1515
Annons

Storbolag pressas till kortare betaltider

En rad av Sveriges största bolag vill undvika lagstiftning om kortare betaltider och öppnar för en frivillig överenskommelse. Det uppger näringsminister Mikael Damberg, men också att tidsfristen snart löper ut.

HOTAR. Näringsminister Mikael Damberg kan tänka sig att lagstifta mot långa betaltider.
HOTAR. Näringsminister Mikael Damberg kan tänka sig att lagstifta mot långa betaltider.Bild:Jesper Frisk

”Trots kort varsel var uppslutningen mycket god och tretton av Sveriges till omsättningen största bolag var på det möte regeringen kallat till i förra veckan. Med tanke på att läget såg hopplöst låst ut, så blev jag mycket positivt överraskad över deras inställning och mer hoppfull efter mötet”, säger Mikael Damberg.

Varför det?

”Det bolagen samfällt sa är att de är beredda att försöka hitta en väg framåt, för de vill undvika en tvingande lagstiftning. Det är väldigt positivt eftersom jag hela tiden har sagt att en frivillig lösning på det här stora problemet där små och medelstora företag tvingas agera bank åt storföretagen är den bästa vägen.”

Sälj fakturan till bäst pris. Starta ansökan här (extern tjänst)

Det var i december förra året som näringsministern i en intervju i Di meddelade att han tröttnat på de svenska storföretagens allt längre betaltider, eftersom det slår hårt mot små- och medelstora företag och i förlängningen mot Sveriges ekonomi och tillväxt. Han meddelade då att näringslivet får chansen att till sommaren frivilligt komma överens om en lösning att kraftigt förkorta betaltiderna, annars hotar lagstiftning. Men något färdigt förslag till frivillig lösning som parterna ställt sig bakom finns ännu inte, och Mikael Damberg riktar hård kritik mot att Svenskt Näringsliv inte lyckats agera mer kraftfullt.

Nu rundade regeringen näringslivsorganisationen och bjöd in femton av Sveriges största företag till ett möte för att öka pressen och ge näringslivet en sista chans. Och huvuddelen av tungviktarna kom, inklusive AB Volvo, Ericsson, Nordea, Ikea, Sandvik, Volvo Cars.

”H&M var ett av de få bolag som inte hade möjlighet att komma, men meddelade att de redan har betaltider på 30 dagar”, säger Mikael Damberg.

Klädkedjan är därmed i nivå med den lagstiftade gräns som gäller för offentliga sektorn och långt bättre än många andra svenska storbolag, där en del de senaste åren pressat sina leverantörer att gå på betaltider på uppemot 3–4 månader.

”Jag uppfattar att det nu finns en vilja från de här stora bolagen att arbeta konstruktivt och det är mycket glädjande. Sedan återstår att se vad de kan enas om”, säger Mikael Damberg.

Måste de sänka till 30 dagar, eller vad krävs för att regeringen ska bli nöjd?
”Mitt besked är att jag inte dikterar exakt vad de ska komma fram till. Men det måste vara en frivillig lösning som innebär kortare betaltider och som väsentligt förbättrar situationen för leverantörerna.”

Men tiden är knapp. Senast den 1 september måste ett förslag till lösning finnas på regeringens bord.

”Och det råder ingen tvekan att jag och regeringen är beredd att ta till lagstiftning om så krävs”, säger Mikael Damberg.


Innehåll från Recap EnergyAnnons

Recap investerar 25 miljoner i VänerEnergis elnät

När fordonsflottor och industrier elektrifieras och mer förnybar energi produceras och kopplas upp ökar kraven på elnätet. Det är för sent för att hinna bygga bort problemen som redan har uppstått – men batterier kan snabbt lösa flera brister. 

De senaste 15 åren har det uppstått flaskhalsar i det svenska elnätet. Överföringskapaciteten från norr till söder är inte tillräcklig, och på regional nivå finns det inte tillräcklig kapacitet för att företag ska kunna utöka och elektrifiera sina verksamheter. 

– Tydliga exempel är godsterminaler utanför storstäderna som redan nu elektrifierar sina fordonsflottor. Problemet är att det inte finns tillräcklig kapacitet för att ladda fordonen vid terminalerna. Verkligheten och kraven från samhället matchar alltså inte dagens infrastruktur, säger Marco Berggren, vd på Recap Energy som utvecklar och finansierar projekt inom förnybar energi och energilager. 

Industribatterier stöttar upp elnätet

En annan stor utmaning är att ökningen av det som kallas intermittent energiproduktion (varierande i effekt och icke-styrbar, som vindkraft) gör att frekvensen i elnätet inte håller sig stabil. Dessa variationer stör elnätet och kan förstöra kringliggande transmissionsanläggningar. För att utrustning inte ska ta skada behöver frekvensen regleras och hållas under 50 hertz. 

– Den enda lösningen för frekvensreglering utan fördröjning är ett batteri. Det råder i dag konsensus bland energibolag, distributionsbolag och andra aktörer som jobbar med transmission att det är batterier som behövs för att stötta upp elnätet, säger Marco Berggren och fortsätter: 

– Svenska kraftnät räknar med att lägga över tre miljarder kronor per år på tjänster för frekvensreglering redan 2023. De inser att det inte går att bygga bort utmaningarna på kort sikt. 

Hyr ut batterier som en delad tjänst

Recap Energy vill vara en del av lösningen, och erbjuder därför Battery as a Service (BaaS). Kunderna är främst lokala energibolag och industriföretag. 

– Ett lokalt energidistributionsbolag har stor nytta av batterier för hantera sina toppar av energiuttag från de regionala näten, men det skulle inte vara lönsamt för dem att investera i ett eget batteri enbart i det syftet. Genom Recaps smarta styrsystem kan de hyra ett industribatteri under timmarna de faktiskt använder det och enbart betala för den tiden, förklarar Marco Berggren.  

Samma hyrupplägg kan användas av industrier, som kan ladda sina elfordon med batteriets lagrade energi för att slippa gå över den kontrakterade kapaciteteten för elnätet. När batteriet inte används ställer Recap Energy det till förfogande för Svenska kraftnät.

I mitten av maj investerade Recap Energy i batterier till ett värde av 25 miljoner kronor som görs tillgängliga för VänerEnergi genom ett hyresavtal. Recap Energy har dessutom förberett för att investera närmare en miljard kronor i batterier de kommande två till tre åren. Målet är självklart – bolaget ska vara med och lösa samhällsproblemet med brister i elnätet och möjliggöra omställningen till förnyelsebar energi. 

Titta på Recap Energys seminarium om batteridelningsekonomi den 4 juli.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Recap Energy och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?