en komplett rådgivare kring de nya villkor som pandemin har medfört. I kriser ökar tvisterna och byrån har ett stort team som arbetar med tvistefrågor, särskilt inom det entreprenadrättsliga området.

– Genom att Wåhlin lyckats skapa en arbetsmiljö med balans mellan trivsel och lönsamhet har vi kunnat handplocka medarbetare med unik kompetens. Detta är vår största styrka, avslutar Managing partner Jonas Holmstedt.

Läs mer om Advokatbyrån Wåhlin här www.wahlinlaw.se  

FAKTA OM ADVOKATBYRÅN WÅHLIN

Wåhlin är en affärsjuridisk advokatbyrå som etablerades i Göteborg 1964. För att kunna erbjuda rätt kunskap till våra klienter har vi medarbetare olika specialkompetenser och vårt team  varierar från case till case. Byrån har kontor i Göteborg, Stockholm, Malmö och Helsingborg, och utmärker sig bland annat genom sitt starka jämställdhetsarbete. 

 

Mer från Advokatfirman Wåhlin

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Advokatfirman Wåhlin och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?