ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Storbolag pressas till kortare betaltider

  • HOTAR. Näringsminister Mikael Damberg kan tänka sig att lagstifta mot långa betaltider. Foto: Jesper Frisk

En rad av Sveriges största bolag vill undvika lagstiftning om kortare betaltider och öppnar för en frivillig överenskommelse. Det uppger näringsminister Mikael Damberg, men också att tidsfristen snart löper ut.

”Trots kort varsel var uppslutningen mycket god och tretton av Sveriges till omsättningen största bolag var på det möte regeringen kallat till i förra veckan. Med tanke på att läget såg hopplöst låst ut, så blev jag mycket positivt överraskad över deras inställning och mer hoppfull efter mötet”, säger Mikael Damberg.

Varför det?

”Det bolagen samfällt sa är att de är beredda att försöka hitta en väg framåt, för de vill undvika en tvingande lagstiftning. Det är väldigt positivt eftersom jag hela tiden har sagt att en frivillig lösning på det här stora problemet där små och medelstora företag tvingas agera bank åt storföretagen är den bästa vägen.”

Sälj fakturan till bäst pris. Starta ansökan här (extern tjänst)

Det var i december förra året som näringsministern i en intervju i Di meddelade att han tröttnat på de svenska storföretagens allt längre betaltider, eftersom det slår hårt mot små- och medelstora företag och i förlängningen mot Sveriges ekonomi och tillväxt. Han meddelade då att näringslivet får chansen att till sommaren frivilligt komma överens om en lösning att kraftigt förkorta betaltiderna, annars hotar lagstiftning. Men något färdigt förslag till frivillig lösning som parterna ställt sig bakom finns ännu inte, och Mikael Damberg riktar hård kritik mot att Svenskt Näringsliv inte lyckats agera mer kraftfullt.

Nu rundade regeringen näringslivsorganisationen och bjöd in femton av Sveriges största företag till ett möte för att öka pressen och ge näringslivet en sista chans. Och huvuddelen av tungviktarna kom, inklusive AB Volvo, Ericsson, Nordea, Ikea, Sandvik, Volvo Cars.

”H&M var ett av de få bolag som inte hade möjlighet att komma, men meddelade att de redan har betaltider på 30 dagar”, säger Mikael Damberg.

Klädkedjan är därmed i nivå med den lagstiftade gräns som gäller för offentliga sektorn och långt bättre än många andra svenska storbolag, där en del de senaste åren pressat sina leverantörer att gå på betaltider på uppemot 3–4 månader.

”Jag uppfattar att det nu finns en vilja från de här stora bolagen att arbeta konstruktivt och det är mycket glädjande. Sedan återstår att se vad de kan enas om”, säger Mikael Damberg.

Måste de sänka till 30 dagar, eller vad krävs för att regeringen ska bli nöjd?
”Mitt besked är att jag inte dikterar exakt vad de ska komma fram till. Men det måste vara en frivillig lösning som innebär kortare betaltider och som väsentligt förbättrar situationen för leverantörerna.”

Men tiden är knapp. Senast den 1 september måste ett förslag till lösning finnas på regeringens bord.

”Och det råder ingen tvekan att jag och regeringen är beredd att ta till lagstiftning om så krävs”, säger Mikael Damberg.

Tyck till